Marcinkonys

Allikas: Vikipeedia
Marcinkonys

leedu Marcinkonys
poola Marcinkańce

Vapp

Pindala 1,43 km²
Elanikke 640 (2011)[1]

Koordinaadid 54° 4′ N, 24° 24′ E
Marcinkonys (Leedu)
Marcinkonys
Marcinkonys

Marcinkonys on küla Leedus Varėna rajooni territooriumil, Marcinkonysi valla halduskeskus.

Küla asub Grūda jõe ääres ja jääb Dzūkija rahvuspargi aladele; rahvuspargi direktsioon asubki Marcinkonysis. Külas asub Vilniuse–Marcinkonysi raudtee Marcinkonysi raudteejaam.

Küla on 143 hektari suurune, olles üks suurema pindalaga külasid Leedus. Seal asuvad põhikool, postkontor, raamatukogu ja kultuurimaja. Vaatamisväärsusteks on sealne etnograafiamuuseum, Čepkeliai looduskaitseala muuseum ja aastal 1880 valminud katoliku kirik.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjalikes allikates on küla esmamainitud 1637. aastal kui puuraidurite asulat. 1770. aastal valmis sealne esimene kirik. Algselt allus see Merkinė kirikule, ent seitse aastat hiljem eraldati sealne ümbruskond omaette kihelkonnaks.

Küla hakkas arenema XIX sajandi teisel poolel, kui valmis Peterburi–Varssavi raudtee. Toona rajati ka Marcinkonysi raudteejaam, mille ümber tekkis ka asula, mis hiljem Marcinkonysi külaga ühendati. Küla ümbruses oli vähe põllumajanduseks sobilikku maad, nii hankisid sealsed asukad elatist metsast. Tähtsamad tegevusharud olid toona seente korjamine ja rongireisijatele karastusjookide müütamine. Külas elavad juudid tegelesid kaubandusega. Aastal 1912 rajati külla seenekuivati.[2]

Esimese maailmasõja ajal rajasid Saksa võimud Marcinkonysist algava kitsarööpmelise raudtee, mis viis Kotra jõe äärde. See raudtee tegutses XX sajandi keskpaigani. Sõja järel asus Marcinkonys Poolas. Aastal 1925 loodi Grodno maakonda Marcinkańce vald. Sealse omavalitsuse sümboliks valiti Leedu rist, mille eest Poola võimud arreteerisid algul sealse vaimuliku, hiljem aga veel kaks küla elanikku. Aastal 1933 püstitati taoline rist ka küla keskele, mis tekitas taas konflikte Poola ametivõimudega.[3] Nende konfliktide tõttu ei lubatud sealset esindajat seimi valida.

Aastal 1939 liideti küla Valgevene NSVga. Aastal 1949 arvati see Leedu NSV koosseisu. Aastal 1941 hukkasid Saksa okupatsiooniväed küla lähedal metsas ligi 600 Marcinkonysi ja Varėna juuti, samas mitmed sealsed juudid pääsesid hukkamisest ja hiljem neid enam ei puututud.[4] Teise maailmasõja järel tegutsesid küla ümbruses Leedu metsavennad. Nõukogude võimud küüditasid 103 Marcinkonysi elanikku.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 2011 m. surašymas. Lietuvos statistikos departamentas, vaadatud 11.11.2018.
  2. http://gatchina3000.ru/brockhaus-and-efron-encyclopedic-dictionary/031/31546.htm Грибной промысел в России] Российские универсальные энциклопедии. Брокгауз-Ефрон и Большая Советская Энциклопедия. объединенный словник
  3. Marcinkonių herbas
  4. Browning, Christopher R. (2000). Nazi policy, Jewish workers, German killers. Cambridge University Press. lk. 157–160, 166. ISBN 978-0-521-77490-1.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]