Kõikide kurbade rõõm

Allikas: Vikipeedia
Jumalaema Kõikide kurbade rõõmu ikoon. Täpne koopia Moskva Ordõnka kiriku imettegevast ikoonist, 18. saj viimane veerand

Kõikide kurbade rõõm (kirikuslaavi keeles Всех скорбящих Радость) on Jumalaema ikoon, sellenimelisi ja sama kompositsiooniga imettegevaid ikoone on tuntud vähemalt kolm. Nimetatakse ka Kõigi kurbade rõõm, Kõikide kurbade rõõmu Jumalaema või Jumalaema Kõikide kurbade rõõmu pühakuju.

Ikoonitüüp on pärit 17. sajandist ning on seotud 1688. aastal Moskvas toimunud imega. Tegemist on puhtalt Venemaa ikoonitüübiga, millel pole analoogiaid kunagise Bütsantsi territooriumi maade ega ka Lääne-Euroopa religioosses kunstis.

Pärimus[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntuim kolmest on Moskva Kõikide kurbade rõõmu ikoon, mille mälestuspäeva tähistatakse 24. oktoobril. Moskva patriarhi Joakimi (1621–1690) õde Jevfimija tervenes imepärasel viisil paranematust haavast küljel pärast seda, kui ta oli, kuuletudes häälele, otsinud Issanda Muutmise kirikust Ordõnkal üles selle ikooni[1] ja lasknud pidada preestril selle ees palvuse koos veepühitsusega. Alates toimumisest 1688. aastal on see päev Moskva ikooni järgi ja esimese ime järgi ikooni tähtsaim mälestuspäev[2].

Tuntud on ka Peterburi Kõikide kurbade rõõmu ikoon, mille mälestuspäev on 23. juulil. Ikoon sai kuulsaks imepärase pääsemisega, kui 1888. aastal tabas Peterburi klaasitehase Tihvini Jumalaema ikoonile pühitsetud kabelit välgulöök, mis süütas kabeli ja Kõikide kurbade rõõmu ikoon jäi ainsana tulest puutumata[2]. Pärast tulekahju leiti ikooni külge jäänuna kaksteist korjanduskarbi münti. Peterburi ikoonist pärineb tava kujutada või kinnitada Kõikide kurbade rõõmu Jumalaema ikoonile münte[3].

Kolmanda imettegeva Kõikide kurbade rõõmu ikooni mälestuspäev on 19. november.

Kompositsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Ikooni keskel seisab mandorlaga ümbritsetud Jumalaema. Vahel on ta kujutatud tõstetud kätega palvetavana või õnnistavana (nagu Peterburi ikoonil), vahel Jeesuslapsega süles ja üht kätt žestiks tõstes (nagu Moskva ikoonil). Mõnikord on Jumalaema kujutatud krooniga ja skeptriga nagu valitseja. Jumalaema pea kohal ikooni ülaosas on kõigeväeline Kristus (Moskva ikoonil Kolmainsus, ikonograafia, mis 17. sajandist alates kirikukogu poolt keelati[4]), Jumalaemast kahel pool on hõljumas inglid. Ikooni alumises pooles ümbritsevad Jumalaema abipalujad, kes on kujutatud koos erinevate esemetega, mis viitavad nende hädale – kepp tähistab vigast või lombakat, side silmadel pimedat.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Tekstid[muuda | muuda lähteteksti]

Kõikide kurbade rõõmu ikooni auks on 1863. aastal kirjutatud akatist[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. aprill 2019. Vaadatud 25. aprillil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 http://www.pravenc.ru/text/155562.html
  3. Lasteleht (Metropoolia vaheleht). 2011
  4. 27357 Ikoon "Kõikide Kurbade Rõõmu Jumalaema", 19.saj. keskpaik (tempera, puit) kultuurimälestiste riiklikus registris

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]