Ilhan Omar

Allikas: Vikipeedia
Ilhan Omar
Ilhan Omar
Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liige Minnesota osariigi 5. valimisringkonnast
Ametis
Ametisse asumise aeg
3. jaanuar 2019
Minnesota Esindajatekoja liige
Ametiaeg
2. jaanuar 2017 – 3. jaanuar 2019
Eelnev Phyllis Kahn
Järgnev Mohamud Noor
Isikuandmed
Sünninimi Ilhan Abdullahi Omar
Sünniaeg 4. oktoober 1982
Mogadishu, Somaalia
Rahvus Demokraatlik Partei
Lapsed 3
Alma mater Põhja-Dakota osariigi ülikool (BA)

Ilhan Abdullahi Omar (sündinud 4. oktoobril 1981 Mogadishus Somaalias) on somaali päritolu Ameerika Ühendriikide poliitik, Demokraatliku Partei liige ja alates 6. novembrist 2018 Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liige Minnesota osariigi 5. valimisringkonnast.

Ta sündis Somaalias Mogadishus, lapsepõlve veetis Baydhabos. Pärast Somaalia kodusõja algust 1991. aastal põgenes perekond Keeniasse, kus viibiti neli aastat põgenikelaagreis. Aastal 1995 sai perekond loa asuda USA-sse, nad asusid alul Arlingtoni maakonda Virginia osariiki, hiljem asus perekond Minneapolisse, kus Ilhan omandas inglise keele. Aastal 2000 sai ta Ameerika Ühendriikide kodakondsuse. Aastal 2011 lõpetas Ilhan politoloogia ja rahvusvaheliste suhete alal bakalaureusena Põhja-Dakota osariigi ülikooli.

2016. aastal valiti ta Minnesota osariigi Esindajatekoja liikmeks. 3. jaanuaril 2019 sai ta Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liikmeks, olles koos Rashida Tlaibiga esimene mosleminaine, kes sai Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liikmeks; lisaks on ta esimene somaali päritolu Ameerika Ühendriikide poliitik, kes sai Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liikmeks.

Omar on sageli olnud Iisraeli suhtes kriitiline, suhtudes hukkamõistvalt näiteks Iisraeli asunduspoliitikasse ja sõjaväelisesse tegevusse Palestiina territooriumil. 2019. aasta algul kommenteeris ta kriitiliselt Ameerika Ühendriikide toetust Iisraelile, mille mõistsid hukka mitmed demokraadid, vabariiklased ja juudiorganisatsioonide esindajad, kes pidasid ta kommentaare antisemiitlikuks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]