Kasutaja:VIMontreal/Sri Lanka põllumajandus

Allikas: Vikipeedia

Põllumajanduse tähtsus riigi majanduses[muuda | muuda lähteteksti]

Põllumajanduse osatähtsus riigi SKTs on 10.6%. Aga põllumajanduse osatähtsus rahvastiku hõivatuses on 31.8%. See tähendab, et põllumajanduse roll riigi majanduses on väike.

Põllumajanduse arengu eeldused[muuda | muuda lähteteksti]

Sri Lanka teriitooriumil on enamasti tasane pinnamood ja ainult riigi keskosas pinnamood on mägine. Kolm neljandikku hõlmavad tasandikud ja üks neljandikku mäestikud. Mägismaad ei ole. Sri Lanka asub puisrohtlas ja hõrendikus ja väike osa kuulub vihmametsale loodusvöötmes. Üks pool Sri Lanka asub lähiseekvatoriaalvöötmes ja teine pool asub ekvatoriaalvöötmes. Enamasti kogu Sri Lankas on vihmametsa ja savanni punased ferralliitmullad aga edela osas on vihma metsa puna-kollased ferralliitmullad. Need on enamasti ebaviljakad. Võib järeldada, et kliima on väga soodne põllumajanduse arengule, vaid mullad on ebaviljakad.

Maakasutamise struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Põllumaa hõlmab 41% riigi territooriumist, haritav maa hõlmab 19% riigi territooriumist, mitmeaastased põllukultuurid hõlmavad 16% riigi territooriumist, rohumaad hõlmavad 7% riigi territooriumist, metsad hõlmavad 29% riigi territooriumist, muud maad hõlmavad 29% riigi territooriumist.[1]

Põllumajanduse geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Taimekasvatus. Selles riigis kasvatatakse riisi, kookospähkleid, suhkrurooga, jahubanaanisid, teed, maniokki ja teised.2011. aastal oli toodetud 3,8 t riisi, 2,1 t kookospähkleid ja 0,7 t suhkrurooga. Viimasel aastal oli toodetud kõige rohkem sama toodeid (riisi, kookospähkleid, suhkrurooga). Suurimate kohta (üle 1% maailmast, vaatdake lisatabel) kirjutage toodang tonnides (kas mln t või tuh t), teiste kohta kirjutage vaid kultuuride loetelu. Põllumajanduskultuuride toodangu järgi on see riik esikohal (suurim tootja) pühvlite, KUIVSOOLATud, kookoside ,kookospähklite Cinnamonide (Canella), Nelke, Tee, beetli pähklite tootmise.

Loomakasvatus[muuda | muuda lähteteksti]

Selles riigis peetakse Pühvleid (405 tuh), Veiseid (1,2 mln), Sigu (82 tuh), Kitseid (375 tuh), lambaid (8 tuh), hobuseid (1,4 tuh).

Toiduainetööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Sri Lankas toodetakse: 1)Õlu 95 tuh, õli, kokoos 53 tuh 2)pühvliliha 4,7 tuh t, veiseliha 22,6 tuh t, kanaliha 102 tuh t, kitseliha 1,4 tuh t, sealiha 1,7 tuh t, lambaliha 0,1 tuh t, pühvlipiim 46 tuh t, lehmapiim 171,8 tuh t, kitsepiim 6 tuh t, kanamunad 67,3 tuh t; 3)või 0,6 tuh t

Kaubandus[muuda | muuda lähteteksti]

Exports: Tee 312 tuh t, Jahu Nisu 275 tuh t, Bran Nisu 140 tuh t, kummi 47 tuh t, kokoos 29 tuh t, juurviljad 17 tuh t, Läätsed 14 tuh t, pipar 12 tuh t, kaneel12 tuh t.

Imports: nisu 143 mln t, mais 107 mln t, sojauba 96 mln t, palmiõli 35 mln t, suhkur 31 nlm t, banaan 18 mln t.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]


Fail:Pildi faili nimi.jpg
Kirjuta, mis on kujutatud