National Register of Historic Places: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''National Register of Historic Places''' ('''NRHP''') on [[USA|Ameerika Ühendriikide]] föderaalvalitsuse ametlik nimekiri piirkondadest, aladest, hoonetest, rajatistest ja objektidest, mida peetakse säilitamisväärseteks. Riik võib teha registris loetletud varale ka maksusoodustusi. 1966. aastal vastu võetud USA ajaloolise paikade säilitamise seadusega (NHPA) asutati riiklik register ja sätestati sinna objektide lisamise kord. Riiklikus registris on rohkem kui miljon objekti, millest 80 000 on loetletud ükshaaval. Igal aastal lisandub registrisse umbes 30 000 objekti.
'''National Register of Historic Places''' ('''NRHP''') on [[USA|Ameerika Ühendriikide]] föderaalvalitsuse ametlik nimekiri piirkondadest, aladest, hoonetest, rajatistest ja objektidest, mida peetakse säilitamisväärseteks. Riik võib teha registris loetletud varale ka maksusoodustusi. Riiklik register asutati 1966. aastal vastu võetud USA ajaloolise paikade säilitamise seadusega (NHPA) ja sätestati sinna objektide lisamise kord.
Riiklikus registris on rohkem kui 1,5 miljonit objekti, millest 95 000 on loetletud ükshaaval ja ülejäänud on ajaloolistesse piirkondesse jääv hoonestus. Igal aastal lisandub registrisse umbes 30 000 objekti.

[[Maroko]]s [[Tanger]]is asuv hoone, kus 140 aastat tegutses USA konsulaat, on ainuke välisriigis asuv registrisse kantud objekt (va objektid [[Mikroneesia Liiduriigid|Mikroneesias]], [[Marshalli Saared|Marshalli Saartel]] ja [[Belau]]l, sest enne iseseisvumist kuulusid need piirkonnad USA all).

1999. aastaks oli registrist eemaldatud 982 objekti. Valdavalt objektide hävimise tõttu. Näiteks 1978. aastal nimekirja lisatud [[Pan-Pacificu auditoorium]] [[Los Angeles]]es põles maha 1989. aastal ning 2008. aastal hävitas [[Ike (orkaan)|orkaan Ike]] [[Galveston]]is asuva ööklubi [[Balinese Room]], mis oli nimekirja lisatud 1997.

== Vaata ka ==
* [[National Historic Landmark]]


[[Kategooria:National Register of Historic Places| ]]
[[Kategooria:National Register of Historic Places| ]]

Redaktsioon: 2. märts 2021, kell 22:24

National Register of Historic Places (NRHP) on Ameerika Ühendriikide föderaalvalitsuse ametlik nimekiri piirkondadest, aladest, hoonetest, rajatistest ja objektidest, mida peetakse säilitamisväärseteks. Riik võib teha registris loetletud varale ka maksusoodustusi. Riiklik register asutati 1966. aastal vastu võetud USA ajaloolise paikade säilitamise seadusega (NHPA) ja sätestati sinna objektide lisamise kord.

Riiklikus registris on rohkem kui 1,5 miljonit objekti, millest 95 000 on loetletud ükshaaval ja ülejäänud on ajaloolistesse piirkondesse jääv hoonestus. Igal aastal lisandub registrisse umbes 30 000 objekti.

Marokos Tangeris asuv hoone, kus 140 aastat tegutses USA konsulaat, on ainuke välisriigis asuv registrisse kantud objekt (va objektid Mikroneesias, Marshalli Saartel ja Belaul, sest enne iseseisvumist kuulusid need piirkonnad USA all).

1999. aastaks oli registrist eemaldatud 982 objekti. Valdavalt objektide hävimise tõttu. Näiteks 1978. aastal nimekirja lisatud Pan-Pacificu auditoorium Los Angeleses põles maha 1989. aastal ning 2008. aastal hävitas orkaan Ike Galvestonis asuva ööklubi Balinese Room, mis oli nimekirja lisatud 1997.

Vaata ka