Vikiresident

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Majavikipedist)
Maailma esimene vikiresident Liam Wyatt kuulamas Ivo Kruusamäe seletusi konverentsil ERMis

Vikiresident (inglise keeles Wikipedian in residence 'resideeriv vikipedist') on asutuse, haldusüksuse vmt juures ametlikult tegutsev ning sageli palgaline vikipedist. Vikiresident on tüüpiliselt kureeritud mõne teadus- või mäluasutuse poolt ning tema tegevused ei piirdu Vikipeediaga, vaid võivad olla orienteeritud ühele või mitmele sõsarprojektile, nt Wikimedia Commons, Vikiandmed jne, lisaks sellele on vikiresidendi ülesanne korraldada suhtlust Vikipeedia kaasautorite kogukonnaga.

Esimene teadaolev vikiresident oli 2010. aastal Liam Wyatt, kes resideeris viie nädala jooksul Briti Muuseumis ning tegeles muuseumi kogudes leiduva materjali kättesaadavaks tegemisega Vikipeedias ja selle pildipangas.[1][2] Vikiresidente on hiljem resideerinud eri asutuste juures üle maailma, sh Briti Raamatukogus, Norra Rahvusraamatukogus, Walesi Rahvusraamatukogus, Šveitsi Föderaalarhiivis, Versailles' lossis, Museo Soumaya kunstimuuseumis, Barcelona Picasso Muuseumis, Smithsonian Institutionis, RIDC NeuroMatis, Rutgersi ülikoolis jpt.

Vikiresidentide projekt on praeguseks laienenud ning 2013. aastal algatati Vikipeedia külalisõpetlaste programm, mille raames on kogenud vikipedistidest teadlased käinud Vikipeediaga seotud uurimisprogramme jm seotud tegevusi toetamas kahekümnes ülikoolis või instituudis üle maailma.[3][4] Esimene Vikiandmete külalisteadlane oli 2016. aastal Simon Cobb, kes resideeris Walesi Rahvusraamatukogus.[5]

Eesti kõrgkoolides, mäluasutustes ja muudes institutsioonides siiani ametlikult vikiresidente ega vikiõpetlasi peetud pole. Küll aga tegutses 2020 digikultuuriaasta raames esimese vikiresidendina Helena Eglit, kes pani kokku virtuaalnäitusi.[6]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cohen, Noam (5. juuni 2010). "Venerable British Museum Enlists in the Wikipedia Revolution". The New York Times.
  2. Cohen, Noam (19. märts 2014). "Warming Up to the Culture of Wikipedia". The New York Times.
  3. "The Big Picture: Many months of progress". Books & Bytes: The Wikipedia Library Newsletter. Jaanuar 2013.
  4. Alex Stinson (17. märts 2015). "What happens when you give a Wikipedia editor a research library?". Wikimedia blog.
  5. Jason Evans (5. november 2016). "How the world's first Wikidata Visiting Scholar created linked open data for five thousand works of art". Wikimedia blog.
  6. Ivo Kruusamägi: "Intervjuu Helena Eglitiga" Wikimedia Eesti, 14. oktoober 2020

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]