Harilik tungaltera

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib seeneliigist; perekonna kohta vaata artiklit Tungaltera (perekond)

Harilik tungaltera

Taksonoomia
Riik Seened Fungi
Hõimkond Kottseened Ascomycota
Klass Sordariomycetes Sordariomycetes
Selts Helekottseenelaadsed Hypocreales
Sugukond Tungalteralised Clavicipitaceae
Perekond Tungaltera Claviceps
Liik Harilik tungaltera
Binaarne nimetus
Claviceps purpurea

Harilik tungaltera (Claviceps purpurea) on seeneliik, mis kuulub perekonda tungaltera (Claviceps) ja sugukonda tungalteralised (Clavicipitaceae).

Iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Seen parasiteerib enamikul kõrrelistel, kaasa arvatud kõikidel teraviljadel. Kasvu soodustavad niisked ilmad. Tungaltera eristub seemnetest tumedama värvuse ja suuremate mõõtmete poolest. Mahakukkunud tungalterast arenevad kevadel kotteosed, mis nakatavad kõrreliste õisi. Nakatunud õis hakkab eritama nektarit, mis meelitab kohale kärbsed. Kärbsed kannavad eostega nakatunud vedelikku teistele taimedele. Nakatunud õitest kasvavad suve lõpuks tungalterad (sklerootsiumid), mis talvituvad.

Harilik tungaltera

Kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Levib rukkipõldudel, harva nisupõldudel, peamiselt põlluservades.

Toime[muuda | muuda lähteteksti]

Talupoegade vilja kvaliteet oli mõisnike omast madalam ja vili võis sisaldada tungalteri. Tungalteradega nakatunud teravilja tarbimisel on oht haigestuda ergotismi, mis põhjustab hallutsinatsioone, krampe ja gangreeni. Haiguse põhjustajaks on ergotamiin, mis hävitab vererakke. Tungaltera peetakse libahuntide nägemise põhjuseks talupoegade seas. [1]

Veel 20. sajandil on märgitud mürgistuspuhanguid. Kuivatatud teravilja hoiustamisega tungaltera mõju väheneb ja aastaga kaob peaaegu täielikult. Praegu kasutatakse tungaltera ravimite valmistamiseks (sünnitust esile kutsuvad) ja see on ravimtaimede registris. LSD (lüsergiid) sünteesiti tungaltera alusel esimest korda 1943. aastal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]