Leevi Häng

Allikas: Vikipeedia

Leevi Häng (2. november 193214. jaanuar 2012) oli Saaremaa kultuuri- ja ühiskonnategelane ning sõrulaste huvide eest võitleja.

Elukäik ja haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Sündis Torgu vallas, haritlaste paljulapselises peres. 1944. aastal küüditasid Saksa väed kõigi ülejäänud sõrulaste hulgas ka Hängide pere Saksamaale. Naasta õnnestus neil 1945. aastal. Leevi õppis Kuressaare tööstuskoolis tisleriks, lõpetas Torgu maanoorte õhtukooli ja Kingissepa töölisnoorte õhtukeskkooli, Tallinna muusikakooli koorijuhi ja muusikaõpetaja erialal ning Tallinna Pedagoogilise Instituudi kultuurharidustöö erialal.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Oli Kingissepa pioneeride maja muusikaringi juht, Sõmera sanatooriumi muusikaline kasvataja, Sõmera keskkooli, Kärla 8-klassilise kooli, Kingissepa laste muusikakooli ja Kingissepa I keskkooli muusikaõpetaja. Organiseeris paljusid laste- ja segakoore ning instrumentaal- ja vokaalansambleid. Tema õpilased olid edukad isetegevuskonkurssidel ja -ülevaatustel. Juhendas Eesti taidluskollektiivide paremikku kuulunud Sõmera meeskvartetti, meesansamblit "Tehumardi" ning Saaremaa Ühendatud Meeskoori. Töötades Kingissepa rajooni täitevkomitee kultuuriosakonna juhatajana tegi palju Saaremaa kultuurielu heaks.

Vabatahtlik ja ühiskondlik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Oli ühingu Teadus liige, vabariikliku kooriühingu presiidiumi liige, Kingissepa rajooni kultuuri rahvaülikooli esimees ja laulupeokomisjoni aseesimees. Sõrve Taastamise ja Arendamise Seltsi esimehena ning Saare maavalitsuse Sõrve konsultandina tegi pingelist tööd Torgu valla taastamiseks Eesti Vabariigi taasvabanemisel. Sellega seoses sai ka Torgu Kuningriigi asutajaks.

Tema juhitud Sõrve Taaselustamise ja Arendamise Selts korraldas sõrulaste kokkutulekuid, võitles sõjaeelse Torgu valla taastamise eest, taotles Saksa riigilt hüvitist Sõrvele ja sõrulastele küüditamisega tekitatud kahjude korvamiseks ning tegeles muul moel sõrulaste huvide esindamise ja kaitsmisega.