Kahuzi-Biega rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Kahuzi-Biega rahvuspark
UNESCO maailmapärandi logo UNESCO maailmapärand
Rahvuspargi silt
Asukoht  Kongo DV
Tüüp Loodusmälestis
Kriteeriumid X
Viited 137
Piirkond* Aafrika
Koordinaadid 2° 30′ 0″ N, 28° 45′ 0″ E
Nimekirja arvatud 1980 (4. istung)
Ohustatuks arvatud 1997–
* Regioon on UNESCO määratletud

Kahuzi-Biega rahvuspark on rahvuspark Kongo Demokraatlikus Vabariigis.

Park asub riigi idaosas ning ulatub Kivu järve ja Rwanda piiri lähedale. Pargi pindala on umbes 6000 km². Umbes 80 km kaugusele pargi põhjapiirist ulatub Maiko rahvuspark.

Rahvuspark loodi 1970. aastal praeguse pargi idaossa kahe kustunud vulkaani Kahuzi (3308 m) ja Biega (2790 m) ümbrusse. Tollal moodustas see kitsa 75 km² suuruse riba. Aastal 1975 laiendati parki lääne suunas. Idaosas kõrgub Ida-Aafrika riftivööndisse kuuluv Mitumba mäestik. Lääneosa on madalam ja tasasem ning seal domineerivad vihmametsad.

Kahuzi-Biega rahvuspark on üks väheseid gorilla Gorilla beringei graueri elupaiku. Alates 1980. aastast kuulub park UNESCO maailmapärandi nimistusse ja alates 1997. aastast ohustatud maailmapärandi hulka.

Kahuzi-Biega rahvuspargis elavad lisaks gorilladele ka šimpans, primaadid Cercopithecus hamlyni, Colobus guereza ja Galago matschiei, elevant Loxodonta cyclotis, kahvripühvel (Syncerus caffer), sigalane Hylochoerus meinertzhageni, värvulised Nectarinia rockefelleri, Pseudocalyptomena graueri ja Bradypterus graueri. Piirkonna endeemsete imetajate hulka kuuluvad Micropotamogale ruwenzorii, Paraxerus alexandri ja kärpkaslane Genetta victoriae.

Pargi elustik on kannatanud kodusõja, tulekahjude, salaküttimise ning nioobiumi- ja tantaalimaagi (kolumbiidi) otsingute tagajärjel.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]