Kasutaja:Alexey.romanchenko/Mozambiigi rahvastik

Allikas: Vikipeedia

Mosambiigi rahvastik[muuda | muuda lähteteksti]

Mosambiigi asukoht

Mosambiik - see on riik, mis asub Aafrika kaguosas. Mosambiik paikneb Mosambiigi väina, Maputo lahe, India ookeani rannikul. Piirneb lõunas Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Svaasimaaga, läänes Zimbabwega, loodes Sambia ja Malawiga, põhjas Tansaaniaga ning idas Madagaskariga.


Mosambiigi rahvaarv ja selle muutus. Rahvastiku soolis-vanuseline koosseis

Mosambiigi rahvaarv juuli 2013. aasta seisuga on 24096669. Selle näitaja järgi Mosambiik on 51. kohal maailmas.

Laste (0-14 a.) osatähtsus on 45.5% (see on üsna suur osatähtsus) - mehed 5515341/naised 5457336, vanurite (üle 65 a.) - 2.9% (see on suhteliselt väike osatähtsus) - mehed 325955/naised 383085. Sellest tuleneb, et Mosambiigis on noor rahvastik. Peab märkima, et Mosambiigis on ülekaalus naised (0.95 mees(s)/naine). Mosambiigi soolis-vanuseline koosseis rahvastikupüramiidi järgi 2013.a seisuga.

Sündimus Mosambiigis on väga kõrge - 39.08 sündi/1000 elanikku. Niisiis sündimuse järgi see riik on 11-ndal kohal maailmas. Suremus Mosambiigis on ka väga kõrge - 12.57 surma/1000 elanikku. Suremuse järgi Mosambiik on 25-ndal kohal teiste riikide seas. Järelikult, loomulik iive seal teeb välja 26.51‰ - see on kaunis suur näitaja. Mosambiigis sünnib keskmiselt 5.34 last naise kohta. Selle näitaja järgi Mosambiik asetseb 12-ndal kohal maailmas.

Keskmine oodatav eluiga on 52.29 aastat vana - Mosambiik on 213-ndal kohal maailmas. Meeste keskmine oodatav eluiga on 51.54, naiste - 53.06 aastat vana.

Mosambiigi migratsiooni saldo on -2.07 migranti/1000 elanikku - ülekaalus on väljaränne.

Rahvastiku kasvu tempo on 2.44%. Sellest johtub, et Mosambiigi rahvaarv suureneb kiiresti.

Nendest andmetest lähtudes võib teha järeldust, et Mosambiik on esimesel demograafilise ülemineku etapil ja et Mosambiigi rahvastikupoliitika peaks olema suunatud sündimuse vähenemisele, selleks et ülerahvastust vältida.


Rahvastiku paiknemine. Linnastumine

Mosambiigis elab umbes 31 inimest 1 km2 peale. Veel sarnane rahvastiku keskmine tihedus on, näiteks, Eestis (umbes 32 in/km2) ja Venetsueelas (umbes 33 in/km2). 31 in/km2 - see on madal näitaja võrreldes maailma keskmisega.

Mosambiigi suurem rahvastiku osa elab riigi kirdes, lõunas ja keskel, aga väiksem osa - põhjas, loodes ning alades, mis paiknevad veidi põhjakaardes lõunast ja keskmest. On näha, et riigi rahvastik on asetunud ebaühtlaselt. See on seotud sellega, et suurem rahvastiku osa elab suurtes linnades, rannaäärsetes piirkondades, piki jõgesid. Aga loodes ja põhjas on mägine reljeef, sellepärast seal eluneb väike rahvastiku osa.

Ainult 31.2% Mosambiigi rahvastikust elab linnades. See tähendab, et linnastumise tase Mosambiigis on keskmisest madalam. Linnastumise tempo on kiire ja teeb välja 3.05% muutuse määra aastas. Kõige rohkem inimesi elab Maputos (Mosambiigi pealinnas) ja Matolas. Mõlemad linnad asuvad riigi lõunas. Maputo rahvastik on 1589000 inimest, aga Matola rahvaarv on 761000 inimest (2009. aasta andmed).

Mosambiigis võib eristada 5 suurimat linna:

1. Maputo - asub riigi lõunas, Maputo lahe rannal ning Temba jõe suudmealas; Mosambiigi pealinn; suur sadam; seal paikneb peamine Mosambiigi lennujaam.

2. Matola - asetseb ka riigi lõunas Maputoga "naabruses", Maputo lahe rannikul. Üle linna voolab samanimeline jõgi. Matolas asub suur sadam.

3. Nampula - paikneb Mosambiigi kirdes. Üle Nampulo läheb raudteeliin läbi, mis ühendab sisemaid India ookeani sadamate ja rannikuga.

4. Beira - asub Mosambiigi idas, Mosambiigi väina rannal, Pungwe jõe suudmealas. Selles linnas paikneb 3. suuruse järgi sadam riigis (pärast Maputo ja Nakala sadamaid). Samuti, Beiras on lennujaam ning raudteeliin, mis läheb Beira sadamast sisemaadele Hararele.

5. Chimoio - paikneb Mosambiigi läänes. Linn on selles tähtsas Beira raudteeliinil, mis tuleb Mosambiigist Zimbabwesse. Chimoio lähedal asetseb Mosambiigi kõige kõrgem mägi - Monte Binga (2436 m).