Juhendi arutelu:Lehekülje muutmine

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tavaliselt me ei kustuta arutelu. Vajaduse korral arhiveerime. Andres 25. august 2005, kell 16.52 (UTC)

Pealkirja järgi võiks arvata et tegu on juhendiga, nõuannetega (*kuidas* redigeerida), kuid nii see ei ole. Sisu vastab kõikse paremini "Vikipeedia:Spikker" pealkirjale, sest sisult on see loetelu viki tarkvara teksti vormistamise võimalustest. --TarmoK 25. august 2005, kell 18.12 (UTC)

Tõsi, nimi nagu Juhend:Redigeerimisjuhend või Juhend:Redigeerimine kirjeldaks seda paremin. Ise toetan Juhend:Redigeerimine. Peep 25. august 2005, kell 19.13 (UTC)
Jah, see viimane oleks praegusest ladusam küll. Kahjuks jäi siinne kommentaar märkamata, kui lehekülge viimati teisaldati. Pikne 11. november 2011, kell 23:45 (EET)

Muide, lisaksin siia kuskile viite Wikipedia pluginale Firefoxile (ehk keegi on kasutanud) - päris mugav lisavahend lehtede redigeerimiseks - Ahsoous 31. august 2005, kell 22.01 (UTC)

Ma kasutan Mozilla Firefox 1.5.0.11. Kas sellisele versioonile on lootust see plugin leida, sest ma nagu tean, et ainult vanematele on see olemas?--Celldwellcius 5. mai 2007, kell 15:12 (UTC)
vaata lehte http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tools/Browser_tools/Mozilla_Firefox/Extension:_Wikipedia_toolbar Ise kasutan seda pluginat versiooniga FX-i versiooniga 2.0.0.3 - Ahsoous 5. mai 2007, kell 16:07 (UTC)

Või teha automaatselt nummerdatud lingi [1] Sellist stiili saab kasutada näiteks välisviidete märkimiseks artikli teksti sees. Sel puhul tuleb viide korralikult vormistada ka artikli lõpuosas välislinkide peatükis.

Ehk jätaks selle välja, sest need numbrid ei ole püsivad (näiteks keegi lisab samasuguse lingi ettepoole) ja seadasi võib lihtsalt minna need viidete loetelu valeks. Inglise vikis nägin sellele lahendust teatud mallide kasutamisega, proovin hiljem üles otsida --TarmoK 1. september 2005, kell 10.05 (UTC)

Õige märkus. Mis puutub kommentaari "väga paindlike" vormindamisvõimaluste kohta, siis tegelikult minu arvates on MediaWiki ikka üks parimaid. Olen tööalaselt ka kasutanud mitmeid wikisid, kuid see on neist kõigist võimaluste poolest peajagu üle.--Boy 1. september 2005, kell 14.03 (UTC)
Nõus et wikide tarkvarade seas on MediaWiki peajagu üle, kuid, vähemalt minu jaoks, oli seda lauset lugedes võrdlus mitte teiste wiki tarkvaradega vaid üldiselt teksti vormistamine veebi lehel. Ja "väga paindlikult" jättis ka mulje et paremini ei olegi võimalik, lagi on saavutatud ... võimalik et lihtsalt minu nõudmised on liiga suured :o)

Boy, üks teine küsimus/täpsustus: Lisasid piltide osasse järgmise koodi,

[[media:wiki.png|Viide pildile]]

et sellega saab linke teha pildile tekstis kui ei soovi pilti teksti, kuid kas ei oleks parem juhendada kasutama media asemel :pilt? Siis sedasi

[[:pilt:wiki.png|Viide pildile]]

selline link läheb pildi lehele, mitte ei näita ainult pilti --TarmoK 1. september 2005, kell 18.48 (UTC)

Arvan, et sinu variant on pildi viitamiseks parem, sest pildi leht sisaldab just seda infot, mille pärast on vaja pildile niiviisi viidata ;-). Lisan selle abitekstidesse juurde. [[media:wiki.png|Viide pildile]] tuleks ka sisse jätta aga võibolla mingis audiofaili kontekstis. On meil mõni?--Boy 1. september 2005, kell 20.57 (UTC)


Kas kuidagi on võimalik teha ka linke artikli sees liikumiseks? <a name="jump"> ja <a href="#jump"> "ei tööta" (st seda ei "tõlgita" HTMLiks vaid jääb tekstina).

