Kersti Uibo

Allikas: Vikipeedia
Kersti Uibo

Kersti Uibo (sündinud 22. septembril 1956 Kilingi-Nõmmes) on Londonis elav ja töötav eesti filmirežissöör (dokumentalist).

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud Tallinna 7. Keskkooli (1974), Moskva Maurice Thorezi nimelise Võõrkeelte Instituudi inglise ja saksa filoloogina (1980), Londoni Ülikooli Queen Mary College’i ajalooteaduskonna bakalaureusekraadiga (1991) ning National Film and Television Schooli (NFTS) dokumentaalfilmi režii osakonna magistrikraadiga (1995).

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Kersti Uibo töötas aastatel 1980–1984 Eesti Televisioonis muusikasaadete toimetajana.

Pärast abiellumist 1985. aastal asus ta elama Londonisse, kus töötas aastatel 1985–1988 Londoni ülikooli Queen Mary kolledžis.

Aastatel 1990–1991 töötas ta Ühendkuningriigi Eesti Infobüroo direktorina, olles üks Eesti saatkonna taastajatest.

1995. aastast on ta vabakutseline dokumentaalfilmide režissöör ja filmiõpetaja, kes korraldab rahvusvahelisi dokumentalistide meistriklasse.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Kersti Uibo dokumentaalfilmid on esindanud Eestit filmipäevadel ja osalenud paljudel rahvusvahelistel filmifestivalidel.

Ehkki tema 1994. aasta dokumentaalfilm „Evaldimaa“ on tehtud tudengifilmina, võitis see Pärnu Rahvusvahelise Dokumentaal- ja Antropoloogiafilmide Festivali peaauhinna ning esindas Eestit Pariisi „Cinema du Reel“ (1997) Balti retrospektiivi filmiprogrammis, Londoni Balti Kultuuripäevadel (1998) ja Montreali dokumentaalfilmifestivali (1999) Balti retrospektiivis. Tema dokumentaalfilme „Diiva vannis“ (1993) ja „Evaldimaa“ näidati New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseumis programmis „New Documentaries“ (1996).

2005. aasta Pimedate Ööde filmifestivali raames esines Uibo oma autoriprogrammiga.

Filme[muuda | muuda lähteteksti]

Filmirežissööride manifest[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on üks 59 Eesti filmirežissöörist, kes allkirjastasid 2021. aasta septembris Eesti valitsusele adresseeritud manifesti, mis oli ajendatud valitsuse plaanist vähendada järgmisel aastal Eesti filmide rahastust 42 protsenti. "See tähendaks Eesti filmikultuuri vältimatut hääbumist," olid praktikutest filmiloojad mures Eesti filmi käekäigu pärast.[1]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Kersti Uibo vanavanaisa oli Karl August Hermann ja tema õde on laulja Pille Lill.

Kersti Uibo tudengifilm „Diiva vannis“ (1993) portreteerib tema enda ja ta õe kui noorte, rahvusvahelise haardega ambitsioonikate loomeinimeste tegemisi ja igapäeva.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]