Natalie Merchant

Allikas: Vikipeedia
Natalie Merchant aastal 2005

Natalie Anne O'Shea Merchant (sündinud 26. oktoobril 1963 Jamestownis New Yorgi osariigis) on USA alternatiivroki laulja ja laulukirjutaja.

Ta on kontraalt ja mängib vibrafoni.

Päritolu ja lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Natalie Merchant esinemas 1984. aastal

Tema perekonnanimi Merchant on inglisepärane variant Sitsiilia nimest Mercanto. Nimi O'Shea pärineb tema iiri päritolu ema suguvõsast.

Kui Natalie oli laps, kuulas ta ema kõige rohkem The Beatlesi, Al Greeni ja Aretha Franklini muusikat ning julgustas oma lapsi muusikat õppima. Enne Natalie 12-aastaseks saamist ei lubanud ema tal televisioonis esineda. Ema armastas klassikalist muusikat ja võttis Nataliet sageli sümfooniakontsertidele kaasa. 12-aastaselt käis ta emaga Buffalos ansambli Styx kontserdil, mille atmosfäär jättis Nataliele sügava mulje. Ema kuulas muu hulgas muusikalide "West Side Story" ja "South Pacific" muusikat.

Natalie vanemad lahutasid 1972. aastal. Hiljem abiellus ema džässmuusikuga ning Natalie kodus hakkas domineerima džäss. Bob Dylanist kuulis ta esimest korda alles 18-aastaselt. Ta on öelnud: "Ma kasvasin üles kodus, kus keegi ei vaadanud televiisorist uudiseid ega lugenud ajalehti. Vanemaks saades olen hakanud neid asju avastama ja uudised on mõjutanud mind rohkem kui kunagi varem."[1]

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 19811993 laulis Merchant ansamblis 10,000 Maniacs. Bändiga liitudes õppis ta Jamestown Community College'is. Ta oli ansamblis solist, põhiline laulusõnade kirjutaja ja hiljem mängis ka saateks klaverit. 1993. aastal lahkus ta ansamblist, et alustada soolokarjääri.

"Tigerlily"[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1995 ilmus plaadifirmas Elektra Records tema esimene sooloalbuml "Tigerlily", millel on rahulikud ja melanhoolsed laulud. Nimevaliku kohta on Merchant öelnud, et see väljendas hästi tema tunnet, et album on ühtaegu metsik ja õrn. Oma loomingu üle kontrolli säilitamiseks finantseeris Merchant albumi ise. Ta valis end saatma noored entusiastlikud muusikud, kelleks olid kitarrist Jennifer Turner, basskitarrist Barrie McGuire ning varem Wallfloweris mänginud trummar Peter Yanowitz, kellega ta jätkas koostööd 2001. aastani, mil nad lahku läksid.

Esimeseks singliks valiti "Carnival", mis pääses edetabelis Billboard Hot 100 esikümnesse, hiljem ilmusid singlitena "Wonder" ja "Jealousy", mis pääsesid esimese neljakümne hulka.

Merchant on intervjuudes öelnud, et pärast ansamblist 10,000 Maniacs lahkumist tahtis ta nii väga omaloomingut kirjutama hakata, et läks kohe samal päeval koju ning kirjutas laulu "I May Know The Word", mis pidi ilmuma Tom Hanksi filmis "Philadelphia". Laul jäi filmist välja, kuid ilmus albumil "Tigerlily".

"Tigerlily" oli menukas album ja sai kriitikutelt hea hinnangu. Albumit on müüdud ligi 5 miljonit eksemplari ning see on Merchanti kõige menukam album. Merchant tegi selle albumi tutvustamiseks mitmeid turneesid ja televisioonis esinemisi, nagu näiteks saates "Saturday Night Live".

Teised albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Teise albumi "Ophelia"' (1998) pealkiri viitab "Hamleti" tegelasele Opheliale. Albumi tegemises osales palju külalismuusikuid, nende hulgas lauljad N'Dea Davenport ja Yungchen Lhamo ning kitarrist Daniel Lanois.

Kontsertalbumil "Live in Concert" (1999) on lisaks originaalloomingule David Bowie laulu "Space Oddity" ja Neil Youngi "After The Gold Rush" kaverid.

Novembris 2001 ilmunud album "Motherland" on pühendatud 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute ohvritele, kuigi laulude salvestamine lõpetati veidi enne neid sündmusi ja neil puudub rünnakutega otsene seos.

"The House Carpenter's Daughter" (2003) on Merchanti esimene sooloalbum, mille andis välja tema enda plaadifirma Myth America Records. Ta laulab seal nii moodsaid kui ka traditsioonilisi folklaule.

2005. aasta septembris ilmunud valikalbumil "Retrospective 1995–2005" on kõik tema selleks ajaks singlitena ilmunud laulud. Limiteeritud väljaandes "Retrospective 1990–2005" on koostööd teiste artistidega, näiteks Billy Bragg ja R.E.M.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on olnud suhtes trummar Peter Yanowitziga, kellest ta 2001. aastal järsku lahku läks.

2003. aastal abiellus Merchant hispaania filmimehe Daniel de la Callega. Samal aastal sündis neile tütar.

Ta armastab aiatööd ja maalimist; näiteid maalidest on näha tema kodulehel.

Alates 1980. aastast oli ta taimetoitlane, kuid raseduse tõttu hakkas taas liha sööma. "Kuuekümnendate esteetika ei ole mind kunagi päriselt köitnud (...), kuid olen olnud 17 aastat taimetoitlane ja pean end roheliseks, nii palju kui see on minu elukutse juures võimalik. Elan parema meelega maal kui linnas – ma leian, et see on mulle tervislikum ja kosutavam."[2]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Ansambliga 10,000 Maniacs[muuda | muuda lähteteksti]

Soolostuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. San Diego Union-Tribune, 18. august 1989
  2. Indianapolis Star, 24. oktoober 1995

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]