Ksantiin

Allikas: Vikipeedia

Ksantiin ehk 2,6-dihüdroksüpuriin ehk 2,6(1H,3H)-puriindioon ehk 2,6(1H,3H)-puriindiool on puriinide hulka kuuluv looduslik keemiline ühend, värvitu tahke aine. Molekulivalem on C5H4N4O2. CAS-number on 69-89-6.

Ksantiin on värvitu kristalliline tahke aine, mis lahustub hästi äädikhappe etüülestris, hapetes ja alustes, väga vähe (69 mg·l−1) külmas vees (16 °C) ning mõõdukalt kuumas vees ja etanoolis.

Ksantiin esineb koos teiste puriinidega muu hulgas teepõõsa lehtedes. Samuti esineb ta inimese veres, lihastes, maksas ja kuses.

Ksantiin osaleb nukleotiidiainevahetuses ja on puriinide lagundamise vahesaadus (hüdroksüleerumisel positsioonides 2 ja 6). Tekkiv dilaksiim tautomeriseerub täielikult dilaktaamiks. Ksantiin tekib näiteks väikestes kogustes veinis pärmide autolüüsi tagajärjel. Seda juhtub ka kohviubades, kartulites, teepõõsa lehtedes ja mates. Seal on tal erilise struktuuri tõttu väidetavalt ergutav toime.

Ksantiin on juhtaine ksantiinide rühmas, kuhu kuuluvad teepõõsa lehtedes, kohviubades, kakaos, koolapähklites, mates ja guaraana-pauliinia seemnetes sisalduvad ained kofeiin, teobromiin ja teofülliin.