Juhan Ploompuu

Allikas: Vikipeedia

Juhan Ploompuu (ka Johan või Johann; 4. august 1867 Võllaskatku, Anija vald11. detsember 1943 Rahula talu, Kadaka küla) oli eesti põllumees ja poliitik.

Juhan Ploompuu isa Juhan kolis perega juba järgmisel aastal peale poja sündi Koitjärvele, kus ostis omale hiljem Laane talu. Noor Juhan õppis kolm aastat Hirvli külakoolis, oli seejärel maamõõtja juures tööl, kus paistis silma usinusega. Kutsuti Saku mõisa aedniku abiliseks, kus õppis selgeks aednikutöö ning raamatupidamise. Töötas seejärel kaks aastat Tartumaa mõisades, 1890. aastal läks Venemaale Novgorodi kubermangu aednikuks, hiljem sai mõisavalitsejaks.

1904. aastal abiellus Haabersti koolmeistri tütre Olga Tassoniga. Sai kaasavaraks Tallinna külje all Kadaka külas 25 hektarit maad ning rajas sinna Rahula talu. Talust kujunes eeskujulik majapidamine, kus oli hulk põllutöömasinaid. Juhan Ploompuu tegi oma talus ise palju katseid ning juhatas ka Tallinna Eesti Põllumeeste Seltsi katseasjandust. Väljapanekute eest seltsi näitustel sai korduvalt kõrgema ja I järgu auhindu. Ta oli Tallinna Eesti Põllumeeste Seltsi liige alates 1910. aastast ja auliige 1922. aastast, seltsi abiesimees aastail 1920–1925.

Juhan Ploompuu alustas poliitilist tegevust 1905. aastal, võttes osa Tartu Aulakoosolekust. 1917. aastal oli ta Ajutise Maanõukogu liige. 1919. aastal valiti Eesti Rahvaerakonna esindajana Asutava Kogu liikmeks[1]. 1925. aastal oli ta II Riigikogu asendusliige.[2] Ta oli Keila põllumeeste konvendi ja Põllutöökoja täiskogu liige.

Juhan Ploompuu oli ka Harku vallavolikogu ja Harju maavolikogu liige, kuulus Põllumeeste Keskpanga ja Tallinna Eesti Majandusühisuse asutajate hulka. Ta oli Harku valla aukodanik.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vend oli ajakirjanik, kirjastaja ja raamatukaupmees Jakob Ploompuu, kes 1907. aastal võttis isalt üle Koitjärvel asunud Laane talu. Tema õde oli eestluse hoidja Soomes Madlena (Leeni) Vesterinen.

Rahula talu jäi Juhan Ploompuu tütar Salmele, kes oli abielus agronoom August Eslasega. Taluhooned jäid laienevale Mustamäele ette ja lammutati 2006. aastal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Asutava Kogu liikmed riigikogu.ee
  2. II Riigikogu liikmed riigikogu.ee

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]