Kasutaja:Ats/Vanemuine

Allikas: Vikipeedia

See artikkel räägib sümbolist; teatri kohta vaata artiklit Vanemuine (teater); seltsi kohta vaata artiklit Vanemuise Selts


Vanemuine on eestlaste rahvussümbol.

Alates 19. sajandi keskpaigast välja kujunenud rahvusromantilisest eesti kunstmütoloogiast on üks tuntumaid lauljate sümbol, mille peamised loojad olid Friedrich Robert Faehlmann ning Friedrich Reinhold Kreutzwald.

Vanemuise kuju loomise allikaks oli tõenäoliselt Kristjan Jaak Petersoni poolt saksa keelde tõlgitud ja kommenteeritud ning 1822. aastal Johann Heinrich von Rosenplänteri ajakirjas "Beiträge zur genauern Kentniß der ehstnischen Sprache" ilmunud Kristfrid Gananderi "Mythologia Fennica" ("Finnische Mythologie"). Peterson märgib oma kommentaarides, et eesti rahvaluules on viiteid laulusümbolile, kelle nime ei nimetata, kuid kelle lähedaseks vasteks on soome Waine-moinen (Väinämöinen). Väinämöinen võis 19. sajandi eesti haritlastele tuttav olla ka Garlieb Merkeli teose "Die Vorzeit Lieflands" (1798) kaudu.

Faehlmann hakkas Vanemuise kuju kasutama oma kunstmuistendites, Kreutzwald tõi ta sisse "Kalevipoeg" algusvärssidesse ("Laena mulle kannelt, Vanemuine!"), Carl Robert Jakobson tutvustas laulusümbolit oma koolilugemikes. Aastal 1865 loodi Tartus lauluselts Vanemuine, mis korraldas ka esimese üldlaulupeo.

20. sajandi alguseks oli Vanemuine eesti rahva hulgas enam-vähem üldtuntud sümbol. Samas on rahvusromantikuid kes on pidanud Vanemusist ekslikult ka jumaluseks. Eksitus tuleb Kristjan Jaak Petersoni tõlkimisest. Igal juhul on tema arusam vastuolus tänapäeva arusaamaga.