Gemius

Allikas: Vikipeedia

Gemius on Kesk- ja Ida-Euroopa suurim internetikasutusele spetsialiseerunud sõltumatu uuringute agentuur. Gemiuse missiooniks on toetada teadmistepõhiseid otsuseid äris.

Gemiuse suurimad konkurendid on Google Analytics, AdForm ja DoubleClick. Gemius eristub konkurentidest selle poolest, et pakub tehnilist tuge ja kogutud andmed kuuluvad kliendile.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1999. aastal asutatud ettevõtte esialgne nimi oli Global eMarketing. Esialgne projekt GeMius oli veebilehtede mõõtmise süsteem.

2002. aastal nimetati ettevõte ümber Gemiuseks. Suurenenud nõudluse tõttu loodi tööriistu juurde.

2003. aastal loodi interneti mõõtmise meetod, mille abil suudeti mõõta reaalsete külastajate arvu. Antud meetod võtab arvesse võimalust, et interneti külastajad kustutavad küpsiseid, vahetavad brausereid või jagavad ühte arvutit. Meetod koondas kaht tüüpi andmehulgad: kasutajakesksed ja veebilehekesksed. Kasutajakeskse andmekogu eesmärk on mõõta sotsiaaldemograafilisi karakteristikuid interneti kasutaja kohta (nt sugu, amet, vanus, elukoht).[1] Veebilehekeskse andmekogu eesmärk on mõõta veebilehe külastamise sagedust, keskmist külastatavuse pikkust, lehevaatamiste arvu.[2] Esimesena kasutati sellist meetodit Poola veebiturul ja seda kutsuti nimega Prawdziwy Profil.

2004. aastal alustati koostööd ettevõttega Polskie Badania Internetu (PBI). Prawdziwy Profilist arenes Megapanel PBI/Gemius, mida üle maailma tuntakse nime gemiusAudience all. Alates 2005. aastast ilmuvad gemiusAudience’i tulemused igakuiselt. GemiusAudience’i teenus oli samuti Poola internetituru tõusuks vajalik komponent, sest see muutis reklaamide serveerimise veebilehtedel reklaamiagentuuride jaoks palju tõhusamaks. Samal aastal avalikustati ka AdOcean – tööriist reklaamide serveerimiseks. Tänu sellele saavad kliendid ise veebireklaami planeerida võimalikult efektiivsel viisil.

2005. aastal laieneti mitmesse Euroopa riiki, sealhulgas Eestisse[3]. 2006. aastal ilmus tööriist gemiusHeatMap, mis illustreerib veebilehel need kohad, mida veebikülastaja kõige sagedamini klõpsab. Kaks aastat hiljem ostis ettevõte Trigon 100 protsenti Gemiuse aktsiatest.

2009. aastal loodi uus tööriist gemiusStream, mille eesmärk on heli- ja videomaterjalide mõõtmine. Alates 2010. aastast laieneti ka Euroopast väljapoole, hõivates Türgi ja Iisraeli veebiturud. 2012. aastal loodi uus tööriist gemiusPrism.

2013. aastal suunati fookus veebipoodidele. Selleks loodi samal aastal veebipoodidele mõeldud tööriist gemiusShopMonitor ja soovitustööriist gemiusRecommend. Samuti laieneti Kesk-Ida ja Põhja Aafrika piirkonda. GemiusAudience’il arendati välja meetod mobiilse interneti mõõtmiseks.

2015. aastal võitis Gemius IAB Euroopa interneti uuringute auhinna. Võiduprojekt võimaldab näha platvormide kasutajaskonda.

Praeguseks on Gemius arendanud Poola veebiturul võimaluse näha veebilehtede kohta iga päev uuendatavat statistikat. Gemiuse uueks eesmärgiks on kombineerida interneti, televisiooni, raadio ja ajaleheväljaannete analüütika üheks andmekogumiks.[4]

Lahendus[muuda | muuda lähteteksti]

Selleks, et osaleda mõnes Gemiuse uuringus või kasutada teenust, tuleb kliendil veebilehele lisada vastav skript. Veebilehte külastades saadab skript informatsiooni külastamise kohta serverisse, kus toimub andmete töötlemine ja statistika kogumine.

