Juan Maldacena

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Juan Martín Maldacena)
Juan Maldacena (2004)

Juan Martín Maldacena (sündinud 10 septembril 1968 Buenos Aireses Argentinas) on argentina päritolu Ameerika Ühendriikide füüsik.

Haridus ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Ta lõpetas 1991. aastal Río Negro provintsis asuva Balseiro Instituudi ja sai 1996. aastal Princetoni Ülikoolist doktorikraadi (PhD) füüsika alal (doktoritöö "Black Holes in String Theory"; juhendaja Curtis Callan). 1999. aastal sai ta MacArthuri fondilt MacArthuri stipendiumi.[1]

Maldacena oli aastatel 1999–2001 Harvardi Ülikooli füüsikaprofessor. Alates 2001. aastast töötab ta Princetonis asuvas Süvauuringute Instituudis professorina (2016. aastast Carl P. Feinbergi professor).[2]

Tal on USA, Argentina ja Itaalia kodakondsus.[2]

Teadus[muuda | muuda lähteteksti]

Maldacena töötab kvantväljateooria, kvantgravitatsiooni, stringiteooria ja teoreetilise füüsika valdkondades.[1] 1997. aastal avastas ta seose stringiteooria ja kalibratsiooniteooria vahel, mida nimetatakse N=4-supersümmeetriliseks Yangi-Millsi teooriaks.

2012. aastal väitis ta koos Leonard Susskindiga, et mustade aukude "tulemüüri paradoksi" on võimalik lahendada, kui kvantpõimunud osakesed on omavahel ühenduses väikeste ussiaukude abil.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Juan Martin Maldacena. history.aip.org
  2. 2,0 2,1 Curriculum vitae. sns.ias.edu
  3. Maldacena, Juan Martin. twas.org

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]