Jeruusalemma mägi

Koordinaadid puuduvad! Aita lisada (?)
Allikas: Vikipeedia

Jeruusalemma mägi (saksa keeles Jerusalemsberg) asus oli 14.17. sajandi nimetus piirkonnale Tallinnas, mis asus praegusest Pärnu maantee viaduktist linna pool, umbes seal, kus asub praegu Tallinna Ühisgümnaasium.

Jeruusalemma mägi asus Tallinna linna Võllamäe hukkamiskohast Tondi pool ning oli mingil ajal kasutusel Toompea hukkamiskohana Toompea puuvõllal.

Jeruusalemma mäest edelas toimus 11. septembril 1560 Jeruusalemma mäe lahing.

Jeruusalemma mäe kõrgendikul kasvas Rooma katoliku kiriku usu valitsemisajal Liivimaal väike salu ja seisis Jeruusalemma kabel, kuhu käidi palverännakul Püha Maa asemel. 1244. aastast Rooma paavsti Innocentius IV bullaga oli Saksa ordu rüütlitele kohustuseks tehtud palverännakud Palestiinasse. Kui aga kui osmanid 1291. aastal Palestiina ja Jeruusalemma kuningriigi vallutasid, muutus palverännaku nõude täitmine võimatuks ja seepärast orduvaldustes ehitatigi kabeleid Püha Maa aset täitma. Jeruusalemma, Petlemma jne. nimega ristitud paiku leidus Baltimailgi mitmel pool ordulinnuste lähedal, ja näiteks peale Tallinna oma olid veel Pärnus Jeruusalemm Riiga suunduva maantee ääres[1] ja Petlemm (hiljem asusid seal sellenimelised kõrtsid), Viljandis Jeruusalemma kabel[2][3] Daugavpilsis Jeruusalemma ja Petlemma kabel[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Aldur Vunk, PALVERÄNNAK UUDE JERUUSALEMMA, Teekäija 7-8/2010
  2. Kus asus Viljandi Jeruusalemma kirik, Sakala (1878-1940), nr. 61, 22 aprill 1943
  3. Viljandi vanalinna muinsuskaitseala. Linnasarass paiknesid ka Antoniuse, Eliisabeti, Katariina ja Jeruusalemma kabel, register.muinas.ee
  4. Aleksander Kivi, Mäed ja mäenimelised tänavad Tallinnas, Kultuur ja Elu, 1964 nr 7, lk 407

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]