Keerdpaarjuhe

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Keerdpaarkaabel)
UTP-kaabel

Keerdpaarkaabel ehk keerupaarikaabel, keerupaarijuhe või lihtsalt keerdpaar (ingl twisted pair (cabling)) on kaablitüüp, mida kasutatakse laialt telekommunikatsioonis, näiteks telefoniliides ja enamikus Etherneti võrkudes.

Tüüpiline keerdpaarkaabel koosneb kaheksast peenest traadist, mille ümber on õhuke dielektrikukiht. On ka 10, 25, 50 ja 100 paariga kaableid, mis on kasutusel põhiliselt tööstuses.[1] Traadid on keerdus paarikaupa, et filtreerida välismüra (väliskeskkonna mõjud kaablile ja signaalile) ning vähendada signaalide omavahelist segamist ehk ülekostvust (ingl crosstalk). Traadipaar moodustab vooluringi, mis võimaldab signaali edastamist.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Juhtmete pooltevahetus posti otsas

Telegraaf ja telefon olid algusaastatel mürarohked ning kostsid läbi. Elektritrammide levikuga 19. sajandi lõpul muutus müraprobleem liiga suureks ja asuti otsima lahendusi. Tulemusi andsid kahepolaarne side ja juhtmete regulaarne pooltevahetus postide otsas.

Varjestamata keerdpaar[muuda | muuda lähteteksti]

Varjestamata keerdpaar ehk UTP (ingl unshielded twisted pair) on lihtsuse, paindlikkuse ja odavuse tõttu kõige levinum keerdpaari tüüp. Varjestamata keerdpaaris saavutatakse suurem läbilaskevõime, suurendades keerdude arvu pikkusühiku kohta ja paigutades traate kaablis ümber, vähendades sedasi interferentsi.

UTP-kaablil on teiste kaabeldustüüpide ees palju eeliseid. Kuna UTP-kaabli välisdiameeter on umbes 0,43 cm, on seda kerge paigaldada. Kaabli ehitisse paigaldamiseks on seintesse vaja teha väiksem tehniline avaus ja see lihtsustab paigaldust, eriti vanemates majades. UTP eelis on ka selle odavus: kaabli hind meetri kohta on madalam kui ühelgi teisel LAN-kaablil. Seda kaablit saab kasutada enamikus võrguarhitektuurides.

UTP nõrgad küljed on selle vähene kaitse elektrilise müra vastu ja kaabli väiksem maksimaalne pikkus kui koaksiaalsel või valguskaablil. Varem oli UTP muud tüüpi kaablitest ka aeglasem, enam see nii ei ole.

UTP omadused kokkuvõetult:

  • suur kiirus ja läbilaskevõime – 10 Mbit/s kuni 10 Gbit/s;
  • väike maksimaalne kaablipikkus – 100 m;
  • väike otsiku suurus ja kaabli läbimõõt;
  • madal hind pikkusühiku kohta.

Kategooriad[muuda | muuda lähteteksti]

UTP-kaablid jagunevad kategooriatesse, mis eristuvad kaablile ja otsikutele seatavate nõudmiste poolest.[2][3]

Kategooria Sagedus Kasutus Märkused
Cat 1 0,4 MHz Heli edastus (telefoniliinides), ka alarmsüsteemides Ei sobi andmeedastuseks
Cat 2 Kuni 1 MHz Heli ja andmete aeglane transport (näiteks 4 Mbit/s lubaringvõrgus) Andmeedastuskiirus kuni 4 Mbit/s
Cat 3 Kuni 16 MHz 10BASE-T ja 100BASE-T4 Ethernet. Andmete ja heli edastus Kiirus kuni 16 Mbit/s. Uutes installatsioonides ei kasutata
Cat 4 Kuni 20 MHz 10BASE-T, 100BASE-T4 Ethernet Kiirus kuni 16 Mbit/s. Asendati kiiresti Cat 5-ga
Cat 5 Kuni 100 MHz 100BASE-TX & 1000BASE-T Ethernet Uutes paigaldistes ei kasutata
Cat 5e Kuni 125 MHz Edastus ka 1 Gbit/s ühenduste juures Tänapäeval kõige enam uutes paigaldistes kasutatav UTP-kaabel
Cat 6 Kuni 250 MHz 1000BASE-T Ethernet Kehtivad rangemad nõudmised ülekoste ja tagasipõrkekao osas. Cat 6 kaabli traadid on võrreldes Cat 5 kaabliga natuke jämedamad, mille tõttu on ka kaabel ise jämedam
Cat 6a Kuni 500 MHz 10 Gbit/s ühendustes

Varjestatud keerdpaar[muuda | muuda lähteteksti]

Cat 7 varjestatud kaabel

Varjestatud keerdpaaris (STP, ingl shielded twisted pair) tagatakse parem signaalikvaliteet lisaks kaabli enda varjestamisele ka selle sees olevate traatide eraldi varjestamisega. Iga traadipaar on mähitud metallkihti (foolium). Kõik neli traadipaari on omakorda mähitud punutisse või metallkihti. See vähendab nii kaablisisest müra kui ka vastuvõtlikkust välismürale. STP-kaabel lõppeb STP-otsikuga, UTP-pistiku kasutamine muudab varjestatud kaabli paigaldamise mõttetuks. STP-kaableid kasutatakse peamiselt kohtades, kus on palju müra.

