Jūjutsu

Allikas: Vikipeedia
Jūjutsu treening ühes Jaapani koolis 1920. aasta paiku

Jūjutsu (jaapani [dʑɯː.dʑɯ.tsɯ] ( kuula), kanjis 柔術, hiraganas じゅうじゅつ 'paindlik kunst') on Jaapani päritolu traditsiooniline võitluskunst, mille tehnilisse arsenali kuuluvad mitmesugused võtted alates heidetest ja lukkudest lõpetades käe- ja jalalöökidega.

Jūjutsut on nimetatud ka jiu-jitsuks või ju-jitsuks, mis lähtuvad tänapäevaks vananenud jaapani keele transkribeerimise reeglitest[viide?].

Jūjutsu tuntud edasiarendused on judo (jūdō) ehk džuudo ja Brasiilia jūjutsu.

Jūjutsu Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene eestikeelne raamat jūjutsu kohta ilmus 1927. aastal ("Nägematu relv endakaitseks" Tallinn, Täht 1927) ja on koostatud politseiabikomissar Heinrich Tanni poolt. Jūjutsu tehnikatest lähtuv võitlusõpetus oli 1920. aastatest kuni 1940. aastani Eesti Politsei treeningukavades.

Jūjutsu harrastamine sai Eestis uue alguse 1993. aastal, mil kaasaegse Hokutoryu jūjutsu looja Auvo Niiniketo treenis jūjutsu printsiipidest lähtuvalt enesekaitsekursustel politseinikke, turvamehi ja tavakodanikke.

Eestis harjutatakse peamiselt Hokutoryu jūjutsut, Hontai Yoshin Ryu jūjutsut ja 2003. aastast ka Brasiilia jūjutsut, lisaks judot, mida omal ajal nimetati selle looja järgi Kanō jūjutsuks.