Jahutusvedelik

Allikas: Vikipeedia

Jahutusvedelik on aine, tavaliselt vedelik, mida kasutatakse süsteemi temperatuuri vähendamiseks või reguleerimiseks. Ideaalne jahutusvedelik on suure soojusmahtuvuse, madala viskoossusega, odav, mittetoksiline, keemiliselt inertne ning ei põhjusta ega soodusta jahutussüsteemi korrosiooni. Mõned rakendused nõuavad, et jahutusvedelik oleks ka elektriisolaator.

Kuigi terminit "jahutusvedelik" kasutatakse tavaliselt autotööstuses ja HVAC-i rakendustes, on tööstuslikul töötlemisel soojusülekandevedelik üks tehniline termin, mida kasutatakse sagedamini kõrge temperatuuriga ja madala temperatuuriga tootmisrakendustes. Mõiste hõlmab ka lõikevedelikke. Tööstuslik lõikevedelik on üldiselt klassifitseeritud vees lahustuvaks jahutusvedelikuks ja puhtaks lõikevedelikuks. Vees lahustuv jahutusvedelik on õli-vees emulsioon.

Jahutusvedelik võib hoida oma faasi ja jääda vedelaks või gaasiliseks või läbida faasisiirde, kusjuures latentne soojus suurendab jahutuse efektiivsust. Viimast, kui seda kasutatakse ümbritseva keskkonna temperatuurist madalama temperatuuri saavutamiseks, tuntakse rohkem kui Külmutusagensit.