Paluks panna üles juhend, kuidas nüüd pildile raami tekitada. Vana mall on likvideeritud. --Metsavend 20. august 2007, kell 13:11 (UTC)


Mind huvitab ikka see, kui ma oman autoriõiguseid mingitele piltidele, mis võib olla sobiksid ka vikisse. Mis ma siis teen. Pistan mälupulga arvutisse ja edasi ... Mingi koodi kirjutamine ei too seda pilti ju veel kohale? Kui valin redigeerimise lehelt pilt saan sellise eluka - Pilt:Näidis.jpg sealt vist ei saa pilti alla laadida. Aga kus see koht siis on?

Kõigepealt tuleb kasutajaks registreeruda. Siis, kui kasutajana on sisse logitud, tuleb vaadata kuva vasakus servas oelvat tööriistariba. Sinna ilmub "Faili üleslaadimine". Ja sealt edasi. Taivo 3. veebruar 2010, kell 14:20 (UTC)
Üleslaadimise võimaluse saamiseks peab konto avamisest mööduma neli ööpäeva ning kontolt peab olema tehtud kümme muudatust. Andres 3. veebruar 2010, kell 17:48 (UTC)

Vahest keegi teab kuidas kaks pilti kõrvuti asetada paremasse serva? Viide mõnele artiklile, kus seda on rakendatud? Hirvelaid 27. jaanuar 2011, kell 12:46 (EET)

Vaata Mall:Pildid kõrvuti. Adeliine 27. jaanuar 2011, kell 12:57 (EET)[vasta]
Tänan kiire abi eest! Hirvelaid 27. jaanuar 2011, kell 13:47 (EET)

Uuelt realt...[muuda lähteteksti]

Oli mingisugune kood, mis alustab järgnevat juttu mitte enne, kui vasakult paremale terve lehekülg tühi on... Kuidas see kood kõlas? Jürka 1. september 2007, kell 01:38 (UTC)

{{brClear}} Andres 1. september 2007, kell 05:54 (UTC)

Raamatusarja nimi[muuda lähteteksti]

Kui oma pealkirjaga raamat kuulub mingisse sarja (vahel ka mitmesse sarja), siis sarja nimi ja sarjas köitele (või mitmeköitelisele "raamatule") omistatud number esitatakse raamatu muude ilmumisandmete (tavaliselt ilmumisaasta) järel sulgudes, ning mitte alapealkirjana.

Võtsin selle välja, sest ta ei kuulu siia. Ma ei tea, kas see on õige soovitus, ega seda, kuhu teda panna. Andres 7. november 2008, kell 16:25 (UTC)

Pole projektispetsiifiline ja võiks Juhendi nimeruumis olla? Või on ta 2005. aastal mingi põhjusega sealt ära teisaldatud? 88.196.241.249 4. jaanuar 2010, kell 21:01 (UTC)

Algul juhendi nimeruumi polnud. Nüüd võib kõik juhendid sinna teisaldada. Andres 4. jaanuar 2010, kell 21:10 (UTC)

Kahekordsed loogelised sulud[muuda lähteteksti]

Mida nad tähendavad? Revo 25. oktoober 2010, kell 14:53 (EEST)[vasta]

{{}} . Andres 26. oktoober 2010, kell 14:25 (EEST)[vasta]
Kui mõne keerulisema konstruktsiooni (nt viitamise mehhanismi) järele on tarvidust enam kui ühes artiklis, on otstarbekas see keeruline konstruktsioon kirjeldada eraldi artiklis mallina ja anda talle nimi (nt „Mall:Viited“) ja siis kasutada oma artiklites seda konstruktsiooni paljalt nime (nt „Viited“) ära mainimisega, pannes selle nime kahekordsete loogeliste sulgude vahele. Enamtarvitatavad mallid on juba ammu loodud. Revo 28. oktoober 2010, kell 07:08 (EEST)[vasta]

Siin leheküljel on kuus korda selle aasta jooksul vandaalitsetud, äkki peaks panema kaitse alla? Alts 6. detsember 2010, kell 15:30 (EET)[vasta]

Kuskil oli õpetus, kuidas kujundada tsitaate. Aga kus? Miks mitte siin?

Kas mõtled seda, mis on viitamise lehel? Adeliine 20. juuli 2011, kell 16:10 (EEST)[vasta]
Seda jah. Aitäh. --Oop 20. juuli 2011, kell 17:34 (EEST)[vasta]

KriQu 11. november 2011, kell 22:56 (EET) Kui mul on joonis, mida ma tohin kasutada (http://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:CDC_Echinococcus_Life_Cycle.jpg) siis, kuidas ma tõlgin seal olevat teksti....[vasta]

Ja veel, kuidas ma saan järjestada oma nimekirju alfbeetiliselt (JÄRJESTA malliga ma küll ei saanud, proovisin seada oma nimekirja siia ja sinna, aga kuidagi ei toiminud) ja siis jaotada veergudesse, et ei oleks üks pikk rodu, vaid nt 3 veergu kõrvuti.

