Shōgun

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib romaanist; üldmõiste kohta vaata artiklit Šogun

“Shōgun” on James Clavelli romaan. See on ilmunud 1975. aastal ning on autori "Aasia triloogia" kolmas avaldatud raamat, kuid on kronoloogiliselt sarja esimene. Raamat on jagatud 6 osaks ning 61 peatükiks. Kuigi see on ilukirjanduslik teos, on see lähedalt seotud ajalooga ja võtab palju eeskuju Jaapani ajaloost[1].

Romaani minategelane erineb peatükkides, kuid peategelane, kes on enamasti jutustaja, on John Blackthorne. Paljudel raamatu tegelastel on ajalooline isik eeskujuks: John Blackthornei eeskujuks on 16. sajandi Hollandi laeval Erasmus töötav Inglise tüürimees William Adams. Romaani alguses uhutakse Hollandi laev Jaapani rannikule ning alles jäänud meeskond pääseb vaevalt eluga, kui kohalik feodaal ehk daimjo, Kasigi Yabu annab käsu Blackthorne ja tema meeskond hukata. Blackthorne pääseb siiski eluga ning kohtub Kantō ala isanda Toranagaga kelle ajalooline eeskuju on Tokugawa Ieyasu. Blackthorne satub Toranaga ja tema poliitilise rivaali Ishido vahele, kuna tema informatsioon ja suhted Jaapani-välisest maailmast on väärtuslikud. Kuigi Blackthorne on teose alguses väga skeptiline Jaapani kultuuri ja keele suhtes, õpib ta neid paremini tundma seal elades. Ka jaapanlased väärtustavad teda, kui ta on rohkem integreerunud nende ühiskonda ja õppinud kohalikku keelt.

Blackthorne on vastumeelne ka kohalikkudele jesuiitidele, kuna ta ise on protestant. Seetõttu proovivad kohalikud jesuiidid teda tappa ja saboteerida, et ta ei saaks mõjutada kohalikke elanikke nende vastu ega naasta Inglismaale nüüd, kui ta teab teed Jaapanisse.

Kui Ishido, kelle ajalooline eeskuju on Ishida Mitsunari, võtab mitmed daimjo '​de pereliikmed pantvangi, siis Toranaga samurai ja Blackthornei armuke Mariko ohverdavad ennast, et päästa pantvangid ning seejärel Ishido nad ka vabastab.

Raamatu lõpus avastab Blackthorne, et tema laev on maha põlenud, kuid Toranaga organiseerib Blackthorneile materjalid ja töömehed uue laeva ehitamiseks. Raamatu viimane peatükk on aga Toranaga vaatepunktist, kus ta paljastab enda sisemonoloogis, et tema lasi Blackthornei laeva maha põletada ning plaanib samuti põletada maha kõik tema tulevased laevad.

Tegelaste eeskujud[2][muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Macdonald, Gina (1996). James Clavell: A Critical Companion (inglise). Greenwood. Lk 92. ISBN 9780313294945.
  2. Smith, Henry (1980). Learning from Shōgun: Japanese History and Western Fantasy (inglise) (esimene trükk). Santa Barbara, California: Program in Asian Studies University of California. Lk 127–134.