Highclere'i loss

Allikas: Vikipeedia
Highclere'i loss, Carnarvoni krahvide maamõis

Highclere'i loss on Inglismaal Hampshire'is asuv 19. sajandil ehitatud uusgooti stiilis mõisahoone, mille arhitekt on Charles Barry ja mida ümbritseb Capability Browni 18. sajandil kujundatud park. 2000 hektari suurune valdus asub 8 km kaugusel Berkshire's asuvast Newburyst. Lossi praegune omanik on 8. Carnarvoni krahv George Herbert, kes elab seal oma teise abikaasa, Carnarvoni krahvinna moekunstnik Fiona J. M. Aitkeniga.

Loss oli briti ajaloolise draamasarja "Downton Abbey" ja selle järjefilmi peamine võttepaik. Samuti oli see üks võttepaikadest briti komöödiasarjale "Jeeves ja Wooster", mille peaosades mängisid Hugh Laurie ja Stephen Fry.

Mõisahoone, Egiptuse näitus ja park on suvekuudel, jõulude ja lihavõtete ajal külastajatele avatud.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algusaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune loss seisab varasema hoone, keskaegse Winchesteri piiskoppide palee asukohal. Algne asukoht on kirjas ka Viimsepäevaraamatus.

Edward II aeg[muuda | muuda lähteteksti]

Kuningas Edward II reisipäevikus on kirjas, et kuningas viibis seal 2. septembril 1320 koos tolleaegse Winchesteri piiskopi Assieri Rigaud'ga.

Robert Sawyer[muuda | muuda lähteteksti]

1679. aastast on Highclere olnud Carnarvoni krahvide koduks. 1692. aastal pärandas advokaat ja parlamendiliige Sir Robert Sawyer mõisa oma ainsale tütrele, 8. Pembroke'i krahvi abikaasale Margarethile. Nende teine poeg Robert Sawyer Herbert päris Highclere'i ja kujundas aias asuvad "templid". Tema nõost ja pärijast Henry Herbertist tegi kuningas George III Porchesteri paruni ja hiljem Carnarvoni krahvi.

Millesi ja Pococke'i perekonnad[muuda | muuda lähteteksti]

1680. aastal tutvustas Sir Robert Sawyer Highclere'i elamist reverend Isaac Milles seeniorile (1638–1720), kes jäi sinna oma surmani. Milles seenior töötas White Oaki pastoraadis, kus ta pidas kooli, mille õpilaste hulka kuulusid ka abielu kaudu Highclere'i omanikuks saanud 8. Pembroke'i krahvi lapsed.

Lossi lähistel on mitmeid väravaid ja kaari

Highclere'i lossi pargis kasvavate liibanoni seedrite seemned tõi sinna piiskop Pococke oma 1738. aasta Liibanoni reisilt.

19. sajand[muuda | muuda lähteteksti]

Enne kui 3. krahv lasi mõisa ümber ehitada, oli tegu klassikalise, ruudukujulise põhiplaaniga mõisaga. Kuid 3. krahv nägi Sir Charles Barry jooniseid Londoni parlamendihoonetest ja Bathist ning lasi mõisa ümber teha. Arhitektuuris on näha nii viktoriaanlikke ja Tudorite ajastule omaseid kaanoneid kui ka Itaalia renessansi mõjutusi.

19. sajandil võttis Suurbritannias maad renessansihullus, mille heaks näiteks on Sir Charles Barry – tema kirjeldas Highclere'i kui angloitaalialikku hoonet. Barryt inspireerisid arhitektiks hakkama Itaalia renessansi stiilis hooned ning tema ehitistes on renessansi mõjutusi ka näha. Kuigi ta ehitas Highclere'i uusgooti stiilis, lisas ta sellele ka renessanslikke jooni.

Neid jooni on kõige paremini näha tornide juures. Kui neid võrrelda Mentmore'i mõisa tornidega, mis on samuti uusgooti stiili hea näide, on näha, et tornid on kõrgemad ja saledamad. Barry projekteeris ka teises stiilis hoone, mille lord Carnarvon tagasi lükkas. Välisküljed on kaetud Põhja-Euroopale omase kiviornamentikaga. Itaalia renessanss tuleb nähtavale interjööris, kuhu Barry assistent Thomas Allom lisas ka keskaegset Inglise gooti stiili.

Kuigi põhja-, ida- ja lõunafassaadid said valmis enne 3. krahvi surma 1849. aastal ja Sir Charles Barry suri 1860. aastal, jäid läänetiiva väljaehitamine ja siseviimistlustööd kauaks venima. 4. krahv pöördus arhitekt Thomas Allomi poole, et tema hoiaks ehitustöödel silma peal. Tööd lõppesid 1878. aastal.

20. sajand[muuda | muuda lähteteksti]

Kui 5. Carnarvoni krahv hakkas 1907. aastal rahastama Deir el-Bahari (Teeba) väljakaevamisi, sai Highclere koduks mitmetele Egiptuse artefaktidele. 1922. aastal avastas krahv koos Howard Carteriga vaarao Tutanhamoni hauakambri.

1969. aastal sai 7. Carnarvoni krahvist Henry Herbertist kuninganna Elizabeth II võiduajamiste korraldaja. Nad olid kuningannaga lähedased sõbrad ja kuninganna "külastas neid tihti, kuni mehe surmani 2001. aastal".

21. sajand[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastaks vajas loss hädasti kapitaalremonti, sest ainsana olid kasutuskõlblikud esimene ja teine korrus. Vihmasajud olid kahjustanud kiviehitist ja põhjustasid lagede varisemist – ligikaudu 50 tuba olid kasutuskõlbmatud. 8. krahv elas oma perega tagasihoidlikus majakeses mõisa territooriumil, tema sõnul olid mõisa halvas olukorras süüdi esiisad. 2009. aastal hinnati valduse korrastamiseks tarvilike remondikulude mahuks ligikaudu 12 miljonit naelsterlingit, millest lossile oleks kulunud vähemalt 1,8 miljonit naelsterlingit.

2010. aastast filmiti lossis ajaloolist draamasarja Downton Abbey, mis tõstis oluliselt paiga tuntust.

2012. aasta lõpuks oli lord ja leedi Carnarvoni sõnul külastajate arv kasvanud nii suureks, et sellest saadav tulu võimaldas hoonet korrastama asuda. Nüüd on perekonnal võimalik isegi talvel mõisas elada, kuid suviti elavad nad oma teises majas, et turistidel oleks mugavam mõisaga tutvuda.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]