Kuramaa kuberneride loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Kuramaa kuberneride loend on loetelu Kuramaa Põhjasõja-aegsetest kuberneridest ning Venemaa keisririigi Kuramaa kubermangu kindral-, tsiviil- ja viitsekuberneridest.

Kuramaa kubermang

vene keeles Курляндская губерния
saksa keeles Kurländisches Gouvernement

Kuramaa kubermangu vapp

Pindala: 27 290 km²
Elanikke: 674 034
kubermangulinn: Jelgava (saksa keeles Mitau)
Venemaa keisririigi Läänemerekubermangude kaart Meyeri Leksikonis

Põhjasõja-aegsed Kuramaa kubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Rootsi kuningriik[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
august 1701
1702
Carl Magnus Stuart.jpg vabahärra Carl Magnus Stuart (1650–1705) kindralmajor
1702
august 1705
Adam Ludvig Lewenhaupt 2.jpg krahv Adam Ludwig Lewenhaupt (1659–1719) ooberst (a-st 1703 jalaväe kindralmajor)

Venemaa tsaaririik[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi
august 1705
märts 1706
Bour Rodion Hristianovich.jpg Rudolph Felix Bauer (1667−1717)

Rootsi kuningriik[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
märts 1706
september 1709
Adam Ludvig Lewenhaupt 2.jpg krahv Adam Ludwig Lewenhaupt (1659–1719) jalaväe kindralleitnant

Venemaa keisririik 1795−1915/1917[muuda | muuda lähteteksti]

Kindralkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuramaa ja Piltene kindralkuberner 1795−1796[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
15. aprill 1795
1796
Palen P A.jpg vabahärra Peter Ludwig von der Pahlen (1745–1826) kindralporutšik

Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid 1800−1808[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
26. september 1800
19. juuni 1801
Palen P A.jpg krahv Peter Ludwig von der Pahlen (1745–1826) ratsaväekindral
9. juuli 1801
1803
Ortolani Damon Gio Battista - Portrait of Prince Sergei Golitsyn.jpeg vürst Sergei Fjodorovitš Golitsõn (1749–1810) jalaväekindral
11. september 1803
1807
Buxhoevden F Colour.jpg krahv Friedrich Wilhelm von Buxhoeveden (1750–1811) jalaväekindral
1807
1807
Tormasov.jpg Aleksander Petrovitš Tormassov (1752–1819) ratsaväekindral
1807
1808
Buxhoevden F Colour.jpg krahv Friedrich Wilhelm von Buxhoeveden (1750–1811) jalaväekindral

Liivi- ja Kuramaa kindralkubernerid 1810−1819[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste Märkused
1808
1810
Buxhoevden F Colour.jpg krahv Friedrich Wilhelm von Buxhoeveden (1750–1811) jalaväekindral
24. detsember 1810
1812
D. I. Lobanov-Rostovsky.jpg vürst Dmitri Ivanovitš Lobanov-Rostovski (1758–1838) jalaväekindral
juuni 1812
oktoober 1812
Essen Ivan N.jpg Magnus Gustav von Essen (1759–1813) kindralleitnant Riia sõjakuberner
1812
1819
PhilippoPaulucci.jpg markii Filippo Paulucci delle Roncole (1759–1813) kindralleitnant

Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid 1819−1876[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
1819
1830
PhilippoPaulucci.jpg markii Filippo Paulucci delle Roncole (1759–1813) kindralleitnant (a-st 1823 jalaväekindral)
1830
1845
Magnus Freiherr von der Pahlen.jpg vabahärra Carl Magnus von der Pahlen (1773–1863) kindralleitnant (a-st 1843 ratsaväekindral)
1845
1848
Golovin Yevgeny Alexandrovich.jpg krahv Jevgeni Aleksandrovitš Golovin (1782–1858) jalaväekindral
1848
1861
Suvorov A A-bu Kruger.jpg vürst Aleksandr Arkadjevitš Italiiski, krahv Suvorov-Rõmnikski (1804–1882) kindralleitnant (a-st 1859 jalaväekindral)
1861
1864
PGRS 1 048 Lieven - crop.jpg parun Wilhelm Heinrich von Lieven (1799–1880) jalaväekindral
1864
1866
Shuvalov P A by-Kruger.jpg krahv Pjotr Andrejevitš Šuvalov (1827–1889) kindralleitnant
1866
1866
E. T. Baranov.jpg krahv Johann Eduard von Baranoff (1811–1884) kindralleitnant
1866
1870
Albedinskiypp 02.jpg Pjotr Pavlovitš Albedinski (1826–1883) kindralleitnant
1870
1876
Piotr R. Bagration.jpg krahv Pjotr Romanovitš Bagration (1818–1876) kindralleitnant

Liivi- ja Kuramaa ajutine kindralkuberner 1905[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
11. detsember 1905
25. detsember 1905
Woldemar von Böckmann (1848–1923) kindralleitnant

Liivi- ja Kuramaa ajutised kindralkubernerid 1905−1909[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
25. detsember 1905
30. oktoober 1906
Соллогуб В.У.jpg Vassili Ustinovitš Sollogub (1848–1917) kindralleitnant
30. oktoober 1906
28. aprill 1909
Alexander Nikolajewitsch Möller-Sakomelski (retuschiert).jpg parun Aleksandr Nikolejavitš Möller-Zakomelski (1844–1928) kindralleitnant (a-st 1906 jalaväekindral)

Tsiviilkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Pilt Nimi Auaste
30. jaanuar 1796 9. november 1798 Lamsdorf Matwei Ivanovich.png Gustav Matthias Jakob von der Wenge gen. Lambsdorff (1745–1823) brigadir (hiljem salanõunik)
9. november 1798 20. oktoober 1800 Wilhelm Karl Heinrich von der Oest gen. Driesen.jpg vabahärra Carl Wilhelm Heinrich von der Osten gen. Driesen (1746–1827) kindralmajor (a-st 1800 salanõunik)
20. oktoober 1800 6. november 1808 Nikolai Ivanovitš Arsenjev (1760–1830) riiginõunik (a-st 1806 tõeline riiginõunik)
6. november 1808 11. august 1811 parun Jan Willem Hogguer (1755–1838) tõeline riiginõunik
21. september 1811 31. august 1814 Friedrich Wilhelm von Sivers (1748–1823) tõeline riiginõunik (a-st 1812 salanõunik)
4. veebruar 1816 6. veebruar 1824 Emanuel von Stanecke (1750–1838) tõeline riiginõunik
6. veebruar 1824 27. november 1827 Paul von Hahn (1793−1862) riiginõunik (a-st 1826 tõeline riiginõunik), kammerjunkur
27. november 1827 10. mai 1853 Christoph Engelbrecht von Brevern (1782–1863) riiginõunik (a-st 1841 salanõunik)
27. juuni 1853 28. aprill 1858 Valuyev.jpg Pjotr Aleksandrovitš Valujev (1814–1890) tõeline riiginõunik, kammerhärra
9. mai 1858 21. august 1868 Iwan von Brevern (1812–1885) salanõunik, kammerhärra
21. august 1868 11. detsember 1885 Lilienfeld-Toal.jpg Paul Frommhold Ignatius von Lilienfeld-Toal (1829–1903) salanõunik
19. detsember 1885 31. märts 1888 Konstantin Ivanovitš Paštšenko (1830–1900) tõeline riiginõunik
31. märts 1888 20. detsember 1891 DS Sipyagin.jpg Dmitri Sergejevitš Sipjagin (1853–1902) tõeline riiginõunik, kammerhärra
20. detsember 1891 10. oktoober 1905 Dmitri Dmitrijevitš Sverbejev (1842–1919) tõeline riiginõunik, kammerhärra
10. oktoober 1905 24. juuli 1910 Kniazev Leonid Mikhajlovich.jpg Leonid Mihhailovitš Knjazev (1851–1913) salanõunik
23. august 1910 mai 1915 Sergey Dm. Nabokov.jpeg Sergei Dmitrijevitš Nabokov (1866–1940) tõeline riiginõunik
  • Krahv Pjotr Hendrikov, kolleegiuminõunik 1915–1917 (mai 1916–detsember 1916) (eksiilis Tartus) (Гендриков гр. Петр Васильевич)
    • Tatišev, mai 1915– mai 1916 (eksiilis Tartus)
    • Strakhov, detsember 1916–1917 (eksiilis Tartus)

Viitsekubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jossif Gurko-Romeiko (surn.1811), riiginõunik 14. veebruar 1797–14. detsember 1799 (Гурко-Ромейко Иосиф Иосифович)
  • Nikolai Arsenjev, riiginõunik 14. detsember 1799–20. oktoober 1800 (Арсеньев Николай Иванович)
  • Jakob Maximilian von Brieskorn, tõeline riiginõunik 20. oktoober 1800–2. oktoober 1811 ( Брискорн фон Яков Максимилианович)
  • Emanuel von Stanecke, riiginõunik 2. oktoober 1811–4. veebruar 1816 (Станеке фон Эммануил Яковлевич)
  • Martin von Bataille, riiginõunik 12. veebruar 1816–28. veebruar 1825 (Баталье фон Мартин Яковлевич)
  • Georg Gustav Daniel von Maydell (1791–1876), kolleegiuminõunik (tõeline riiginõunik) 28. veebruar 1825–1. juuli 1852 (Майдель фон Георгий Федорович)[1]
  • Aleksandr Beklemišev, tõeline riiginõunik 20. juuli 1852–26. november 1857 (Беклемишев Александр Петрович)
  • Julius von Cube (1815–1888), riiginõunik 28. detsember 1857–13. mai 1858
  • Parun Alfons von Heyking, salanõunik 22. mai 1858–28. märts 1885 (Гейкинг фон бар. Альфонс Петрович)
  • Aleksandr Manjos, tõeline riiginõunik 28. märts 1885–20. aprill 1890
  • Jossif Dunin-Barkovski, riiginõunik 13. mai 1890–20. detsember 1894 (Дунин-Барковский Иосиф Яковлевич)
  • Aleksandr Muravjov, riiginõunik, kammerjunker 20. detsember 1894–15. aprill 1902 (Муравьев Александр Валерианович)
  • Konstantin Starõnkevitš (1858–1906), polkovnik 16. juuni 1902–20. september 1903 (Старынкевич Константин Сократович)
  • Izmail Korostovets (1863–1933), alampolkovnik (polkovnik) 20. september 1903–27. juuli 1907
  • Vürst Nikolai Kropotkin (1872–1937), kolleegiuminõunik (riiginõunik) 27. juuli 1907–16. mai 1912
  • Boriss Kanšin (1867–1938), riiginõunik 16. mai 1912–1914 (Каншин Борис Анатольевич)
  • Boriss Hitrovo (1878–1931), kolleegiuminõunik 1914–1917 (Хитрово Борис Николаевич)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Verzeichniss des Generalgouverneure, Civi- und Vicegouverneure von Curland, seit der Unterwerfung dieser Provinz im J. 1795. − Das Inland. Nr 29. 18. Juli 1844. Veerg 453-456.
  • Губернии Российской империи. История и руководители 1708−1917. Москва: Объединенная МВД России, 2003. Lk 26-28, 147, 149-150, 422 [2] [3] [4].