Gravenheide mõis

Allikas: Vikipeedia
Gravenheide mõis, 1796. aastal. Johann Christoph Brotze kogust

Gravenheide mõis (läti keeles Grāvenheides muiža, ka Goronska muižiņa, Garanska muižiņa või Garansku muiža, saksa keeles Gravenheide) oli mõis Lätis Riia linnas Jugla asumis.

Mõisa peahoone asus Ūdeļu ielā 7.

Gravenheide mõisa rajas Jugla järve kaldale aastal 1730 Riia kaupmees E. Heidevogel. Teda külastades peatus mõisas ka Johann Gottfried von Herder, kes sai seal viibides inspiratsiooni mitme luuletuse kirjutamiseks (nende seas ka "Ein Landlied auf Gravenheide"). Ajaloolane Arveds Švabe on oletanud, et sealt sai Herder ka mitmeid filosoofilisi ideid, eriti rahvakultuuri sünkretistliku päritolu kohta.

Aastal 1772 avati mõisas puudritööstus. Aastal 1810 omandas mõisa Riia kaupmees Goronsky. Tema ajal töötasid puudritööstuses ühe meistri käe all kümme lihttöölist.

Mõisa barokkstiilis hooned ehitati XVIII sajandil. Omal ajal oli Gravenheide üks Riia territooriumi uhkemaid mõisasid. Tööstuse areng tõi kaasa mõisakompleksi allakäigu. Tänapäeval on Gravenheide mõisa peahoone hävinud, nagu ka suurem osa kõrvalhoonetest. Säilinud on paar kõrvalhoonet ja mõned puud mõisa pargist.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]