Kasutaja:Athanasius Soter/Ajalooasjade korrastamisest

Allikas: Vikipeedia

Kategooriad[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi on lootusetu saada süsteemi ja funktsioneerima kogu kategooriamajandust, võiks olla siiski mõned kategooriad, mis enam-vähem üheselt ja korrekstselt funktsioneerivad. Ajaloo puhul on primaarse tähtsusega kaks: "Ajalugu" ja "Eesti ajalugu". Esimese all peaksid ideaalis olema ainult ajaloo üldmõisted/distispliinid/abi- ja kõrval/kokkupuuteteadused ja muu üldiselt ajalugu/ajalooteadust puudutav (ajaloofilosoofia, arheoloogia, arhiivindus, ajaloolaste loend), mitte aga mingid üksiksündmused, isikud, riigid, dünastiad jne. Lisaks tundub mõistlik jätta sinna alla ka väga laiale piirkonnale omased nähtused (galeer, galeoon jne).

Ideaalis võiks olla, et need asjad on rühmitatud riikide või siis maailmajagude/regioonide kaupa, nagu see ka osaliselt tehtud on. Samas eeldaks selline asi ilmselt pidevat järelvalvet, mida aga siin praegu ei ole ja mida mina ilmselt ette võtta ei viitsiks. Ent nagu öeldud, vähemalt "Ajalugu" ja "Eesti ajalugu" võiksid enam-vähem korras olla. Ja vähemalt periooditi saaks neid ikka üle käia ja korrastada.

"Eesti ajaloo" all võiksid olla siis Eesti ajaloo sündmused, aga nendegi puhul oleks tore, kui nad oleks enamuses veidi täpsemalt ära liigitatud: perioodide ja teemade kaupa.

Ja veel: kummagi all ei tohiks kindlasti olla isikuid, kuna nende jaoks on teised kategooriad. Ja isikuid on potentsiaalselt pea lõpmatu hulk, keda saaks mõlema kategooria alla toppida, mis muudaks need väga hägusteks ja sisuliselt mõttetuteks.

Analoogselt "Eesti ajalooga" peaks üle käima ka teiste riikide kategooriad (Läti, Soome, Rootsi, Venemaa jne); huvitaval kombel puudub näiteks kategooria "Inglismaa ajalugu". Jah, teame, et tänapäeval on Suurbritannia riik, ent enne 1707. aastat toimunut tegelikult selle kategooria alla panna ei tohiks. Ehk tuleks siis toimida nii, nagu on tehtud "Šotimaa ajaloo" puhul, mis on Sbr alamkategooriaks.

Aja jooksul võiks mingisugune metoodika moodi asi välja kujuneda, kuidas neid asju kategoriseerida, et tekiks mingi natukenegi töötav süsteem. Aga selle peale tuleb kindlasti veel palju mõelda.

Kategooriad, mida oleks vaja[muuda | muuda lähteteksti]

  • (Ajalooajakirjad)
  • (Ajalooteosed) - näiteks sinna alla võiks panna Herodotose "Historia", Caesari "Commentarii...", Jordanese "Gootide ajaloo" jne
  • (Ajaloo abiteadused?) - aga siis tuleb vaadata, et arheoloogia sinna mitte mingil juhul ei satuks!!!
  • Ajalooteooria vms - kuhu panna kogu ajalooteadust-teooriat jms-st mõjutanud nähtused jms
  • Arhitektuuriajalugu? - need keskaegsed ja antiikaegsed hoonete osad, sammaste nimetused jne
  • Kirikuajalugu - kuhu panna igasugused kirikukogud jms asjad, aga näiteks ka inkvisitsioon! Aga islami ajalugu, kas see peaks ka olema?
  • UUSAEG
  • VARAUUSAEG

Avastatud sudimist vajavad artiklid kategooriast Ajalugu (ja ka need, mis seal enam ei ole)[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklite täiendamine ja parandamine[muuda | muuda lähteteksti]

Sellega peaks siis eestkätt hakkama tegelema siis loodav ajaloo töörühm. Aga tegelikult on paljud teemad ka niivõrd nutuses seisus, et tuleks luua massiliselt juurde uusi artikleid: Eesti puhul näiteks Nõuka-aeg, 18. sajand, agraarajalugu, aga ka arheoloogia, muu maailma puhul on tühikud mõistetavalt veelgi ulatuslikumad.

Alustada tuleks ilmselt Eesti ajaloost, kuna see on see, mida muudest Vikidest eriti nagu kätte ei saa. Juba artikkel "Eesti ajalugu" ise on kaugel täiusest, ehkki veninud juba päris pikaks ja on ilmselt ka suuresti proportsioonidest väljas. Selle vast võikski need vabatahtlikud eelkõige üle käia ja arvustada, mis silma riivab ja mis puudu jääb. Ja siis juba samm-sammult edasi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kasutaja:Athanasius_Soter/Eesti_ajalugu