Masturbeerimine

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Onanism)
"Masturbeeriv naine". Gustav Klimti joonistus (1913)

Masturbeerimine ehk onanism on oma suguelundite stimuleerimine seksuaalse rahulduse eesmärgil. Selleks võidakse kasutada käsi, sõrmi, esemeid, seksilelusid nagu vibraatorid, või kõiki neid koos.[1]

Partneri käsitsi stimuleerimine, nagu näpukas, suuseks või vastastikune masturbeerimine, on levinud seksuaalne akt ja võib olla asendada penetratsiooni. Uuringud on leidnud, et masturbeerimine on levinud igas vanuses meeste kui naiste seas, kuigi see varieerub. Mitmesuguseid meditsiinilisi ja psühholoogilisi hüvesid on seostatud tervisliku suhtumisega seksuaalse aktiivsusega üldiselt ja eriti masturbeerimisega. Puudub põhjuslik seos masturbeerimise ja mistahes vaimse või füüsilise häire vormi vahel.[2]

Masturbeerimine on kunstis kujutatud eelajaloolistest aegadest ning seda on mainitud ja arutatud väga varajastes kirjutistes. 18. ja 19. sajandil kirjeldasid mõned Euroopa teoloogid ja arstid seda kui "hirmuäratavat", "kahetsusväärset" ja "koledat" akti, kuid 20. sajandil need tabud üldjuhul langesid. Suurenenud on kunstis, populaarses muusikas, televisioonis, filmides ja kirjanduses masturbeerimise kujutamine. Tänapäeval varieeruvad religioonid masturbeerimise suhtes; mõned peavad seda vaimselt kahjulikuks praktikaks, mõned ei näe seda vaimselt kahjulikuna, teised aga vaatavad olukorda. Masturbeerimise õiguslik staatus on varieerunud ka ajaloos ning avalikus kohas masturbeerimine on enamikus riikides ebaseaduslik[3].

Läänemaailmas peetakse masturbeerimise privaatses või partneriga üldiselt normaalseks ja tervislikuks osaks seksuaalse naudingu saamiseks. Loomade masturbeerimise on täheldatud paljudes liikides nii looduses kui ka vangistuses.[4][5]

Tehnikad[muuda | muuda lähteteksti]

Masturbeeriv mees

Masturbeerimine hõlmab inimese suguelundite ala puudutamist, vajutamist, hõõrumist või masseerimist kas sõrmedega või objekti, näiteks padja vastu; sõrmede või eseme sisestamine tuppe või pärakusse (vt anaalmasturbeerimist); ja stimuleeritakse peenist või tuppe elektrilise vibraatoriga, mida võib samuti sisestada tuppe või pärakusse. See võib hõlmata ka nibude või muude erogeensete tsoonide puudutamist, hõõrumist või pigistamist samal ajal kui masturbeeritakse. Mõlemast soost rakendavad mõnikord intensiivistamiseks libestit.

Pornograafia, seksuaalsete fantaasiate või muude erootiliste stiimulite lugemine või vaatamine võib viia seksuaalse vabanemise soovini masturbeerimise kaudu.

Mõned inimesed saavad seksuaalset naudingut sisestades objekte, nagu ureetra sonde kusitisse (toru, mille kaudu uriin ja meestel sperma voolab),[6] seda teatakse kui uretraalset mängu või "sondeerimiseksi".[7] Mõnikord kasutatakse ka muid objekte, nagu pastakaid ja termomeetrid, kuigi see praktika võib põhjustada vigastusi või infektsiooni.[8] Mõned inimesed masturbeerivad masinate abil, mis simuleerivad vahekorda.

Mehed ja naised võivad masturbeerida, kuni nad on orgasmi lähedal, peatuvad mõneks ajaks, et erutust vähendada, ja seejärel jätkata masturbeerimist. Nad võivad seda tsüklit mitu korda korrata. See stop ja go ülesehitus, mida tuntakse kui edging, võib saavutada isegi tugevamad orgasmid.[9] Harva jätavad inimesed stimuleerimise vahetult enne orgasmi, et säilitada kõrgendatud energia, mis tavaliselt pärast orgasmi langeb.[10]

Mehed[muuda | muuda lähteteksti]

Kunsttuped meestele penetratsiooniks

Levinud positsioonide hulka kuuluvad lamamine selja peal või kõhu peal, istudes, kükitades, põlvitades või seisates.