Teenused[muuda | muuda lähteteksti]

gemiusAudience[muuda | muuda lähteteksti]

2002. aastal loodi gemiusAudience, et mõõta päriskasutajate (ingl k real users) arv veebilehel. Gemius Audience pakub oma uuringus kasutajate kohta sotsiaaldemograafilist uuringut. Sellega saab interneti kasutaja profiili otsida näiteks sissetuleku, elukoha, soo, vanuse ja paljude muude tegurite põhjal. Gemiuse igakuiseid uuringuid väljastatakse nüüd 24 riigis: Valgevene, Bosnia ja Hertsegoviina, Bulgaaria, Horvaatia, Tšehhi, Taani, Eesti, Ungari, Iisrael, Kasahstan, Läti, Leedu, Makedoonia, Kesk-Aasia ja Põhja-Aafrika piirkond, Moldova, Poola, Portugal, Rumeenia, Venemaa, Serbia, Slovakkia, Sloveenia, Türgi ja Ukraina.[5]

gemius.com pop-up window

Veebilehe kasutaja jaoks näeb see välja nii, et täiesti ootamatul hetkel avaneb tegevusega mitteseonduv hüpikaken sooviga mingis tundmatus uuringus osaleda. Kasutajale jääb mulje, et tema veebisirvija on mingi pahavaraga nakatunud. Ootamatult avanevas aknas on tekst vigases eesti keeles ja puudub igasugune viide selle akna avamise käivitanud alglehele. Tegelikkuses on serveri haldaja oma veebilehele istutanud gemiusAudience scripti.

gemiusPrism[muuda | muuda lähteteksti]

GeniusPrism on 2012. aastal loodud tööriist interneti analüütikaks. gemiusPrism on keskkond, mis laseb analüüsida kliendi veebilehte. Selle põhjal on võimalik eri mõõdikute abil näha igapäevast statistikat.[6]

gemiusAdOcean[muuda | muuda lähteteksti]

gemiusAdOcean on 2004. aastal loodud tööriist reklaamide serveerimiseks veebis. AdOcean pakub reklaami serveerimise teenust. Selle toote kaudu saab planeerida, kus, millal ja kui palju reklaame serveeritakse. Samuti kogutakse iga reklaami kohta vajalikku statistikat.[7]

gemiusDirectEffect[muuda | muuda lähteteksti]

2003. aastal loodud directEffect pakub reklaamikampaania efektiivsuse seire teenust. Lisaks paljudele indikaatoritele, saab interneti külastajate kohta näha ka sotsiaaldemograafilist profiili, mille põhjal saab reklaami vaataja sihtrühma määrata.[8]

gemiusShopMonitor[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aastal loodud gemiusShopMonitor on erinevalt gemiusAudience’i lahendusele suunatud veebipoodidele. Eri tüüpi mõõdikute abil saab näha, kui kaua internetikasutaja keskmiselt veebipoes aega veedab, mitu toodet ostetakse, keskmist tootehinda või tellimuse kogusummat.[9]

gemiusHeatMap[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal loodud gemiusHeatMap on ainulaadne lahendus, mis kuvab kliendi veebilehele soojuskuvandi selle põhjal, kus internetikasutaja hiir kõige sagedamini olnud on. Selle põhjal saab klient näha, millised veebilehe osad on kõige populaarsemad ja millised mitte ning selle põhjal vajalikke muudatusi teha.[10]

gemiusStream[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastal loodud gemiusStream on tööriist, mille eesmärgiks on analüüsida heli- ja videomaterjali. GemiusStreami abil saab näiteks teada, kui mitu korda on videomaterjali vaadatud, kui kaua on video ajaliselt käinud ja palju muud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "gemiusAudience'i metodoloogia". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  2. "gemiusAudience'i mõõdikud". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  3. "Gemius Eesti". Gemius Eesti. Vaadatud 20. märtsil 2018.
  4. "Gemiuse ajalugu". Gemius. Originaali arhiivikoopia seisuga 2. mai 2018. Vaadatud 20. märtsil 2018.
  5. "gemiusAudience". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  6. "gemiusPrism". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  7. "gemiusAdocean". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  8. "gemiusDirectEffect". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  9. "gemiusShopMonitor". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.
  10. "gemiusHeatMap". Gemius. Vaadatud 23. aprillil 2018.