Krinčinas

Allikas: Vikipeedia
Krinčinas

leedu Krinčinas
poola Kryniczyn


Elanikke 461 (2011)[1]

Koordinaadid 56° 5′ N, 24° 32′ E
Krinčinas (Leedu)
Krinčinas

Krinčinas on alev (endine linn) Leedus Pasvalysi rajoonis, Krinčinase valla halduskeskus. Alev asub Jiešmuo jõe kaldal.

Alevis on põhikool, raamatukogu ja kultuurimaja. Vaatamisväärsusteks on aastal 1782 valminud katoliku kirik, selle juures asuv historitsistlik kellatorn aastast 1908, kirikuhoov XIX sajandist pärinevate ristidega, Matuzevičiuste pere majamuuseum ja Barklainiai park.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asulat on esimest korda mainitud aastal 1544. Toona kandis see nime Versmiai, hiljem aga Paversmiai. Aastal 1568 sai asula omanikuks Andrei Kurbski. Tema ajal sai asula ka ametlikult praeguse nime, kuigi seda nimekuju oli dokumentides ka varem kasutatud. Kurbskid asutasid asulas aastal 1611 kihelkonnakooli ja ilmselt ka kiriku (sealset kirikut on esimest korda mainitud aastal 1588). Hilisemad omanikud olid Podbereskid ja Karpid.

Aastal 1625 laastasid asulat rootslased. Aastal 1781 alustati praeguse kiriku ehitamist. Aastal 1792 sai Krinčinasest linn, kuigi reaalselt ei saanud linnaõigused kunagi teoks.[2]. Aastail 18661872 oli seal vikaariks leedu luuletaja Antanas Vienažindys. Asula kuulus toona von Schillingitele.[3]

Pärast Teist maailmasõda tegutsesid Krinčinase ümbruses Leedu metsavennad. Nõukogude võimu ajal oli asula kohaliku kolhoosi keskuseks.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]