Meeste seas on kõige tavalisem masturbeerimistehnikaks peenise hoidmine lahtise rusikaga ja seejärel käe liigutamine üles ja alla. Seda tüüpi stimuleerimine on tavaliselt kõik, mis on vajalik orgasmi ja ejakulatsiooni saavutamiseks. Käe liikumise kiirus varieerub kogu masturbeerimiseseansi jooksul.

Meeste masturbeerimistehnikad võivad erineda ümber lõigatud meestest ja nende vahel kes ei ole. Mõned tehnikad, mis võivad ühe inimese jaoks töötada, võivad teisele olla rasked või ebamugavad. Meeste puhul, keda ei ole ümber lõigatud, on peenise stimuleerimine tavaliselt tingitud eesnaha "pumpamisest", kus hoitakse eesnahka ja see libiseb üles ja alla peenisepea peal, sõltuvalt eesnaha pikkusest on peenisepea täielikult või osaliselt kaetud ja seejärel paljastatakse see kiiresti. Välimine eesnahk liigub sujuvalt üle sisemise eesnaha. Stimuleerimise jätkudes võib peenisepea ise laieneda ja pikeneda, muutudes veidi tumedamaks, samas kui eesnaha libisemine vähendab hõõrdumist. Seda tehnikat võivad kasutada ka mõned ümberlõigatud mehed, kellel on oma ümberlõikamisest alles jäänud piisavalt üleliigset nahka.

Ümberlõigatud meeste puhul, kellele peenisepea on enamasti või täielikult katmata, loob see tehnika otsese kontakti käe ja peenisepea vahel. Et vältida selle hõõrdumise, ärritust ja valulikkust, võivad mõned eelistada kasutada libestit või sülge.

Peenise varre nahka saab ka edasi-tagasi libistada peenise ümber ümbritsetud nimetissõrme ja pöidla abil. Selle variandiks on sõrmede ja pöidla paigutamine peenisele nagu flöödile mängimine ja seejärel edasi-tagasi liigutamine. Lamades kõhu peal mugaval pinnal nagu madrats või padi, võib peenist selle vastu hõõruda. See meetod võib hõlmata kunstliku tupe kasutamist.

Anaaltapp

Eesnäärmemassaaž on üks teine meetod, mida kasutatakse seksuaalseks stimuleerimiseks, sageli orgasmi saavutamiseks. Eesnääret nimetatakse mõnikord "meeste G-punktiks" või P-punktiks.[11] Mõned mehed saavad eesnäärme stimuleerimise kaudu orgasmi, stimuleerides seda hästi libestatud sõrme või pärakusse sisestatud dildoga, ning mehed, kes teatavad eesnäärme stimuleerimise tundest, annavad sageli kirjeldusi, mis sarnanevad tihti naiste seletustega G-punkti stimuleerimise kohta. Eesnäärme stimuleerimine võib tekitada intensiivsemaid orgasme kui peenise stimuleerimine.[12] Samuti võib olla meeldiv ka eesnäärme stimuleerimine survega väljastpoolt lahkliha kaudu.

Anaalne masturbeerimine ilma eesnäärme stimuleerimiseta, sõrmedega või muul viisil on ka üks tehnika, mida mõned mehed naudivad. Kuna päraku lihased hakkavad orgasmi ajal kokku tõmbuma, võib sulgurlihast lahti hoidva objekti olemasolu tugevdada kontraktsioonide tunnet ja intensiivistada orgasmi.[13] Praktika võib olla meeldiv sellepärast, et anaalses piirkonnas on palju närvilõpmeid, ja tänu lisandunud stimuleerimisele mis tekib sulgurlihase venimisega kui sisestatakse sõrme. On soovitatav kasutada libestit, et suurendada meeldivat tunnet ja teha sisestamist lihtsamaks. Mõned inimesed eelistavad lihtsalt stimuleerida päraku välimist ringi, samas kui teised järgnevad seda, sisestades ühe või mitu sõrme.

