Muul

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib vesiehitisest; loomahübriidi kohta vaata artiklit Muul (loom).

Portlandi sadama merre ehitatud muulid Edela-Inglismaa lõunarannikul
Pärnu muul 2019.

Muul ehk lainemurdja on sadamasse ehitatud tamm, mis kaitseb sadamat või jõe suuet lainetuste (eriti murdlainete) ja uhtainete eest.

Muul võib olla rajatud nii vette kui ka maa ja mere piirile. Muuli üks külg on mõnikord muudetud kaiks. Kai ongi üsna sarnane ehitis, ainult sel pole lainete murdmise ülesannet, muulil aga pole silduvate meresõidukite vastuvõtmise ülesannet.

Eestis on pikimad muulid Pärnus, mille ümberehitamist alustati 18631864 aastatel kunagistest palkmuulidest kivimuulideks, mille jaoks toodi kivilaevadega kive Häädemeeste ja Kihnu randadest. Muulid valmisid 1869. aastal ning on 2 ja 2,5 km pikkused.[1] 2002. aastani olid muulid linna omandis.[2]

Genovas on 490 meetri pikkune üle tuhande aasta vanune muul, mis kaitseb linna tormide eest.

Ajalooliselt hakati sõna "muul" (inglise keeles mole) kasutama San Franciscos olevate sadamaehitiste kohta. Kolm raudtee-ettevõtet rajasid sadamasse 4 muuli, et rongide ja laevade vahele ei jääks mudatasandikku, vaid et laevadelt saaks kohe kaupu rongidele laadida. Selles mõttes oli tegu pigem kaidega. Ükski neljast esimesest muulist pole tänapäevani säilinud. Kunagine rannikumadalik on täidetud pinnasega ja need neli muuli on saanud osaks sellest.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]