Freda

Allikas: Vikipeedia
Freda

leedu Freda

Pindala 4,16 km²
Elanikke 1820

Koordinaadid 54° 52′ N, 23° 55′ E
Freda (Leedu)
Freda

Freda (poola keeles Freda) on Kaunase linnaosa, mis asub linna keskosas Aleksotase valla territooriumil Nemunase kaldal. Freda piirneb lõunas Birutė linnaosaga ja läänes Aleksotasega, üle Nemunase viib sild Centrase valda.

Nemunase kaldal asub tööstuspiirkond Žemojoji Freda, kus asuvad raudbetoonitehas, teraviljakombinaat ja veel palju tööstusettevõtteid. Seal asub ka Kaunase vanasadam. Kõrgemal asub Aukštoji Freda, kus asuvad Kaunase botaanikaaed, Freda kalmistu ja Freda lennuväli.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkond kuulus XVII sajandi teisel poolel Pacidele. Krzysztof Zygmunt Pac andis selle Lodovico Fredole, kelle järgi paikkond ka oma nime sai. Hiljem kuulus paikkond Godlewskitele, kes ehitasid välja Freda mõisa hoonetekompleksi.

Kolmandal Poola jagamisel läks Freda Preisimaa valdusse, Napoleoni tegevuse tagajärjel sai sellest aga Varssavi hertsogiriigi osa, mille likvideerimise järel hakkas Freda kuuluma Venemaale.

Aastal 1862 valmis üle Nemunase jõe viiv raudteesild ja Fredat hakkas läbima Vilniuse ning Königsbergi vaheline raudtee. Aastal 1880 rajati Freda kalmistu. Kaunase kindluse rajamise järel piirkond sõjaväestati, aastal 1891 ehitati sinna suurtükiväelaste tarbeks õigeusu kirik.

Aastal 1919 ehitati Fredasse Leedu lennuväe tarbeks remonditöökoda, selle juurde rajati aga lennuväli. Töökojas valmistati ka lennukeid ja loodi uusi lennukimudeleid (mark ANBO). Nõukogude ajal läks see Punaarmee käsutusse. 1970. aastatel spetsialiseerus töökoda kopterite remondile; sellega tegeleb töökoda ka tänapäeval.

Aastal 1923 rajati Freda mõisa parki Kaunase botaanikaaed. Aastal 1951 sai Freda raamatukogu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]