Meeste masturbeerimistehnikatel on palju teisi variante. Mehed võivad ka hõõruda või masseerida, peenisepea äärt ja peenise kida liitumis kohta peenisepeaga. Mõned mehed asetavad masturbeerimise ajal mõlemad käed otse peenisele, teised aga kasutavad oma vaba kätt oma munandite, nibude või teiste kehaosade hellitamiseks. Nibud on erogeensed tsoonid ja nende intensiivne stimuleerimine masturbeerimise ajal põhjustab tavaliselt peenise erekteerumise kiiremini kui muidu. Mõned võivad hoida oma käsi paigal hoida, samal ajal pumbates puusadega, et simuleerida seksuaalvahekorra liikumisi. Mõned võivad lamada kõhuli ja hõõruda oma suguelundeid voodi linale või muule pinnale, seda kutsutakse prone masturbation.[14] Vannis või duši all võib meesterahvas suunata vett käeshoitava dušiotsikuga oma peenise kidale, munanditele, lahklihale ja pärakule. Teised võivad kasutada ka vibraatoreid ja muid seksivahendeid, mis on sagedamini seotud naiste masturbeerimisega.

Dildoga masturbeeriv naine

Naised[muuda | muuda lähteteksti]

Naissoost masturbeerimine hõlmab naise häbeme ja tupe, eriti tema kliitori silitamist või hõõrumist nimetis- või keskmise sõrme või mõlemaga. Mõnikord võib tupe sisse asetada üks või mitu sõrme, et stimuleerida selle esiseina, kus G-punkt võib paikneda.[15] Tupe ja kliitori stimuleerimiseks võib kasutada ka masturbeerimisvahendeid, näiteks vibraatorit, dildot või Ben Wa palle. Paljud naised silitavad oma rindu või stimuleerivad nibu vaba käega ja mõnel on ka anaalne stimulatsioon. Libestit kasutatakse mõnikord masturbeerimise ajal, eriti kui penetratsioon on kaasatud, kuid see ei ole universaalne ja paljud naised leiavad oma loomuliku libestusaine olevat piisava.

Nagu meestel, on naistel masturbeerimiseks ühised positsioonid, mis seisnevad lamades seljal või kõhuli, istudes, kükitades, põlvitades või seistes. Vannis või duši all võib naine suunata vett kliitorile, tuppe või lahklihale dušiotsikuga. Kõhuli asendis võib kasutada käsi, võib ronida otsa padjale, voodi nurgale või servale, partneri jalale või mõnele kokku mässitud riideesemele ja hõõruda oma häbet ja kliitorit selle vastu. Püsti seistes, võib kasutada mingit mööbli nurka või saab isegi kasutada pesumasinat, et stimuleerida kliitorit läbi häbememoka ja riiete. Mõned masturbeerivad kasutades ainult survet, mida kliitorile rakendatakse ilma otsese kokkupuuteta, näiteks vajutades kätt aluspesu või muu riide vastu. 1920-ndatel teatas Havelock Ellis, et sajandivahetusel töötanud õmblejad, kes kasutasid jalaga sõtkutavaid õmblusmasinaid, said orgasme, kui nad istusid tooli äärel.[16]

Naised võivad end seksuaalselt stimuleerida, pannes oma jalad risti üle põlve tihedalt ja tõmmates jalalihased kokku, tekitades survet suguelunditele. Seda võib teha avalikult märkamata. Mõtted, fantaasiad ja mälestused varasematest erutuste ja orgasmi juhtudest võivad tekitada seksuaalset ergutust. Mõned naised saavad ainuüksi mõttejõu abil orgasmi, aga see ei pruugi kvalifitseeruda masturbeerimiseks, kuna füüsilist stiimulit ei ole.[17]

Seksterapeudid soovitavad mõnikord, et naispatsiendid võtaks aega masturbeerimiseks, et orgasmi saada, näiteks seksuaalse tervise ja suhete parandamiseks, et aidata neil aru saada mis neid erootiliselt erutab ja kuna vastastikune masturbeerimine võib kaasa tuua seksuaalsuhte rahuldamise ja lisandunud läheduse.[18][19]

Vastastikune masturbeerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Vastastikune masturbeerimine mehe ja naise vahel

