Makira

Allikas: Vikipeedia
Makira asend Saalomoni Saartel. Makira saar on kujutatud punasena.
Makira topokaart

Makira (varasem ametlik nimi San Cristobal) on Saalomoni Saartele kuuluv vulkaaniline saar Vaikses ookeanis, üks Saalomoni saartest.

Makirast põhja jääb Malaita, loodesse Guadalcanal, edelasse Rennell ja Bellona, kaugemale itta Santa Cruzi saared ja lõunasse Vanuatu mereala, kus küll saari ei leidu. Kaugus Austraalia rannikust on 1750 km. Makira pindala on 3188 km². Saar on mägine, kõrgus kuni 1249 meetrit. [1] 1999. aasta seisuga elas saarel 10 000 inimest.

Haldus[muuda | muuda lähteteksti]

Makira moodustab Makira-Ulawa provintsi põhiosa. Provintsi kuuluvad ka Makira läheduses olevad Uki ja Ulawa saarekesed. Suurim asula saarel ja provintsi halduskeskus on Kirakira küla. Veel asuvad saarel Ubuna ja Nafinuatogho küla.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Vulkaanilisest päritolust hoolimata on saarel palju soid, kus elavad krokodillid. Saarel valitseb niiske troopiline kliima.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Makira asustasid esimestena umbes 1400 aastat tagasi Lapita kultuuri kandjad. Eurooplaste jaoks avastas saare 1568 Hispaania meresõitja Alvaro Mendagna de Meira. 15. märtsil 1893 kuulutati saar Suurbritannia protektoraadiks. 1971 sai ta osaks Suurbritannia Lääne-Vaikse ookeani territooriumist. 1978 Saalomoni Saared iseseisvus.

Keeled[muuda | muuda lähteteksti]

Kohalikud elanikud räägivad viit keelt, mis kuuluvad kõik Melaneesia keelte hulka. 1999. aastal oli nende kõnelejate arv järgmine: arosi keel saare loodeosas 6750, bauro keel keskosas 3420, kahua keel lõunaosas 3000, owa keel lõunaosas 3069 ja fagani keel loodeosas 902. Keelte kõnelejate arvude summa ületab märgatavalt saareelanike arvu, millest saab järeldada, et kakskeelsus on saarel üldlevinud.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Saareelanike peamised elatusalad on põllumajandus ja metsatööstus. Kasvatatakse mitmesuguseid juurvilju, eriti jamssi ja tarot, samuti sigu. Rannikul kasvatatakse kookospalme. Tegeldakse jahipidamise ja kalapüügiga.

Elanikud kummardavad erinevaid vaime ja jumalusi, samuti esivanemaid. Auväärsete meeste hulgas on levinud mitmenaisepidamine. Elanikkond jaotub hõimudesse. Hõimupealiku tiitel on päritav. Hõimude eluviis on rangelt patriarhaalne.

Minevikus kasutati rahana teokarpe.

Makiral on lennujaam.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]