Glükokortikosteroidid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Glükokortikoidid)
 See artikkel räägib paljude selgroogsete loomade ainevahetust mõjutavast steroidhormoonist; humaan- ja veterinaarmeditsiinis kasutatavate sünteetiliste glükokortikoidide preparaatide kohta vaata artiklit Glükokortikoidid (ravimirühm)

Kortisooli keemiline struktuur

Glükokortikoidid (ka glükokortikosteroidid) on looduslike steroidhormoonide (kortisool, kortikosteroon, kortisoon jt) rühma nimetus, mida sünteesitakse kolesteroolist ja mida eritavad märkmisväärselt neerupealise koore rakud (vähem tüümuse rakud) ning mis seonduvad enamiku selgroogsete loomade rakkude sees paiknevate glükokortikoid retseptoritega ja evivad keharakkudes teatud metaboolseid, põletikuvastaseid ja immunosupressiivseid toimeid.

Need moduleerivad kehas enamiku elundite ja kudede talitlust ning osalevad nende arengus.

Looduslikud glükokortikoidid on neuroendokriinsüsteemi oluline komponent. Nende toime kesknärvisüsteemile (sh peaaju) on liigiti, indiviiditi ja arengastmeti varieeruv ning oleneb paljudest teguritest.

Inimestel mõjutavad looduslikud glükokortikoidid erutuvust, und, käitumist, tunnetust, mälu, tuju ja afekte.[1]

Glükokortikoidid läbivad rakumembraani, seondudes rakusiseste glükokortikoidretseptoritega ja moodustavad glucocorticoid-GR complex i. See kompleks siseneb rakutuuma ja kutsub esile tsütosoolis vajalikud muutused sünteesimaks DNA-molekulist mRNA-d. Glükokortikoidid võivad geenidega seondudes reguleerida teatud valkude sünteesi, kas suurendades või vähendades nende transkriptsiooni.

Glükokortikoidid mõjutavad põletikuga seotud ensüümide aktivatsiooni – nii võivad nad aktiveerida lipokortiine, mis aga inhibeerivad fosfolipaasi A2 sünteesi.

Kasvajarakkude sünteesitavad glükokortikoidid[muuda | muuda lähteteksti]

Uuringud näitavad, et ka teatud vähirakud, näiteks soolevähi rakud, sünteesivad immunoregulatoorseid glükokortikoide, mis võivad inhibeerida immuunrakkude aktivatsiooni ja soodustada nende surma.[2]

Nimetus[muuda | muuda lähteteksti]

Nimetus "glükokortikoid" (glükoos + koor + steroid) näitab hormoonitüübi rolli glükoosi ainevahetuses, selle sünteesi neerupealise koores ja selle steroidset struktuuri.

Neid nimetatakse vahel ka kataboolseteks glükokortikoidideks – kui keha ei saa toitaineid, siis stimuleerivad need kehas mitmeid protsesse: stimuleerimaks ja säilitamaks veres vajalikke glükoosikoguseid, stimuleerivad maksarakke glükoosi tootma ja rasvarakke lõhustuma ning inhibeerivad glükoosi ja rasva talletumist.

Glükokortikoidide sünonüüm on glükokortikosteroidid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Fietta P, Fietta P., Glucocorticoids and brain functions., Riv Biol. september–detsember 2007 ;100(3):403-18., veebiversioon (vaadatud 15.05.2015)(inglise keeles)
  2. Daniel Sidler, Pietro Renzulli, Christina Schnoz jt, Colon cancer cells produce immunoregulatory glucocorticoids, Oncoimmunology. 1. juuli 2012 ; 1(4): 529–530. PMCID: PMC3382911, veebiversioon (vaadatud 15.05.2015)(inglise keeles)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]