Tõlkimine on natuke keerulisem kui muu vikivormindus. Kustutad vana teksti ära ja paned uue asemele, Paintiga või soovitatavalt mingi vingema programmiga, kus saab ilusamaid kirju valida. Ja laadid uute kirjadega joonise üles. Kui siia samma üles laadid, sobib litsentsiks originaalile vastav mall {{AO-US-Keskv}}.
JÄRJESTA on järjestamiseks kategoorias (nt perekonnanime järgi). Muid nimekirju eriti teisiti kui käsitsi järjestada ei saa ja automaatne viidete loend on kahjuks igal juhul viidete esinemise järjekorras. Veerge proovi teha siin lehel toodud tabeli koodi abil või analoogsete mallidega nii nagu siin õpetatud. Pikne 11. november 2011, kell 23:45 (EET)

Siin võiks ka uut interwiki süsteemi mainida. --Hardi (arutelu) 17. juuni 2013, kell 14:30 (EEST)[vasta]

Jah, üldse on siin tarvis kaasajastamist. Andres (arutelu) 15. veebruar 2014, kell 11:52 (EET)[vasta]

Pilt tekstiga "Redigeeri"[muuda lähteteksti]

Esimene pilt lehe ülaservas pakub lehe muutmiseks nuppu "Redigeeri", mida praeguses versioonis ei eksisteeri. Tkivisik (arutelu) 3. aprill 2014, kell 15:22 (EEST)[vasta]

"Alapealkiri" õige, "alampealkiri" vale?[muuda lähteteksti]

Alus: ÕS, http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=alapealkiri&F=M Kuriuss (arutelu) 2. august 2014, kell 14:27 (EEST)[vasta]

Mille põhjal selle ÕS-i märksõna juures järeldad, et "alampealkiri" on keeleviga? Juures olevas näites on ka tegu teises mõttes alapealkirjaga. Pikne 2. august 2014, kell 15:11 (EEST)

Redigeerimisjuhend ja VisualEditor[muuda lähteteksti]

See jutt eeldab, et vaikimisi satutakse muutmisvaatesse. Andres (arutelu) 5. veebruar 2015, kell 23:46 (EET)[vasta]

Mõtled, et praegu on siin juhend lähteteksti jaoks, aga "Muuda" käivitab vaikimis VisualEditori? Jah, siin peaks selgelt ütlema, et see on lähteteksti juhend, ja linkima VisualEditori juhendile. Adeliine 6. veebruar 2015, kell 00:03 (EET)[vasta]
Ei, ma mõtlen, et juhendi algus eeldab, et juhendataval viib nupp "Muuda" muutmisvaatesse, aga kõigil ei vii. Ja minu meelest teeb viimasel ajal harva keegi midagi muutmisvaates.
Olen selle asja pärast mures. Nüüd forsseeritakse muutmisvaate arendamist. Kas keegi jõuab silma peal hoida, et praegused vead kaotataks? Andres (arutelu) 6. veebruar 2015, kell 00:09 (EET)[vasta]
Mida sa mõtled muutmisvaate all? VisualEditori või lähteteksti redigeerimiskasti? Sisselogimata ja uutel kasutajatel on nupu "Muuda" all vaikimisi VisualEditor. "Muuda lähteteksti" avab redigeerimiskasti. VisualEditori saab eelistustes keelata, aga minu arvates on seda teinud vähesed kaastöölised. Ei saa öelda, et VisualEditori vähe kasutatakse. Uued redigeerijad satuvad VisualEditori ja niipalju kui mina olen kuulnud ja näinud, on sellega rahul, st ei eelista lähteteksti redigeerimist. Need, kes lähteteksti redigeerivad, on minu arvates niigi piisavalt kogenud, et juhenditest aru saada ja vajalik leida. Adeliine 6. veebruar 2015, kell 01:29 (EET)[vasta]
Juhendis mõeldakse selle all VisualEditori.
Noh, harva ilmub viimastes muudatustes teade, et on kasutatud VisualEditori. Andres (arutelu) 6. veebruar 2015, kell 01:32 (EET)[vasta]
Võib ju olla, et need, kelle jaoks VisualEditor ei ole intuitiivne, loobuvad üldse kaastööst. Andres (arutelu) 6. veebruar 2015, kell 01:33 (EET)[vasta]

Mis selle lehega nüüd tehti? Velirand (arutelu) 4. märts 2019, kell 14:06 (EET)[vasta]