Vastastikune masturbeerimine hõlmab kahte või enamat inimest, kes seksuaalselt stimuleerivad üksteist, tavaliselt kätega. Seda võivad praktiseerida igasuguse seksuaalse sättumusega inimesed ja see võib olla osa muudest seksuaalsetest tegevustest. Seda võib kasutada eelmänguna või tuppe sisenemisega seksuaalakti alternatiivina. Kui kasutatakse alternatiivina peenise-tupe penetratsioonile, võib eesmärgiks olla süütuse säilitamine või rasedusohu vältimine.[20]

Vastastikku saab masturbeerida paarides või rühmades, kus on teise isiku puutumine või mitte, näiteks:

Mittekontaktne vastastikune masturbeerimine

Kaks inimest, kes masturbeerivad teineteise juuresolekul, kuid ei puuduta.

Kontaktne vastastikune masturbeerimine

Üks inimene, kes puudutab teist isikut, et masturbeerida. Teine isik võib sama teha ka samal ajal või pärast seda.

Mittekontaktne rühm

Rohkem kui kaks inimest, kes masturbeerivad üksteise juuresolekul rühmas, kuid ei puuduta üksteist.

Kontaktne rühm

Rohkem kui kaks inimest üksteist füüsiliselt puudutamas, et masturbeerida.

Vastastikuse masturbeerimise eelmäng

Teiste suguelundite manuaalne stimuleerimine, kuid see viib lõpuks seksuaalvahekorrani.

Sagedus, vanus ja sugu[muuda | muuda lähteteksti]

Masturbeerimise sageduse määravad mitmed tegurid, näiteks vastupanu seksuaalsele pingele, seksuaalse erutust mõjutavad hormoonitasemed, seksuaalsed harjumused, eakaaslaste mõjutused, tervis ja kultuuri poolt moodustatud suhtumine masturbeerimisse.[21] Ka meditsiinilised põhjused on seostatud masturbeerimisega.[22][23]

Paljudes uuringutes on leitud, et masturbeerimine on inimeste seas levinud. Alfred Kinsey 1950. aastate uuringud USA elanike kohta on näidanud, et 92% meestest ja 62% naistest on vähemalt korra elu jooksul masturbeerinud[24]. Sarnased tulemused on leitud ka 2007. aasta Briti riiklikus tõenäosusuuringus. Leiti, et 16–44-aastaste inimeste seas masturbeeris 95% meestest ja 71% naistest oma elus mingil hetkel. 73% meestest ja 37% naistest teatasid masturbeerimisest nelja nädala jooksul enne vestlust, samas kui 53% meestest ja 18% naistest teatasid masturbeerimisest eelneva seitsme päeva jooksul.[25]

Mercki käsiraamat ütleb, et 97% meestest ja 80% naistest on masturbeerinud ja et mehed masturbeerivad üldiselt rohkem kui naised.[26]

Masturbeerimist loetakse normaalseks, kui seda teevad lapsed, isegi väiksed lapsed.[23] 2009. aastal andis Sheffieldi NHS välja ajakirja Nauding, mis käsitles masturbeerimise kasu tervisele. See tehti vastuseks teiste ELi liikmesriikide andmetele ja kogemustele, et vähendada teismeliste rasedust ja suguhaigusi ning edendada tervislikke harjumusi.[27]

Raamatus "Inimese seksuaalsus: mitmekesisus tänapäeva Ameerikas" toovad autorid Strong, Devault ja Sayad välja: "Beebipoiss võib naerda oma voodis samal ajal kui ta oma erekteerunud peenisega mängib." ja "Beebitüdrukud liigutavad mõnikord oma keha rütmiliselt, peaaegu vägivaldselt, tundub, et nad kogevad orgasmi." Itaalia günekoloogid Giorgio Giorgi ja Marco Siccardi jälgisid ultraheli abil naissoost loodet, kes võib-olla masturbeeris ja kellel tundus olevat orgasm.[28]

Populaarne arvamus väidab, et mõlemast soost isikud, kes ei ole seksuaalselt aktiivsed, kipuvad masturbeerima sagedamini kui need, kes on. Kuid suur osa ajast ei ole tõsi, sest masturbeerimine üksi või koos partneriga on tihti suhte osa. Vastupidi sellele usub, et mitmed uuringud näitavad positiivset korrelatsiooni masturbeerimise sageduse ja vahekorra sageduse vahel. Uuringus on teatatud, et suhetes olevatel geimeestel ja -naistel on masturbeerimise oluliselt sagedasem.[25][29][30][31]

