Kirsstomat

Allikas: Vikipeedia
Kollased kirsstomatid
Erinevat värvi kirsstomatid

Kirsstomat (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) on üks paljudest hariliku tomati teisenditest.

Taim arvatakse olevat looduslike sõtra tüüpi tomatite ja kultuurtomatite ristand. Väikeseviljalised kirsstomatid ehk kokteilitomatid on kahe seemnekambriga. Vili varieerub pöidlasuurusest golfipallisuuruseni. Enamasti on vili ümmargune ja sile, kuid võib olla ka ovaalse kujuga. Värvuselt on kirsstomatid liigiti kas punased, kollased, rohelised või mustad. Võivad kasvada 3 meetri kõrguseks, heade kasvutingimuste korral ka rohkem.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimestest tomatitaimedest on teateid juba 15. sajandist asteekide riigist praeguse Mehhiko alal.[2] Gaspard Bauhin kirjeldas kirsstomatit oma raamatutes "Pinax Theatri Botanici" ja "Illustrated Exposition of Plants" 1623. aastal.[3] Esimesed kirsstomatid, mis toodi Euroopasse 16. sajandil, olid kollased. Suurbritannias kasvatati kirsstomatit alguses dekoratiivtaimena tema lehtede ja läikivate viljade pärast ning kaua peeti teda mürgiseks taimeks. Tegelikult on mürgine ainult taime roheline osa.[4]

Kreeka munkade kasvatatud Santorini kirsstomati sort on teada juba 1875. aastast, kuid kohalikud usuvad, et seemned on pärit Vanast-Egiptusest. Aastakümneid on kirsstomat olnud suviste salatite ja muude roogade põhikomponent. Lääneriikides sai see populaarseks 1980. aastatel.[2]

Sordid[muuda | muuda lähteteksti]

  • ’Super Sweet 100’ – klassikaline punane kirsstomat, ülimagusa maitsega. Tomatitaim kasvatab suuri kobaraid terve hooaja jooksul.
  • ’Italian Ice’ – välimuselt väga ilus ja ebatavaline. Vili valmib rohelisest kuni elevandiluu toonini. Viljad on väga magusad ja sobivad ideaalselt pikniku vahepalaks.
  • ’Yellow Pear’ – ülimaitsev kirsstomat, mille viljal on tilga kuju ja erkkollane värvus. Neil on hapukas maitse, kuid nad on vähem happelised kui tavalised tomatid.
  • ’Black Pearl’ – taimel kasvavad punakas-mustad eristatavalt magusa maitsega viljad.
  • ’Sun Gold Cherry’ – üks populaarsemaid mittepunaste tomatite seas levinud sorte. Viljad on magusad, kuid on tunda ka hapukust. Viljad kasvavad suurtes kobarates ning on valmides ilusad kuldoranžid. Mida kauem lasta viljal valmida, seda magusamaks see muutub.
  • ’Cherries Jubilee’ – tomatitaim võib kasvatada sadu magusaid vilju ühe hooaja vältel. Neil on magus maitse, mille kõrval on tasakaaluks ka veidi hapukust.
  • ’Bloody Butcher’ – viljad on taimel suurepärase rikka maitsega ja sügavpunased nii seest kui ka väljast. Sort kogub populaarsust tänu kiirele viljumisele: viljad valmivad juba kaheksa nädala jooksul pärast istutamist.
  • ’Green Envy’ – sort on kiiresti saanud enim nõutavaks kirsstomati sordiks vilja smaragdrohelise värvuse ja magusa, kuid siiski pisut hapuka maitse tõttu. Viljad on väga lihakad.
  • ’Napa Grape’ – sort on piklike viljadega, mis kasvavad suurtes kobarates. Sellel kirsstomatil on tugev klassikaline tomati maitse.
  • ’Honeybunch’ – sort on nime saanud viljade mee maitse sarnase magususe tõttu. Kogu hooaja jooksul on taimel suured viljakobarad.[5]

TomTato[muuda | muuda lähteteksti]

'TomTato'

TomTato on aiandusfirma Thompson and Morgan poolt Suurbritannia turu jaoks loodud kirsstomati ja kartuli ristand. 'TomTato'-nimeline taim kasvatab samal ajal kirsstomateid kui ka kartuleid. Taim peaks sobima inimestele, kellel pole aias palju ruumi. Taim ei ole geneetilise muundamise tulemus, vaid tomatitaim poogitakse kartulile. Ühelt taimelt saab väidetavalt kuni 500 tomatit ja kaks kilo kartuleid.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Garden Tomato Synonyms (Solanum lycopersicum var. cerasiforme as Classified by NCBI Taxonomy) - Encyclopedia of Life"
  2. 2,0 2,1 https://cherrytomato.weebly.com/history.html
  3. Danny Lewis (2016). The Contentious History of the Cherry Tomato Smart News
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. märts 2018. Vaadatud 15. märtsil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. The 10 Best Cherry Tomatoes (2016)
  6. Ben Coxworth (1.10.2013). "TomTato plant grows both tomatoes and potatoes". New Atlas. Vaadatud 7.06.2018.