Kuramaa kuberneride loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Kuramaa kuberneride loend on loetelu Kuramaa kubermangu tsiviilkuberneridest, asekuberneridest ja kindralkuberneridest.

Kuramaa kubermang

vene keeles Курляндская губерния
saksa keeles Kurländisches Gouvernement

Kuramaa kubermangu vapp

Pindala: 27 290
Elanikke: 674 034
kubermangulinn: Jelgava (saksa keeles Mitau)
Venemaa keisririigi Läänemerekubermangude kaart Meyeri Leksikonis

Põhjasõja aegsed Rootsi kubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Vabahärra Karl Magnus Stuart (1650–1705), august 1701 – 1702 (Rootsi kuberner)
  • Krahv Adam Ludwig Lewenhaupt (1659–1719), 1702 – august 1705 (Rootsi kuberner)
  • Rudolf Felix Bauer (1667–1717), august 1705 – märts 1706 (Venemaa kuberner)
  • Krahv Adam Ludwig Lewenhaupt, märts 1706 – september 1709 (Rootsi kuberner)

Venemaa keisririigi aegsed Kuramaa kubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuramaa kubermangu tsiviilkubernerid allusid teenistuslikult kindralkubernerididele.

Tsiviilkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Gustav Matthias Jakob von der Wenge gen. Lambsdorff (1745–1823), kindralmajor, 30. jaanuar 1796–9. november 1798 (Ламздорф фон Густав Матвеевич)
  • Carl Wilhelm Heinrich von der Osten gen. Driesen (1746–1827), salanõunik 9. november 1798–20. oktoober 1800 (Дризен фон Карл-Вильгельм Карлович)
  • Nikolai Arsenjev (1760–1830), tõeline riiginõunik 20. oktoober 1800–6. november 1808 (Арсеньев Николай Иванович)
  • Vabahärra (1810 vene parun) Jan Willem Hogguer (ka Johann Wilhelm von Hogguer, d'Hogguer, Högger; 1755–1838), tõeline riiginõunik 6. november 1808–11. august 1811 (Гоггер фон бар. Вильгельм (Василий) Данилович) (šveitsi päritolu Hollandi saadik Venemaal [1] [2])
  • Friedrich Wilhelm von Sivers (1748–1823), tõeline riiginõunik 21. september 1811–31. august 1814 (Сивере фон Федор Федорович) [1]
  • Emanuel von Stanecke (1750–1838), tõeline riiginõunik 4. veebruar 1816–6. veebruar 1824 (Станеке фон Эммануил Яковлевич)
  • Paul von Hahn (1793-1862), kammerjunker, tõeline riiginõunik 6. veebruar 1824–27. november 1827
  • Christoph Engelbrecht von Brevern (1782–1863), salanõunik 27. november 1827–10. mai 1853 (Бреверн фон Христофор Иванович)
  • Pjotr Valujev (1814–1890), kammerhärra, tõeline riiginõunik 27. juuni 1853–28. aprill 1858 (Валуев Петр Александрович)
  • Iwan von Brevern (1812–1885), kammerhärra, salanõunik 9. mai 1858–21. august 1868
  • Paul von Lilienfeld-Toal (1829–1903), salanõunik 21. august 1868–11. detsember 1885(Лилиенфельд-Тоаль фон Павел Федорович)
  • Konstantin Paženko (1830–1900), tõeline riiginõunik 19. detsember 1885–31. märts 1888 (Пащенко Константин Иванович)
  • Dmitri Sipjagin (1850–1902), kammerhärra, tõeline riiginõunik 31. märts 1888–20. detsember 1891 (Сипягин Дмитрий Сергеевич)
  • Dmitri Sverbejev (1842–1919), kammerhärra, tõeline riiginõunik 20. detsember 1891–10. oktoober 1905 (Свербеев Дмитрий Дмитриевич)
  • Leonid Knjazev (1851–1913), salanõunik 10. oktoober 1905–24. juuli 1910 (Князев Леонид Михайлович)
  • Sergei Nabokov (1866–1940), tõeline riiginõunik 23. august 1910–mai 1915 (Набоков Сергей Дмитриевич)
  • Krahv Pjotr Hendrikov, kolleegiuminõunik 1915–1917 (mai 1916–detsember 1916) (eksiilis Tartus) (Гендриков гр. Петр Васильевич)
    • Tatišev, mai 1915– mai 1916 (eksiilis Tartus)
    • Strakhov, detsember 1916–1917 (eksiilis Tartus)

Asekubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jossif Gurko-Romeiko (surn.1811), riiginõunik 14. veebruar 1797–14. detsember 1799 (Гурко-Ромейко Иосиф Иосифович)
  • Nikolai Arsenjev, riiginõunik 14. detsember 1799–20. oktoober 1800 (Арсеньев Николай Иванович)
  • Jakob Maximilian von Brieskorn, tõeline riiginõunik 20. oktoober 1800–2. oktoober 1811 ( Брискорн фон Яков Максимилианович)
  • Emanuel von Stanecke, riiginõunik 2. oktoober 1811–4. veebruar 1816 (Станеке фон Эммануил Яковлевич)
  • Martin von Bataille, riiginõunik 12. veebruar 1816–28. veebruar 1825 (Баталье фон Мартин Яковлевич)
  • Georg Gustav Daniel von Maydell (1791–1876), kolleegiuminõunik (tõeline riiginõunik) 28. veebruar 1825–1. juuli 1852 (Майдель фон Георгий Федорович)[3]
  • Aleksandr Beklemišev, tõeline riiginõunik 20. juuli 1852–26. november 1857 (Беклемишев Александр Петрович)
  • Julius von Cube (1815–1888), riiginõunik 28. detsember 1857–13. mai 1858
  • Parun Alfons von Heyking, salanõunik 22. mai 1858–28. märts 1885 (Гейкинг фон бар. Альфонс Петрович)
  • Aleksandr Manjos, tõeline riiginõunik 28. märts 1885–20. aprill 1890
  • Jossif Dunin-Barkovski, riiginõunik 13. mai 1890–20. detsember 1894 (Дунин-Барковский Иосиф Яковлевич)
  • Aleksandr Muravjov, riiginõunik, kammerjunker 20. detsember 1894–15. aprill 1902 (Муравьев Александр Валерианович)
  • Konstantin Starõnkevitš (1858–1906), polkovnik 16. juuni 1902–20. september 1903 (Старынкевич Константин Сократович)
  • Izmail Korostovets (1863–1933), alampolkovnik (polkovnik) 20. september 1903–27. juuli 1907
  • Vürst Nikolai Kropotkin (1872–1937), kolleegiuminõunik (riiginõunik) 27. juuli 1907–16. mai 1912
  • Boriss Kanšin (1867–1938), riiginõunik 16. mai 1912–1914 (Каншин Борис Анатольевич)
  • Boriss Hitrovo (1878–1931), kolleegiuminõunik 1914–1917 (Хитрово Борис Николаевич)

Kindralkubernerid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuramaa ja Piltene kindralkuberner
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi- ja Kuramaa kindralkubernerid
Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid
Ajutine Liivi- ja Kuramaa kindralkuberner
Ajutised Liivi-, Eesti- ja Kuramaa kindralkubernerid

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften, Teil 1,1: Livland, Görlitz, 1929 lk.282