Fernando Pessoa

Allikas: Vikipeedia
Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (kodanikunimega Fernando António Nogueira de Seabra Pessoa; 13. juuni 188830. november 1935) oli Portugali luuletaja, proosakirjanik, kirjanduskriitik, tõlkija, kirjastaja ning filosoof.

Pessoad on nimetatud 20. sajandi üheks tähtsamaks kirjanikuks ning üheks suurimaist portugalikeelsetest poeetidest. Ta kirjutas ja tõlkis ka inglise ja prantsuse keelest. Pessoa oli tuntud kirjanduslike müstifikatsioonide poolest: ta avaldas oma teoseis mitme pseudonüümi (nn heteronüümi) all, mis kajastasid erinevaid fiktiivseid isiksusi, kes olid varustatud täiemahuliste elulugude ja taustadega.

Kriitik Rein Veidemanni sõnul on Pessoa luule "puhas olemasoluluule, milles pöördumatu mööduvuse taju määrab tegelikkusesuhte. Tõeline on üksnes hajumine ajas ja ruumis. Inimese ülevus ja traagika on selles, et talle on antud võimalus läbi elada ja jälgida seda teed olematusse."[1]

Eesti keeles on ilmunud Pessoa luulevalimikud "Autopsühhograafia" Ain Kaalepi tõlkes (Tallinn: Perioodika, 1973; Loomingu Raamatukogu), Tõnu Õnnepalu tõlkes "Tubakapood" (Tallinn: Pilgrim, 2009) ning "Sõnum" (Tartu: Tartu Ülikooli kirjastus, 2010; tõlkinud Ain Kaalep, Maarja Kaplinski, Jüri Talvet ja Anneli Tuulik)[1] ning tema tähtsaim proosateos "Rahutuse raamat" (Tallinn: Salv 2022; tõlkinud Leenu Nigu).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Rein Veidemann "Fernando Pessoa mõtleva südame hääl" Postimees, 13.06.2010 (vaadatud 10. märtsil 2013)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]