Jaanus Kirikmäe

Allikas: Vikipeedia

Jaanus Kirikmäe (sündinud 19. novembril 1965 Suure-Jaanis) on Eesti diplomaat.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kirikmäe on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna 1992. aastal. Ta on end täiendanud Turu ja Leedsi ülikoolides rahvusvahelise ja Euroopa õiguse ning diplomaatia alal. Samuti on ta osalenud rahvusvahelistel kursustel Rootsi, Ühendkuningriigi ja Soome välisministeeriumide juures.

1991. aasta suvest töötas ta mõne aasta ministeeriumi õigusosakonnas ning osales Eesti-Vene läbirääkimiste riikliku delegatsiooni tegevuses. Ta on täitnud nõuniku kohustusi Eesti suursaatkondades Moskvas (1994–1998) ja Helsingis (1999–2002) ning olnud ministeeriumi õigus- ja konsulaarosakondades büroo direktor.

Aastatel 2002–2007 oli Kirikmäe välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor. Sellesse perioodi jäid muuhulgas Eesti astumine Euroopa Liitu ja ettevalmistus ühinemiseks Schengeni ruumiga, 2004. aasta Kagu-Aasia tsunamis kannatanute otsingute ja kojutoomise korraldamine, välisministeeriumi osalemise algatamine turismimessidel ning regulaarsete reisiinfoteadete ja -hoiatuste avaldamine.

Aastatel 2007–2011 oli Kirikmäe Eesti Vabariigi peakonsul New Yorgis, konsulaarpiirkonnaga kogu Ameerika Ühendriikide territoorium.

Aastatel 2011–2012 tegeles Kirikmäe energia- ja kliimapoliitikaga välismajanduse ja arengukoostöö osakonnas büroodirektorina ning Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö osakonna vanemnõunikuna. Poliitikaosakonna rahvusvaheliste organisatsioonide büroo vanemnõunikuna 2013–2016 koordineeris Kirikmäe Eesti ÜRO Inimõiguste Nõukogu liikmesusega seotud küsimusi ning osales Euroopa Liidu Nõukogu inimõiguste töörühmas.

2016. aasta augustist kuni juunini 2017 oli Jaanus Kirikmäe peakonsul Eesti Vabariigi peakonsulaadis Peterburis, konsulaarpiirkonda kuuluvad Peterburi linn, Leningradi, Pihkva, Arhangelski, Vologda, Murmanski ja Novgorodi oblast ning Karjala Vabariik. Pärast seda, kui Venemaa ta poliitilistel põhjustel riigist välja saatis [1], töötab ta Eesti Välisministeeriumis nõunikuna.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Perekonnaseis[muuda | muuda lähteteksti]

Jaanus Kirikmäe on abielus Merle Kirikmäega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]