Feldbach (Steiermark)

Allikas: Vikipeedia
Feldbach

[ ˈfɛltˌbax ]
saksa Feldbach
sloveeni Vrbna


Pindala 67,3 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 13 369 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 57′ N, 15° 53′ E
Asend Kagu-Steiermargi ringkonnas
Feldbach (Steiermark) (Austria)
Feldbach (Steiermark)

Feldbach on linn (Stadtgemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Kagu-Steiermargi ringkonnas, Sloveenia ja Ungari piiri ääres. See asub Raabi jõe orus.

Raekoda

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Neoliitikumi perioodist pärinevad leiud tõestavad asula varast olemasolu paigas, kus nüüd asub Feldbach. Nime Feldbach on esmamainitud 1188. aastal kujul "Velwinbach". Kihelkond on olemas 1232. aastast.

1469. aastal laastasid mässumeelsed väed Feldbachi. See on ilmselt põhjus, miks ehitati keskaegne kindlus Feldbachi tabor.

15. sajandil oli Feldbach paljude rivaalitsevate aristokraatlike perekondade vaheliste konfliktide koht, mis põhjustas linnas hävingut ja rüüstet. Lõpuks, pärast seda, kui haidukid (kes saatsid ründavaid osmanitürklasi) hävitasid kogu linna, välja arvatud taborimägi, ehitati kinnine mitme väravaga kindlustus.

Pärast Ungari lääneraudtee avamist 1873. aastal hakkas Feldbach majanduslikult jõudsalt arenema. Samal ajal sai tuntuks lähedalasuv kuurort Bad Gleichenberg.

Esimese maailmasõja ajal asus Feldbachis sõjavangilaager.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Leonhardi kihelkonnakirik
Villa Hold
  • Püha Leonhardi kihelkonnakirik – esimene kirik ühendati taboriehitisega, mis on alles praegugi. Uue renessanss-stiilis kiriku, mille projekteeris Hans Pascher, ehitus algas 1898. aastal. Algne kirikutorn hävis 1945. aastal, see asendati hiljem mitmevärvilise eraldiseisva torniga.
  • Steinener Metzen – linna maamärk püstitati hinnanguliselt 15. sajandil. Seda pokaalitaolist kogusemõõtu kasutati põllukultuuride puidust mahutite standardmõõduna ja see on Austrias ainus seda tüüpi mõõt.
  • Mariani sammas – algselt ehitatud 1717. aastal, hiljem Teise maailmasõja ajal hävinud ja uuesti üles ehitatud 1949. aastal. Asub peaväljakul.
  • Tabori muuseum – tabor ehitati keskajal kindlustuseks ja nüüd asub seal muuseum, mis käsitleb piirkonna elu kiviajast kuni lähiminevikuni. Näituste hulgas on esimene Austria kalandusmuuseum, esimene Austria rätsepamuuseum ning dokumente I ja II maailmasõjast.
  • Villa Hold – uusgooti stiilis villa Püha Leonhardi kihelkonnakiriku kõrval; hoones tegutsevad muusikakool, linnakoor, perekonnaseisuamet ja kodakondsusbüroo.
  • Villa Julian Burkert – gooti stiilis villa, mis asub kesklinnas muusikakooli ja kiriku lähistel, ehitati 19. sajandil.
  • Paljud kabelid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]