Llibre Vermell

Allikas: Vikipeedia
Llibre Vermell – kahehäälne "Stella splendens"
Llibre Vermell – kolmehäälne "Mariam matrem virginem"

Llibre Vermell, ka Llibre Vermell de Montserrat (katalaani hääldus: [ˈʎiβɾə βəɾˈmɛʎ ðə munsəˈrat], 'Montserrati punane raamat') on Kataloonias Montserrati mäel asuva benediktlaste kloostri raamatukogus hoitav käsikirjakogumik, mis muude vagade tekstide hulgas sisaldab kümmet laulu koos nootidega. Käsikiri on koostatud 14. sajandil samas kloostris ja kuulub Lääne-Euroopa vanimate muusikakäsikirjade hulka.

Käsikiri[muuda | muuda lähteteksti]

Käsikiri on valminud umbes aastal 1399, see tähendab ajal, kui Montserrati klooster, Montserrati Jumalaema (Montserrati Must Madonna, La Moreneta) asupaik ja pühamu, oli üleeuroopalise kuulsusega palverännakusihtkoht. Algselt on käsikirjas olnud 172 kahepoolset lehte, millest 32 on läinud kaotsi. Noodid on kokku kuuel lehel. 19. sajandil köideti käsikiri punasesse köitesse, arvatavasti samast ajast on pärit nimetus "punane raamat"[1]. Ühegi laulu autorit pole tuvastatud.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Käsikirjas on lõik seletusega, miks laulud on kirja pandud:

Quia interdum peregrini quando vigilant in ecclesia Beate Marie de Monte Serrato volunt cantare et trepudiare, et etiam in platea de die, et ibi non debeant nisi honestas ac devotas cantilenas cantare, idcirco superius et inferius alique sunt scripte. Et de hoc uti debent honeste et parce, ne perturbent perseverantes in orationibus et devotis contemplationibus[2].
"Et palverändurid, kes valvavad öösiti Montserrati Õndsa Neitsi kirikus, tahavad laulda ja tantsida, ja niisamuti ka päeva ajal väljakul, ja et kirikus ei lauldaks muid laule kui vaid karskeid ja vagasid, sel põhjusel on need siin kirja pandud. Ja kasutatagu neid tagasihoidlikult ja hooles, et ükski palves ja mõtiskluses viibija ei oleks häiritud."

Niisiis on kogumikus sisalduv muusika kirja pandud eesmärgiga pakkuda vaga repertuaari kirikus peatuvatele palveränduritele. Laulud on katalaani, oksitaani või ladina keeles. Kuigi kogumik on koostatud 14. sajandi lõpul, paistab enamik muusikat, otsustades stiili järgi, pärinevat varasemast ajast. Muusikal on nii rahvalaulude kui kirikuhümnide jooni. Osa neist on ühehäälsed ja lauldavad ka kahe- või kolmehäälse kaanonina (O Virgo splendens, Laudemus Virginem, Splendens ceptigera). Mitmehäälsed laulud on kahe- kuni neljahäälse mitteimitatsioonilise polüfoonia näited (Stella splendens, Mariam Matrem Virginem), sealhulgas üks motett kahes erinevas keeles üheaegselt lauldava tekstiga (Imperayritz de la ciutat joyosa / Verges ses par misericordiosa). Tänu laulude meloodilisusele, tantsurütmile ja suhtelisele lihtsusele on Llibre Vermelli muusika üks enim esitatud ja salvestatud keskajast pärit materjal.

Eesti muusikutest on Llibre Vermellist pärit muusikat esitanud näiteks vanamuusikaansamblid Hortus Musicus, Rondellus ja Via Sonora. 2005. aastal etendus Viljandi vanamuusika festivalil osaliselt Llibre Vermelli muusikal põhinev tantsuetendus "Montserrati palverändurid" (lavastaja Jane Gingell, muusikaline saade Triskele)[3].

Käsikirjas säilinud laulud[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 21v–22r O virgo splendens (laul/kaanon)
  2. 22r Stella splendens tiitel (järgneb ülaltoodud tekst "Quia interdum ...)
  3. 22v Stella splendens (virelai/tantsulaul)
  4. 23r Laudemus Virginem (laul/kaanon; kolme esimese takti all on kordusmärgid ja teksti all on märkus Caça de duobus vel tribus 'kaanon kahele või kolmele')
  5. 23r Splendens ceptigera (laul/kaanon; teine Caça samal lehel)
  6. 23v–24r Los set gotxs (ballaad/tantsulaul; ladinakeelse refrääniga Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum, Virgo serena)
  7. 24r Cuncti simus concanentes (virelai/tantsulaul)
  8. 24v Polorum Regina (virelai/tantsulaul)
  9. 25r Mariam, matrem virginem, attolite (virelai/tantsulaul)
  10. 25v–26r Imperayritz de la ciutat joyosa / Verges ses par misericordiosa (kahehäälne motett)
  11. 26v–27r Ad mortem festinamus (virelai/tantsulaul)

Salvestisi[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1971 – Music of Catalonia in the 14th Century: Llibre Vermell de Montserrat. Atrium Musicae
  • 1979 – Llibre Vermell de Montserrat. A fourteenth century pilgrimage. Hespèrion XX, Jordi Savall
  • 1992 – Llibre Vermell - Pilgrim Songs & Dances. New London Consort, Philip Pickett
  • 1994 – "Sarband" - Llibre Vermell De Montserrat. Osnabrücker Jugend Chor
  • 1995 – Llibre Vermell de Montserrat - Cantigas de Santa Maria. Alla Francesca
  • 1996 – "Los set goyts" ja "Imperayritz de la ciutat joyosa" Angelo Branduardi albumil Futuro antico.
  • 2007 – Llibre Vermell. Choeur de chambre de Namur, Psallentes, Les Pastoureaux, Millenarium, juh. Christophe Deslignes. RIC 260.
  • 2001 – Un Llibre Vermell, chants et danses des pèlerins de Montserrat. Camerata Vocale de Brive; Ens. Le Concert dans l'Oeuf; Capella Silvanensis, juh. Jean-Michel Hasler. Collection Romane CR 106
  • 2016 – "Llibre Vermell de Montserrat. Cants I danses en honor de la Verge Negra del Monestir de Montserrat (s. IV)" La Capella a Reial de Catalunya, Hespèrion XXI, Jordi Savall[4].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.amaranthpublishing.com/LlibreVermell.htm
  2. Digiteeritud väljaande lehekülg f 22r
  3. Teater. Muusika. Kino: 10/2005
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. märts 2017. Vaadatud 1. oktoobril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]