Oma (trükikoda)

Allikas: Vikipeedia

"Oma" trükikoda oli trüki- ja köitekoda, mis asus alates 1926. aastast Pärnus Hommiku 2 ehk endises Port Arturis.

Samas majas asus ka Pärnu Postimehe toimetus, mille eesotsa oli Hugo Kuusner, Eesti Vabariigi väljakuulutaja Endla rõdult. Hugo Kuusnerile kuulus ka ”Oma“ trükikoda[1].

1926–1927. aasta riikliku aadressraamatu andmeil oli sellel trükikojal VII ehk eelviimane tööstusliku patendi järk, samal ajal kui muud Pärnu trükikojad - Aleksander Jürvetsoni ”Kultuur“ (Hospidali 14) omas viiendat, Adolf Janseni (Kuninga 32) ja A. Laane (Rüütli 47) omasid kuuendat järku. Kuid kõik need trükiojad olid pigem väikesed töötoad, kus töötas alla 20 töötaja.

Trükikodade konkurentsis ellujäämiseks kutsuti kokku 1930. aastal nõupidamine, millel osalesid Hugo Kuusner, Jaak Jakobson, Jüri Välbe, H. Roost ja H. Könning, kes koos moodustasid Pärnu Kirjastus-Ühisuse juhatuse. Samal koosolekul otsustati üle võtta Pärnu Postimehe nimeliselt kirjastusühisuselt raamatu- ja kirjutusmaterjalide kauplus, samuti ”Oma“ trükikoda ühes aktiva ja passivaga. Ilmselt oli see Hugo Kuusneri mitterahaline sissemakse asutatavasse aktsiaseltsi, teised tegid rahalised sissemaksed[1]. Järgmisel aastal, kui õnnestus saada täiendavat raha, võeti üle Pärnu Päevaleht.

1936. aastal muretseti ”Oma“ trükikojale juurde uusi trükitähti ja osteti lisks veel kaks kiirpressi, kuid trükikoja ruumid jäid Port Arturis kitsaks, teisele trükipressile polnud seal enam ruumi. Paremat paika Pärnus trükikojale ei leitud ja seepärast osteti dr P. Oberschneideri maja Hommiku ja Malmö nurgal, mille juurde kuulus ka suur vaba krunt, kuhu ehitatigi uus trükikoda.

Kaasaegse trükikoja projekteeris Pärnu maavalitsuse arhitekt Rudolf Siimann ja ehitamist juhtis insener Kinnunen[1]. Keldrikorrusele paigutati keskküte, paberilaod, tööliste riietusruumid ja muud panipaigad. Esimene korrus kuulus täielikult trükimasinatele ja ajalehtede ekspeditsioonile. Teisel korrusel asusid kontor, ladumisruum, köitekoda, toimetus. Maja oli esimene spetsiaalselt trükikojaks ehitatud hoone Pärnus ja sisustati AS A. M. Lutheri vabrikus valmistatud tammepuust mööbliga, kasutati ka tollal moodsat terasmööblit. Uus trükikoda avati pidulikult vabariigi aastapäeval 24. veebruaril 1938. Uue trükikoja hoone loomisega muudeti samas ka trükikoja nimi, ”Oma“ asemele võeti uueks nimeks Pärnu Päevalehe trükikoda.

Võimuvahetuse järel sai trükikoda nimeks Pärnutrükk. Hiljem Oberschneideri maja lammutati, selle kohale ehitas Pärnu REV uue hoone, trükikojale ehitati juurde kolmas korrus ja trükikoda laienes ka kõrvalolevasse majja Ringi 1.

Taastatud vabariigi ajal võeti nimeks AS Trükk, mis 2006. aastal likvideeriti. 2007. aastal AS Trükk hoone lammutati.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Olaf Esna (28. märts 2007). ""Oma" trükikojast aktsiaselts Trükini". Pärnu Postimees.