Jaapani peaminister

Allikas: Vikipeedia
Jaapani peaminister
日本国内閣総理大臣
Jaapani peaministri embleem
Jaapani peaministri lipp
Praegu ametis
Fumio Kishida
alates 4. oktoobrist 2021
Jaapani valitsus
Tüüp valitsusjuht
Asukoht Tōkyō
Ametisse nimetamiseks esitaja Kokkai
Ametisse nimetaja Jaapani keiser
Ametiaja kestus kuni 4 aastat
Moodustamise dokument Jaapani põhiseadus
Moodustatud 22.  detsember 1885; 138 aastat tagasi (1885-12-22)
Esimene täitja Itō Hirobumi

Jaapani peaminister (jaapani keeles 内閣総理大臣 Naikaku Sōri-Daijin) on Jaapani valitsusjuht. Peaminister on Jaapani valitsuskabineti eesistuja ning tal on võim määrata ja tagandada selle ministreid. Peaminister on Jaapani kaitsejõudude kõrgeim juht[1] ning Jaapani parlamendi Kokkai kummagi koja istuv liige (tavaliselt esindajatekoja). Peaministri nimetab ametisse Jaapani keiser parlamendi nominatsiooni põhjal. Peaminister peab ametikoha hoidmiseks säilitama esindajatekoja usalduse.

Peaminister elab ja töötab ametlikus residentsis Tōkyō Chiyoda eriringkonnas Nagatachōs, mis asub parlamendihoone lähedal. Jaapani praegune peaminister on Fumio Kishida, kes võttis 2021. aasta 4. oktoobril ametikoha üle Yoshihide Sugalt.[2] 2024. aasta jaanuari seisuga on Jaapani peaministri ametis olnud kokku 64 erinevat peaministrit 101 ametiajaga.

Nimetus[muuda | muuda lähteteksti]

Valitsusjuhi eripärase ameti tõttu võib peaministri nimetus jaapani keeles olla erinev vastavalt tema rollile. Kabinetisüsteemi kasutuselevõtust saati tuntakse peaministrit jaapani keeles kui Naikaku Sōri-Daijin () juhul, kui tema poole pöördutakse kui kabineti eesistuja poole. Seda tiitlit sageli lühendatakse kui Sōri-Daijin (). Teiste lühendatud nimetuste hulka kuuluvad Sōri (), Shushō () ja Saishō ().[3]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Enne Meiji põhiseaduse vastuvõtmist 1889. aastal puudus Jaapanil kirjalik põhiseadus. Alates hilisest Asuka perioodist ja varajasest Nara perioodist kehtis Jaapanis Hiinast inspireeritud ritsuryō õigussüsteem. Süsteem kirjeldas valitsust, mis põhines üksikasjalikul ja ratsionaalsel bürokraatial, mis toimis teoorias keisri võimu ja autoriteedi all. Praktikas omasid tegelikku võimu teised grupid, näiteks Fujiwara klann, mille liikmed olid Heiani perioodil abiellunud keiserliku perekonna liikmetega, või võimul olev shōgun.

Selle süsteemi all oli Daijo-kan (), mida juhtis Daijo-daijin (), Jaapani keisririigi valitsuse kõrgeim võimuorgan Heiani perioodil. Daijo-kani ametikoht asendati 1885. aastal, kui Ito Hirobumi määrati uuele minister-presidendi ametikohale.[4] Neli aastat hiljem võeti vastu Meiji põhiseadus, mis ei maininud sõnaliselt valitsuskabinetti ega peaministrit.[5][6] Ametikoha praegune vorm ilmnes 1947. aastal, kui vastu võeti Jaapani põhiseadus.

2024. aasta jaanuari seisuga on Jaapani peaministri ametis olnud 64 inimest. Kuna peaministril on vaba voli määrata ja tagandada ministreid, võib valitsusaegu lugeda peaministri enda ametiaegade järgi. Näiteks peaminister Yoshihiko Noda ainus valitsus (2011–2012) koosnes kolmest erinevast ministrite koosseisust. Peaministrite ametiaegu on kokku olnud 101. Kõige kauem ametis olnud peaminister oli Shinzō Abe, kelle ametiajad kestsid 26. septembrist 2006 kuni 26. septembrini 2007, ning 26. detsembrist 2012 kuni 16. septembrini 2020.[7]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Book review: A nuanced deep dive on Japan's Self-Defense Forces".
  2. "Fumio Kishida: Japan's new prime minister takes office". BBC News (Briti inglise). 4. oktoober 2021. Vaadatud 5. juunil 2023.
  3. 字通,世界大百科事典内言及, 日本大百科全書(ニッポニカ),旺文社世界史事典 三訂版,精選版 日本国語大辞典,デジタル大辞泉,世界大百科事典 第2版,普及版. "宰相とは". コトバンク (jaapani). Vaadatud 24. augustil 2022.
  4. Keisririigi peaministri ja valitsuskabineti juriidiline raamistik: dajōkan väljakuulutus number 69, 22. detsembril 1885 (内閣職権, naikaku shokken)[alaline kõdulink], hiljem asendas selle keiserlik edikt 135/1889 (内閣官制, naikaku kansei) (arhiivikoopia), jõus kuni 1947. aastani
  5. Keiserliku põhiseaduse 55. artikkel määras, et kõik riigi ministrid, ehk kõik kabineti liikmed (sealhulgas peaminister) peavad "andma oma nõu keisrile ning selle eest vastutama."
  6. Kantei: Cabinet System of Japan
  7. "Japanese Prime Minister Shinzo Abe officially resigns". CBSNews. AP. 16. september 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]