Niguliste muuseum

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Niguliste muuseum-kontsertsaal)

Niguliste muuseum on Tallinnas Niguliste kirikus tegutsev Eesti Kunstimuuseumi filiaal, kus on eksponeeritud Eesti Kunstimuuseumi kesk- ja varauusaegse kirikukunsti kollektsioon. Muuseum avati 1984. aastal.

Muuseumikogu kuulsaimaks teoseks on Bernt Notke maalitud "Surmatants" 15. sajandi lõpust.[1] Samuti hoitakse seal Põhja-Saksa ja Madalmaade hiliskeskaegseid retaableid. 2001. aastal avatud Hõbedakambris on väljas gildide ja tsunftide ning Mustpeade vennaskonna hõbevara.[2][3] Niguliste muuseum asub keskaegses Niguliste kirikus. Niguliste kirik põles 1944. aasta märtsipommitamise käigus ning taastati pärast Teist maailmasõda muuseumihoonena. See on üks väheseid Põhja-Euroopa muuseume, mis asub endises pühakojas.[4] Mitmed Niguliste muuseumis eksponeeritud teosed pärinevad algselt Niguliste kirikust.

Ekspositsioonis on ka Lübecki meistri Hermen Rode töökojas valminud ja 1481. aastal Tallinnasse jõudnud kahe tiivapaariga Niguliste kiriku peaaltari retaabel.[5] Samuti kuulub kogusse kolm Madalmaade päritolu retaablit – Brügge meistri Adriaen Isenbrandti töökoja Kannatusaltar (Michel Sittowi hilisemate ülemaalingutega),[6] Lucia legendi meistrile omistatud Tallinna Mustpeade vennaskonna Maarja altari retaabel[7] ning Brüsseli Püha Hõimkonna kappaltar.

Niguliste kogusse kuuluvad ka varauusaegsed, peamiselt 16. –17. sajandist pärinevad epitaafid ja vappepitaafid ning 16.–18. sajandi seina- ja kroonlühtrid. Nigulistes on eksponeeritud ka üle saja kesk- ja varauusaegse hauaplaadi ja nende fragmendi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Merike Kurisoo (2011). Niguliste muuseum. Muuseumijuht. Tallinn: Eesti Kunstimuuseum.
  2. "Muuseumist". Niguliste muuseum. Originaali arhiivikoopia seisuga 19. märts 2013. Vaadatud 30. august 2022.
  3. "Hõbedakamber". Niguliste muuseum. Vaadatud 30. august 2022.
  4. "Muuseumist". Niguliste muuseum. Vaadatud 30. august 2022.
  5. "Niguliste kiriku peaaltari retaabel". Niguliste muuseum. Vaadatud 30. august 2022.
  6. "Kannatusaltar". Niguliste muuseum. Vaadatud 30. august 2022.
  7. "Maarja altari retaabel". Niguliste muuseum. Vaadatud 30. august 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]