Navarino

Allikas: Vikipeedia
Navarino (roosa)

Navarino on Tšiilile kuuluv saar Lõuna-Ameerika mandri lõunatipu lähedal.

Navarino on Tulemaa saarest eraldatud Beagle'i väinaga, mida mööda kulgeb ühtlasi Tšiili ja Argentina piir. Saarest itta jäävad väiksemad saared Lennox, Picton ja Nueva[1]. Läände jääb suurem Hoste saar[1]. Lõunasse jäävad tillukesed Wollastoni saared[1].

Navarino pindala on 2473 km². Saar on mägine, selle kõrgeim tipp Pico Navarino on 1195 m kõrgune.

Navarino kuulub Magalhãesi ja Tšiili Antarktika piirkonda ning on osa Tšiili ja kogu maailma kõige lõunapoolsemast omavalitsusüksusest Cabo de Hornose vallast.

Navarino põhjapoolsel rannaribal, kus asub ka Puerto Williams, on aastas sademeid keskmiselt 467 mm ja need jaotuvad aastas ühtlaselt. Merelise kliima tõttu on aastased temperatuurikõikumised väikesed: aasta keskmine õhutemperatuur on +6 °C, kõige soojemal kuul +9,6 °C ja kõige külmemal kuul +1,9 °C. Ushuaias on kliima samasugune. Saare lõunaosas on kliima veelgi merelisem: talvised temperatuurid on kõrgemad, suvised madalamad ja sademete hulk tublisti suurem, kuni 800 mm aastas.

Valdav osa saareelanikest elab Puerto Williamsis (2700 elanikku), mis on rahvaarvult piirkonna 4. asula. Seal asub ka Tšiili mereväebaas. Tšiili loeb Puerto Williamsit linnaks, mis on maailma lõunapoolseim. Saarel on veel kaks asulat: Puerto Toro, kus 2002. aastal elas 36 inimest, ja Puerto Navarino. Navarino saarel asuvad Antarktikale kõige lähemad asulad.

Navarinole pääseb piirkonnakeskusest Punta Arenasest helikopteriga iga päev, välja arvatud pühapäeviti, ja kord nädalas parvlaevaga. Parvlaevasõit kestab 30–36 tundi. Märgatavalt lähemal Navarinole kui Punta Arenas asub Argentina linn Ushuaia, kust 2006. aastal oli Navarinoga mootorpaadiühendus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Suur maailma atlas, lk. 142