Coon ja Mitterer märkisid: "Umbes 70% abielus olevatest naistest ja meestest masturbeerib vähemalt aeg-ajalt."[32]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "https://www.amor.ee/Seksuaalsus_ja_seks_1_1/Seksuaalsus_1/Mis_on_seks/". {{netiviide}}: välislink kohas |pealkiri= (juhend)
  2. Eli Coleman. "Masturbation as a Means of Achieving Sexual Health" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 22. juuli 2015.
  3. ""MASTURBATION–AN OVERVIEW"". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2016.
  4. ""Breeding Soundness Examination of the Stallion"". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. september 2011.
  5. "Animal Homosexuality: A Biosocial Perspective".
  6. ""Go ask Alice!: Cock-stuffing"".
  7. ""Urethral Sound"". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. mai 2019.
  8. ""Case report: A foreign body in the urethra"".
  9. ""Sex Editorials"". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. jaanuar 2012.
  10. ""Masturbation, Tantra and Self-love"" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 17. detsember 2014.
  11. ""Hitting the P-Spot"".
  12. Human Sexuality: From Cells to Society. Cengage Learning.
  13. ""Discovery: Health"". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. juuni 2002.
  14. ""Prone masturbation a threat?"".
  15. ""Beyond Orgasmatron"".
  16. "Studies in the Psychology of Sex, v. I, by Havelock Ellis".
  17. ""The Myth of the Vaginal Orgasm"". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. november 2019.
  18. ""Masturbation – From Stigma to Sexual Health"" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2016.
  19. ""Your Guide to Masturbation"".
  20. Virginity Lost: An Intimate Portrait of First Sexual Experiences.
  21. ""Effect of filmed modeling on the self-reported frequency of masturbation"".
  22. ""Excessive masturbation after epilepsy surgery"".
  23. 23,0 23,1 ""Bladder calculus presenting as excessive masturbation"".
  24. "The Kinsey Institute Data from Alfred Kinsey's studies". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. mai 2016.
  25. 25,0 25,1 ""Prevalence of Masturbation and Associated Factors in a British National Probability Survey"".
  26. ""Overview of Sexuality"". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. detsember 2018.
  27. "NHS tells school children of their 'right' to 'an orgasm a day'".
  28. ""Ultrasonographic observation of a female fetus' sexual behavior in utero"".
  29. ""Sexual behavior in lesbian and heterosexual women: relations with menstrual cycle phase and partner availability"".
  30. ""Increased libido associated with quetiapine"".
  31. ""Sexual practices in youth: analysis of lifetime sexual trajectory and last sexual intercourse"".
  32. "Psychology: Modules for Active Learning".

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Alan Soble. Masturbation. – Pacific Philosophical Quarterly 1980, 61:3, lk 233–244. Taastrükk: Igor Primoratz (toim). Human Sexuality, Dartmouth Publishing Co. 1997, lk 139–150.
    • Masturbation and Sexual Philosophy. – Alan Soble (toim). Philosophy of Sex, 2. trükk, 1991, lk 133–157.
    • Masturbation. – Alan Soble (toim). Philosophy of Sex, 3. trükk, 1996, lk 67–85. Taastrükk: David Benatar (toim). Ethics for Everyday, McGraw-Hill 2002, lk 180–196.
    • Masturbation: Conceptual and Ethical Matters. – Alan Soble (toim). Philosophy of Sex, 4. trükk, 2002, lk 67–94. Lühendatud taastrükk: Philosophies of Masturbation. Martha Cornog. The Big Book of Masturbation: From Angst to Zeal, Down There Press 2003, lk 149–166; vene keeles: Партнер для секса? Не обязательно!, Astrel Publishers International 2007, lk 167–185.
    • Masturbation, Again. – Alan Soble (toim). Philosophy of Sex, 5. trükk, 2008, lk 75–98.
    • On Jacking Off, Yet Again. – Alan Soble (toim). Philosophy of Sex, 6. trükk, 2013, lk 77–99.
    • Vaata Alan Soble#Masturbeerimine.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]