Jermolai Solženitsõn

Allikas: Vikipeedia
Jermolai Solženitsõn (2012)

Jermolai Aleksandrovitš Solženitsõn (vene keeles Ермолай Александрович Солженицын; inglise keeles Yermolai Solzhenitsyn; sündinud 1970 Moskvas) on vene juhtimiskonsultant, McKinsey & Company vanempartner[1].

Jermolai sündis vene kirjaniku, dissidendi ja nobelisti (1970) Aleksandr Solženitsõni perekonnas. Jermolai ema Natalija Svetlova (sündinud 1939) töötas 1960. aastatel akadeemik Andrei Kolmogorovi juhtimisel Lomonossovi-nimelise Moskva Riikliku Ülikooli matemaatilise statistika laboris; seejärel alates 1968. aastast oli ta kirjanik Solženitsõni abiline. Pere elas Moskvas aadressil ulitsa Gorkovo 12.

Veebruaris 1974 kirjanik Solženitsõn vangistati. Teda süüdistati kodumaa reetmises, talt võeti kodakondsus ja saadeti Nõukogude Liidust välja. Märtsis lasti perel (emal koos nelja alaealise lapsega) riigist lahkuda. Taasühinemise järel elas pere kuni 1976. aastani Šveitsis, seejärel USA-s Vermonti osariigis. Mais 1994 naasis Solženitsõnite pere (sealhulgas 24-aastane Jermolai) Venemaale.

Haridus- ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Jermolai Solženitsõn on lõpetanud Harvardi Ülikooli bakalaureusekraadiga Ida-Aasia uuringute erialal. Magistrikraadi sai ta Princetoni Ülikoolist rahvusvaheliste suhete erialal.[1] Õpingute ajal käis ta Hiinas keelt täiustamas[2].

Mitu aastat töötas ta Taiwanis, seejärel konsultandina Washingtonis Maailmapangas.[1]

Alates 1998. aastast töötab Solženitsõn rahvusvaheliselt tegutsevas juhtimiskonsultatsioonifilmas McKinsey & Company, kus tegutseb mitme ekspertgrupi töös. Ta juhib firma mäe- ja metallurgiatööstuse ekspertgruppi EMEA majandusregioonis (Euroopa, SRÜ, Lähis-Ida ja Aafrika) ning on McKinsey energeetika ja toorme globaalse ekspertgrupi üks juhtidest.[1] Varem (2010) on ta olnud McKinsey Moskva harukontori juht[3].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jermolai Solženitsõnil on kaks last: Jekaterina (sündinud 2001) ja Ivan (s. 2002).[4]

Tema vend Ignat Solzhenitsyn (s. 1972) on USA dirigent ja pianist. Vend Stepan Solženitsõn (s. 1973) on suurfirma juht Venemaa söetööstuses.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]