STP takistab müra paremini kui UTP, kuid on kallim ja töömahukam paigaldada. Fooliumvarjestus on ühendatud maandusega ainult jaotlapoolsest otsast. Töökohapoolne ots maandatakse läbi arvuti toiteahela. Varjestatud kaabli kasutamine eeldab korraliku maanduskontuuri olemasolu hoones. STP-d kasutatakse põhiliselt Euroopas.

STP omaduste kokkuvõte:

  • suur kiirus ja läbilaskevõime – 10 Mbit/s kuni 10 Gbit/s;
  • väike kaabli maksimaalne pikkus – 100 m;
  • keskmine kuni suur otsik ja kaabli läbimõõt;
  • keskmine hind pikkusühiku kohta.

Kategooriad[muuda | muuda lähteteksti]

Kategooria[2][3] Sagedus Kasutus
Cat 7 Kuni 600 MHz Kasutatakse jälgimissüsteemides (valvekaamerad), Gigabit ja 10 Gigabit Etherneti võrkudes Võrreldes Cat 6 kaabliga on rangemad nõuded ülekostele ja mürale
Cat 8 Kuni 1200 MHz Arendamisel Varjestatud kaableid tasub paigaldada intensiivsemate raadio- ja elektromagnetlainetega piirkondadesse


Kaableid (mitte ainult keerdpaarkaableid) võib jagada ka ühekiulisteks ja mitmekiulisteks. Esimesel juhul on iga traat ühes tükis, teisel juhul koosnevad tradid omakorda mitmest peenemast traadist.

Ühekiuline kaabel on mõeldud paigaldamiseks näiteks seintesse, torudesse ja kaablikarpidesse ning lõppeb RJ45 Keystone tüüpi pesaga. Ühekiuline kaabel on odavam ja ka kaks korda paremate elektriliste omadustega. See on tingitud sellest, et mitmekiulise kaabli traatide summaarne ristlõige on väiksem ühekiulise kaabli soone ristlõikest. Seetõttu on mitmekiulises kaablis sumbumus suurem.

Mitmekiulist kaablit kasutatakse näiteks sülearvuti ühendamiseks Etherneti seinapesaga (patchcord). Mitmekiuliste ühenduskaablite lubatud summaarne pikkus ühe ühenduse kohta (kaabel seadmekapis + kaabel töökohas) on 10 m.

Otsikud[muuda | muuda lähteteksti]

Rj45-pistik

Otsiku abil ühendatakse kaabel seadme võrguliidesesse. UTP-kaabli standardne otsik on RJ-45 (Registered Jack, 45 viitab traatide järjestusele). RJ-45 otsikul on 8 klemmi ja see sarnaneb lauatelefoni kaabli otsikuga, mille tähis on RJ-11. Cat 6 kaabli otsik on 8P8C, mille traadid lähevad otsikusse oma jämeduse tõttu siksakis, mitte ühes tasapinnas, ülejäänud osa sarnaneb RJ-45-ga. Cat 7 kaabli puhul on otsiku jaoks kaks võimalust: GG45 (Giga Gate), mis on tagasiühilduv RJ-45-ga, ning TERA, mis ei ole enam RJ-45-ga tagasiühilduv, kuid millel on suurem jõudlus. UTP pistikuga ühendamisel peab jälgima, et kõik traadid oleksid ühepikkused ja et need oleksid pistikusse lõpuni lükatud – nii on kontaktipind võimalikult suur ja kaabli maksimumpikkus ei vähene. Traatide fikseerimiseks kasutatakse spetsiaalset instrumenti, mida nimetatakse võrgutangideks. Mõned otsikud sobivad nii ühe- kui ka mitmekiulise kaabli jaoks, osa sobib aga ainult ühte tüüpi kaablite jaoks.

Materjalid[muuda | muuda lähteteksti]

Keerdpaarkaabli mantel (ümbris) on tavaliselt tehtud polüvinüülkloriidist ehk PVC-st, mis on odav ja sobivate omadustega. PVC puudus on, et selle põlemisel eraldub suures koguses vingugaasi ja gaasilist kloori, mis on mürgine ja mis kokkupuutel veega moodustab soolhappe (ohtlik sissehingamisel ja silmade limaskestadele). Alternatiivina saab kasutada polüpropüleeni või muid LSZH (low smoke zero halogen) materjale.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Многопарный кабель витая пара". LANMASTER. Originaali arhiivikoopia seisuga 20. november 2011. Vaadatud 24. november 2011.
  2. 2,0 2,1 Erkki Laaneoks. Sissejuhatus võrgutehnoloogiasse. – Tartu Ülikooli Kirjastus, 2010, lk 25–28
  3. 3,0 3,1 "Ethernet Cables". Discount Cables USA. Originaali arhiivikoopia seisuga 13. veebruar 2020. Vaadatud 24. november 2011.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Erkki Laaneoks. Sissejuhatus võrgutehnoloogiasse. – Tartu Ülikooli Kirjastus, 2010, lk 25–28.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]