Neufchâtel-Hardelot

Allikas: Vikipeedia
Neufchâtel-Hardelot

[ nøʃɑtɛl aʁdəlo ]
Vapp

Pindala 20,9 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 3870 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 50° 37′ N, 1° 38′ E
Neufchâtel-Hardelot (Prantsusmaa)
Neufchâtel-Hardelot
Neufchâtel-Hardelot' kirik

Neufchâtel-Hardelot (lääneflaami: Nieuwkasteel-Hardelo) on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus.

Vallas on PGL Traveli hotell Le Pré Catelan.

Neufchâtel-Hardelot on metsadest, golfiväljakutest ja randadest koosnev põllumajandus- ja turismilinn, mis asub umbes 13 km Boulogne-sur-Merist lõunas, teede D940, D308 ja D215 ristumiskoha ümbruses. Autoroute A16 liiklussõlm 27 on valla territooriumil, valla läänepiiri moodustab La Manche.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

7. sajandi lõpus tunti rohtunud luidete ala 153 m üle merepinna Mont Saint-Frieux' nime all, kuhu rajati küla. Nimest sai hiljem Saint-Férieux.

Neufchâtel on saanud nime linnuse (Novum Castellum), täpsemalt Bellefontaine'i lossi järgi, mis jäi liikuva liiva alla. Neufchâteli nime on esmamainitud 1173. aastal ja taas 1199. aastal Sameri hartas.

1900. aastate alguses oli Hardelot ääristatud mere poole jäävate valgete liivaluidetega ja 600 ha metsaga. See meelitas ligi palju hirve-, metssea-, jänese-, küüliku-, nurmkana-, nepi- ja faasanikütte.

1905. aastal ostsid inglasest patroon John Robinson Whitley ja tema prantsuse sõbrad 400 ha maad ning rajasid Hardelot' ettevõtte. Whitley omas Hardelot' lossi juba 1897. aastast ja ta oli üks Le Touquet-Paris-Plage'i edendajatest. Ta soovis arendada Hardelot'd kui uut ja moodsat kuurorti ning maailma spordikeskust.

Alates 1908. aastast ehitas mereäärsete tenniseväljakute ümber 20 uut villat kuulus arhitekt Louis Marie Cordonnier, John Whitley sõber, kes projekteeris need suured ja ainulaadsed villad, mis tänapäeval Hardelot'd iseloomustavad. 1911. aastal laskis lendur Louis Blériot ehitada villa tammi lähedale. Harriet Quimby, esimene naine, kes lendas üle La Manche'i, lendas 16. aprillil 1912 Doverist Hardelot-Plage'i. Umbes sel ajal peeti siin mõned esimesed maapurjetamise võistlused, mis meelitasid randa palju järgijaid.

Teise maailmasõja ajal okupeerisid ja rüüstasid Hardelot'd sakslased ning purustati liitlaste pommirünnakutes 1944. aastal.

Sellest ajast alates on Hardelot-Plage ümber ehitatud. See on endiselt täis arvukalt männimetsa peidetud villasid, mis on sellele nime teinud. See on ka silmapaistev sportimiskoht, kus on kaks golfiväljakut ning tennise- ja ratsaklubid.

Huviväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

  • St. Pierre'i kirik, pärineb 16. sajandist
  • Laulja Madonna järgi nime saanud maja
  • Saint-Augustini kirik Hardelot's
  • 13. sajandi linnus
  • Kaks iidset häärberit

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]