Langenberg (Rothaargebirge)

Allikas: Vikipeedia
Langenberg
Langenberg suvel vaadatuna Clemensbergi tipust
Langenberg suvel vaadatuna Clemensbergi tipust
Kõrgus 843,2
Asukoht Nordrhein-Westfalen, Hessen, Saksamaa
Ahelik, mäestik Rothaargebirge
Koordinaadid 51° 16′ 35″ N, 8° 33′ 30″ E
Langenberg (Rothaargebirge) (Saksamaa)
Langenberg (Rothaargebirge)

Langenberg asub Saksamaa Nordrhein-Westfaleni ja Hesseni liidumaade piiril ning kõrgusega 843,2 m üle merepinna on Rothaargebirge kõrgeim tipp, samuti Nordrhein-Westfaleni ja ka Põhja-Saksamaa kõrgeim tipp väljaspool Harzi mägesid.

Paiknemine[muuda | muuda lähteteksti]

Langenberg asub Hochsauerlandkreisi (Vestfaal) ja Waldeck-Frankenbergi kreisi (Põhja-Hessen) piiril, kus Hochsauerlandi piirkond siirdub Olsberg-Bruchhauseni (põhjaloodes), Willingeni (kirdes) ja Niedersfeldi (edelas, Winterbergist põhjas) vahelt Uplandi. Langenbergi tipp on umbes 10 m Hesseni-Vestfaali piirist edelas.

Langenbergi naabertipud on Hoppernkopf (805 m üle merepinna) põhjas, Mittelsberg (801 m) idas, Hegekopf (842,9 m) idakagus, Hopperkopf (832,3 m) kagus, Clemensberg (839,2 m) lõunaedelas ja Auf dem Sternrodt (789,4 m) läänes.

Burbecke oja laskub Langenbergi lääneküljelt ja Raken põhjaküljelt, mõlemad on Gierskoppbachi valgalas. Langenbergi läbib idas lõuna-põhja suunas Hoppecke ülemjooks, millesse voolab väike oja, mis tuleb orust - Der Keller ('kelder') - mäe kaguküljel. Langenbergist lõunas asuvad ristmikud, mida tuntakse Oberer Burbecker Platz ja Unterer Burbecker Platz. Rothaarsteigina tuntud pikamaa jalgtee osa kulgeb tipust läänes põhja-lõuna suunas, möödudes ajaloolisest piirikivist.

Langenbergi ümardunud tipul on vähe puid ja see laieneb ida pool mäginõmmeks; ülejäänud mägi on aga paksult metsaga kaetud.

Kõrgus[muuda | muuda lähteteksti]

Umbes 15 m lõunakagus Langenbergi tipust, mis on Saksamaa topograafilisel kaardil (Deutsche Grundkarte) näidatud 843,2 m üle merepinna, ja umbes 20 m edelas eelpoolnimetatud liidumaapiirist on Saksa primaarse triangulatsioonivõrgu triangulatsioonimajakas kõrgusel 843,1 m üle merepinna (s.o 10 cm madalamal).

Tipus on kivi metallplaadiga, millel kirje: Langenberg 843 m über N.N. − höchster Berg in N R W ("Langenberg 843 m üle merepinna − kõrgeim mägi Nordrhein-Westfalenis").

Ekslikult nimetatakse Winterbergi lähedal asuvat Kahler Astenit sageli piirkonna kõrgeimaks mäeks. See on ainult 841,9 m üle merepinna, kuid on rohkem tuntud kui Langenberg oma ilmajaama tõttu ja seetõttu, et selle mäetipurestoran Astenturm ja selle 862 m kõrgune vaatetorn on populaarsed kohalikud sihtkohad.

Kõrgeim ligipääsetav punkt Rothaargebirgel on Hochheideturmi vaatluslava Willingeni lähedal (Hessen) kõrgusega 875,5 m.