Mary Tudor (Prantsusmaa kuninganna)

Allikas: Vikipeedia
Mary Tudor

Mary Tudor, Prantsusmaa kuninganna, Suffolki hertsoginna (18. märts 149625. juuni 1533) oli Henry VII ja Yorki Elizabethi tütar ning Henry VIII noorem õde. 15141515 oli ta abielus Louis XII ja 15151533 Suffolki hertsogi Charles Brandoniga. Oma vanima tütre Francesi kaudu oli Mary leedi Jane Grey vanaema. Grey oli üheksa päeva de facto Inglismaa kuninganna.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Mary oli väga lähedane oma venna Henry VIII-ga, kes nimetas tema järgi oma tütre, tulevase kuninganna Mary.

Prantsuse kuninganna[muuda | muuda lähteteksti]

Detsembris 1507 kihlati Mary Burgundia Charlesiga, kuid poliitiliste sündmuste tõttu kihlus katkestati.

Selle asemel hakkas kardinal Wolsey pidama läbirääkimisi Prantsusmaaga ja 9. oktoobril 1514 abiellus 18aastane Mary 52aastase Louis XII-ga. Laulatus toimus Abbeville'is. Kuna kuningal polnud eelmistest abieludest poegi, oli abielu esmane eesmärk saada poeg. Louis XII suri 1. jaanuaril 1515, vähem kui kolm kuud pärast Maryga abiellumist. Sellest liidust ei sündinud lapsi.

Suffolki hertsoginna[muuda | muuda lähteteksti]

Mary Tudor ja Charles Brandon

Mary oli Charles Brandonisse armunud juba Prantsuse kuningannana ning tema tunnetest teadis ka Henry VIII, kes tahtis Mary võimalikust uuest abielust kasu lõigata. Kui ta saatis Charles Brandoni jaanuaris 1515 Prantsusmaale Mary järele, võttis ta mehelt lubaduse Maryga mitte kihluda. Sellest hoolimata abiellusid Mary ja Charles Brandon salaja Prantsusmaal 3. märtsil 1515. Kuna Mary oli printsess ja abieluks polnud luba, oli tegu reetmisega. Kuningas solvus ja riiginõukogu nõudis, et Charles Brandon hukataks. Kuid Robert Wolsey sekkumise ja Henry VIII poolehoiu tõttu jäeti mees suure rahatrahvi hinnaga ellu.

Mary ja Charles Brandoni laulatus toimus 13. mail 1515 Greenwich'i palees. Neil sündis neli last. Pärast abielu elas Mary peamiselt Suffolkis Westhorpe Hallis.

Lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

Mary ja Charlesi kaht poega, mõlemal nimeks Henry, peetakse ekslikult tihti samaks inimeseks. Mõlemad pojad surid lapsena.

Hilisemad aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Suhted Mary ja Henry VIII vahel läksid pingeliseks 1520. aastate lõpus, mil Mary suhtus väga vaenulikult Henry VIII plaani tühistada oma abielu Aragóni Catherine'iga, kes oli Mary kauaaegne sõbranna. Samuti ei meeldinud Maryle tulevane kuninganna Anne Boleyn, keda ta esimest korda kohtas Prantsusmaal.

Mary suri 25. juunil 1533 Westhorpe Hallis Westhorpe'is Suffolkis ning maeti Bury St Edmundsi kloostrisse Suffolkis. Kui klooster restauratsiooni ajal lammutati, viidi Mary surnukeha lähedal asuvasse St. Mary kirikusse.

Mary Tudor kunstis[muuda | muuda lähteteksti]

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Ilukirjandus[muuda | muuda lähteteksti]