Matthew Williamson

Allikas: Vikipeedia
Matthew Williamson

Matthew Williamson (sündinud 23. oktoobril 1971 Chorlton-cum-Hardys Manchesteris Inglismaal) on briti moekunstnik, kelle kollektsioonides on tihti indiapäraseid mõjutusi.

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Williamson õppis oma sünnikohas kuni 17. eluaastani. Siis kolis ta Londonisse ning õppis kunsti- ja disainikoolis Central Saint Martin’s College of Art and Design, mille lõpetas 1994. aastal bakalaureusekraadiga moedisaini ja trükikangaste alal.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Karjääri moetööstuses alustas Williamson kaheaastase perioodiga, mil ta tegi tööd Georgina Von Etzdorfile, Marnile, Monsoonile ja Accessorize’ile.

Pärast seda, kui tema valmistatud pärlkaunistustega kotid ja sallid olid köitnud laiemat tähelepanu, rajas Williamson koos oma äripartneri Joseph Velosaga 1997. aastal oma rõivaste kaubamärgi nime Matthew Williamson all. Sama aasta septembris esitles Williamson Londoni moenädala raames oma debüütkollektsiooni „Electric Angels“. Kollektsioon sisaldas mandariini-, fuksia- ja magentatoonides asümmeetrilise lõikega rõivaid, andes aimu Williamsoni isikupärastest stiilist ja käekirjast. 2002. aasta veebruaris jõudis Williamsoni kollektsioon esmakordselt New Yorgi moenädalale.

Williamsoni kaubamärgi kauplus Londonis avas uksed 2004. aasta märtsis. 2005. aastal tõi Williamson turule oma parfüümisarja ja 2009. aastal avas oma veebipoe.

2005. aastal asus Williamson Itaalia moemaja Pucci loovjuhi kohale, jätkates samaaegselt tööd omanimelise kaubamärgiga. 2008. aasta sügisel pöördus ta tagasi Londonisse ja keskendus taas oma kaubamärgi arendamisel.

2007. aastal tähistas Williamson Londoni moenädalal 10 aasta möödumist oma esimese kollektsiooni esitlusest üritusega, mis sisaldas ka muusik Prince'i performansit. Londoni disainimuuseumis oli väljas retrospektiivnäitus „Matthew Williamson – 10 aastat moes“. 2009. aasta septembris kutsus Briti Moenõukogu Williamsoni osalema Londoni moenädala 25. aastapäeva tähistamisel.

Williamson tegi 2009. aastal disainikoostööd kiirmoebrändi H&M-iga, tuues firma poodides müügile nii naiste- kui ka meestekollektsiooni, seejuures oli H&M-ile loodud meestekollektsioon Williamsoni esimene katsetus meeste rõivaste loomises.

Praegu toob Matthew Williamsoni moemaja aastast turule neil naisterõivaste kollektsiooni ja tema rõivaid müüvad 170 hulgimüüjat üle maailma. Lisaks tegutsevad Matthew Williamsoni kaubamärgi poed Londonis ja New Yorgis ning firmal on oma boks Dubais asuvas Dubai Mallis. Internetipood on avatud Suurbritannia, Euroopa ja USA klientidele.

2010. aasta oktoobris sõlmis Matthew Williamson litsentsilepingu MBFG-ga (Mariella Burani Fashion Group). Leppe tulemusel sündis uus koostöökaubamärk Muse by Matthew Williamson, mis peaks poodidesse jõudma 2011. aasta sügisel.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastal nimetati Matthew Williamson Elle'i aasta disaineriks ning 2005. aastal sai ta Moet and Chandoni moeauhinna. 2008. aasta Briti moeauhindade jagamisel kuulus Williamsonile punase vaiba ürituste aasta disaineri auhind. Kolmel korral on Williamson olnud Briti moeauhindade aasta disaineri auhinna nominent.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]