Hautamine

Allikas: Vikipeedia
Liha hautis

Hautis on segu tahketest toidu koostisosadest, mis on keedetud vedelikus ja serveeritud saadud kastmes. Koostisosad võivad sisaldada mis tahes köögiviljade kombinatsiooni ja liha, eriti aeglaseks küpsetamiseks sobivat sitkemat liha, näiteks veiseliha, sealiha, ulukiliha, küülikuliha, lambaliha, linnuliha, vorstid ja mereannid. Kuigi vett saab kasutada hautamisvedelikuna, on levinud ka puljong. Mõnikord lisatakse maitse andmiseks väike kogus punast veini või muud alkoholi. Võib lisada ka maitseaineid. Hautisi keedetakse tavaliselt suhteliselt madalal temperatuuril, võimaldades maitsetel seguneda.

Hautamine sobib kõige õrnematele lihalõikudele, mis aeglase niiske kuumuse meetodil muutuvad pehmeks ja mahlakaks. See muudab selle populaarseks madala hinnaga toiduvalmistamiseks. Teatud koguse marmori ja želatiinse sidekoega jaotustükid annavad niiske ja mahlase hautise, samas kui tailiha võib kergesti kuivada.

Hautisi paksendatakse redutseerimise teel või jahuga, kas lihatükid enne kõrbemist jahuga kattes või roux või beurre manié abil, mis koosneb võrdsest osast rasvast ja jahust. Võib kasutada ka paksendajaid, nagu maisitärklis, kartulitärklis või noolejuur.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Allikas[muuda | muuda lähteteksti]

  • Plantdrew, Stew, Wikipedia, 2023