Leukental

Allikas: Vikipeedia
Leukental ja Wilder Kaiser talvel

Leukental on org Põhja-Tiroolis Austria Kitzbüheli ringkonnas. Leukental kulgeb põhjast lõunasse Thurni kurust Baieri piirini, kuid ei ole määratletud ainult peaoruna, vaid hõlmab mitmeid väiksemaid külgorgusid. Leukentali kaudu voolav jõgi on selle lähtest Thurni kurul kuni Kitzbühelini tuntud kui Jochberger Ache, siis Kitzbühelist kuni Sankt Johann in Tirolini kui Kitzbühler Ache ja alates kokkujooksust Fieberbrunner Achega Sankt Johann in Tiroli lähedal kui Großache. Pärast Leukentalist ja Tiroolist lahkumist on jõgi Baieris tuntud kui Tiroler Ache kuni suubumiseni Chiemsee järve ning selle org on tuntud kui Achental. Vallad Leukentalis on: Jochberg, Aurach bei Kitzbühel, Kitzbühel, Oberndorf in Tirol, Sankt Johann in Tirol, Kirchdorf ja Kössen.

Nimi "Leukental" võis 20. sajandiks peaaegu ununeda, sest 19. sajandi keskpaigast oli nimi "Großachental" muutunud tavaliseks. Seda peamiselt seetõttu, et see oli aeg, mil keiserlik-kuninglik monarhia soovis täpset ülevaadet kõigist kroonimaadest ja riigimõõtjad, kes olid peamiselt pärit Böömimaalt, ei saanud alpi murretest sageli päris hästi aru ja paljud nimed kanti kaartidele ilma uurimata.

Leukental vaadatuna Gampenkogelile põhja suunas. Veel on näha Sankt Johann in Tirol ja Kitzbüheler Horn.

Näiteks oru nime ekslikku muutmist jõe nimeks võiks seletada sellega, et riigimõõtja võis küsida jõe nime ja talle oleks öeldud "see on große Ache". Seetõttu esineb ka tänapäeval enamikul kaartidel nimi "Großachental".

20. sajandil tekkis ka ebaõige veendumus, et Leukental kulgeb Inntalist Wörgli lähedal Sölli ja Ellmau kaudu Sankt Johanni, nii et jaama Bruckhäusli lähedal (Wörglis) kutsuti veel mõni aasta tagasi "Söll-Leukental". 1875. aastal, kui jaam ehitati, arvati, et selles jaamas võiks maha tulla ja jätkata teekonda Sölli ning siis Ellmau ja Goingi kaudu siseneda Leukentali. Aastakümnete jooksul püsis viga selles, et Leukental kulges Wörglist Sölli, Scheffau, Ellmau ja Goingi kaudu Sankt Johanni.

Kohalik Kitzüheli ajaloolane Peter Brandstätter, kes suri 2008. aasta novembris, andis Leukentalile selle nime tagasi, tõstes kirjade ja väljaannete kaudu riigiasutustes sellealast teadlikkust. Ta suutis veenda Österreichische Bundesbahnen muutma jaama nimi "Söll-Leukentalist" "Bruckhäusliks".