Lietta Sander de Barrero

Allikas: Vikipeedia

Lietta Sander de Barrero (19301. märts 2015 Malmö) oli eesti ühiskonnategelane Rootsis.

Lietta Sander oli 14-aastane, kui ta koos perega sügisel 1944 Rootsi põgenes. Ta vanaisa August Sander oli kadetina osalenud Vabadussõjas ja hiljem töötanud Valgas kompaniiülemana.

Rootsis lõpetas Lietta Sander Kalmari gümnaasiumi ja Stockholmis riikliku õdedekooli. Abiellumise järel kolis pere 1958. aastal Colombiasse Cartagenasse, peres sündis kolm last.

Pärast lesestumist kolis Lietta Sander de Barrero 1970ndail Rootsi tagasi. Ta töötas Malmös meditsiiniõena ning ka hispaania ja eesti keele tõlgina. Ta astus Ida-Euroopa Solidaarsuskomiteesse ja mitmesse eesti organisatsiooni. 1978. aastal valiti ta Rootsi Eestlaste Esinduskogu saadikuks.

Lietta Sander de Barrero korraldas mitmesuguseid aktsioone, et Eesti olukorrale tähelepanu juhtida. Üks enim Rootsi meedias tähelepanu leidnuid oli kolmepäevane näljastreik Malmö kesklinnas 1978. aastal seoses Rootsi kuningapaari ametliku visiidiga Nõukogude Liitu. Ta piketeeris Pärnumaa rahvarõivastes Molotovi-Ribbentropi pakti aastapäevadel või inimõiguste kaitseks ning vangistatud teisitimõtlejate Mart Nikluse, Enn Tarto, Lagle Pareki ja Heiki Ahoneni vabastamiseks.

Lietta Sander de Barrero osales Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverentsi Helsingi lõppakti järelkonverentsil 1986. aastal Viinis ja Andrei Sahharovi konverentsil 1987. aastal Amsterdamis, samuti esmaspäevamiitingutel Stockholmis.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mai Raud-Pähn. Vabadusvõitleja Lietta Sander de Barrero mälestuseks. Eesti Päevaleht (Rootsi), 25. märts 2015